2013. április 5., péntek

Óriás kifli




A minap az egyik boltban járva, egy vásárló kezében két darab óriás kifli volt. Már akkor eldöntöttem, hogy sütnöm kell ilyet! Eszembe jutott ott rögtön, hogy Limara blogján már láttam ilyen receptet! Nosza felkerestem az oldalát, és meg is sütöttem. Nálam öregtészta nélkül készült.
Ugye azt mondanom sem kell, hogy nagyon finom lett!! :) Ropogós külső, puha belső!! Köszönöm ismét Limara!! :)
Az enyémek ilyenek lettek:






Hozzávalók:
  • 1,5 dl. tej
  • 1,5 dl. víz
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 50 dkg. BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg. élesztő.



Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben keverjük el, majd annyi lisztet adjunk hozzá, amivel galuska sűrűségű lesz. A tetejét is szórjuk meg liszttel, majd kb. 20 percig hagyjuk állni, míg szépen felemelkedik és megrepedezik.
Ezután a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát.
Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük, majd mindkettőt vékonyra, négyzet alakúra nyújtjuk.
Egyik csücskétől kezdve feltekerjük.
Vékonyan belisztezzük, majd külön-külön sütőzacskóba tesszük őket.
Megint hagyjuk, hogy duplájára keljenek.
Ekkor vizet permetezünk a zacsikba, elkötjük a szájukat és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük őket.








Jó étvágyat! :)

7 megjegyzés:

  1. Ide-bumerángozhatnál nekem egyet, gyorsan elkapnám hogy ne repüljön vissza! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben!! :D De készülj, mert van ám súlya rendesen, erősen fogd meg! ;D

      Törlés
  2. Tökéletes! Ezer éve még látni sem láttam óriás kiflit, nemhogy ettem volna - jaj de imádtam pedig :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Limara receptjei egyszerűen tökéletesek! :) Ugye, milyen jók voltak régen! Bár a kis kiflik is nagyon fincsik voltak, nem kapni már olyan finom kiflit- zsemlét sehol sajnos.

      Törlés
  3. Istenien néz ki, pékek sem tudnának szebbet sütni! :) És belül is milyen gyönyörűséges! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka, nagyon kedves vagy! :) Nagyon- nagyon finom volt, és laktató. Felkarikázva ettük szendvicsnek. :)

      Törlés
  4. Nylon zacskoban meg ITT a nagy tocsan keresztul sutnek husokat is. Az orvosoknak foltunt hogy egy egesz csalad mind rakos volt de nem egyforma rakjuk. Inen derult ki hogy NEM egy orokolt valami tortent. Szerencsejukre hetvegen a csalad megint nylon zacskos sult hust ettek ebedre es viszamenoleg az orvos akarta tudni hogy mit ettek pld. az utolso 7 napban.
    A szegeny anyuka nagy buszken mondta hogy HA a doki keri a titkos receptejet mert az oljan finom hiszen a nylon zacsko a titka hogy a szajukba szetmalik a finom kaja. A petroleum oszetetelu muanyag zasckok, tanyerok poharakbol NEM szabad FORROT bele tenni mert az bele megy az etelben, pont ugy mint a gyilkos MIKROHULLAMOS SUTO amiben meg EXTRA NYOLON-ba sutnek foznek sokan. NE ertsetek felre most, NEM akarok SENKIT bantani, se kritizalni CSAK IS a szemeteket kinyitni hogy ti es a kis csaladotok NE esetek ALDOZATUL azoknak akik a te eletekel jatszanak mi kozben a mocskok, billiokat kebeleznek be ! A coke a pepsi es hasonlok, mar reg kiderult hogy KIOLI a csontbol a kalciumot tonkre vagja a fogakat es cukor betegseget okozot. Plasztik uvegbol se igyatok vizet, arrol is latam jlentest menyire veszeljes. VIGYAZATOK NAGYON MAGATOKRA ! Senki ne mergeze meg a csaladotokat es beneteket sem. Jo egeseget kivanok minyatoknak ! Egy oreg anyoka aki felti nagyon a magyar testvereit :( ugy igazabol : Ki torodjon velunk ha nem mi egymassal ? Most latogatoban jotem a baratnomhoz par napra,beugrotam mig o vasarolni ment, 2 oreg mamoka egy uzletben ? :O)

    VálaszTörlés