2011. október 1., szombat

Aranygaluska



A mai ebédünk a borsóleves után, ez volt.
Ez a Horváth Ilona féle recept, egyszer évekkel ezelőtt ettünk ilyet, a nagynénémnél. Azóta nálunk is gyakori vendég. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl. tej
  • 6 dkg. zsír, vagy margarin
  • 5 dkg. cukor
  • csipetnyi só.

A szóráshoz:
  • 20 dkg. darált dió
  • 15 dkg. cukor
  • 8 dkg. margarin.

Vaníliamártás:
  • 1 l tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 ek. liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor.

Elkészítés:

1 dl. langyos tejjel, 1/2 dkg. cukorral, az élesztővel, és 3 ek. liszttel kovászt készítünk.
A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat, a kovásszal együtt.
Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat is, amivel szintén jól eldolgozzuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük. 
Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Kivajazzuk a formát, lehelyezünk egy sor tésztát, megkenjük olvasztott vajjal, majd meghintjük bőven diós- cukorral. Újabb sor tészta, vaj, dió, amíg van a tésztánkból.
Újból kelesztjük kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük.
Vaníliamártással tálaljuk.
A tejet feltesszük forrni, közben a tojássárgáját, a cukorral, és a liszttel kikeverjük. A forró tejből vesszük egy keveset belekeverjük a sárgájához, majd az egészet összeöntve rottyantunk egyet rajta. A fehérjét kemény habba verjük, és a megfőtt mártást ráöntjük.

Tepsibe szoktam készíteni. A tészta készítésénél nem szoktam követni a fent leírtakat, kivéve a kovászt, azt elkészítem, aztán szépen mindent egybeöntök, és meggyúratom a  gépemmel. :)
180 C fokon sütöttem készre. A mártás tulajdonképpen sűrűbbre készített madártej, én azért a fehérjét egy icipicit a tejben megforgatom, és lefedve, a gázt elzárva a gőzölöm. Sose volt elég a fent leírt mártás nekünk, a tej mennyiségét szoktam növelni, és a két tésztából kimaradó fehérjét is habbá verem, most édesítővel készült. :)








 






10 megjegyzés:

  1. Csilla!
    Nagyon szívesen megkóstoltam volna ezt a nagyon guszta aranygaluskát.

    VálaszTörlés
  2. Ez is nagyon jól sikerült darab:) Én is a Horváth Ilona receptet használom, nagyon finom. Nagyon szép a tányérod is:)

    VálaszTörlés
  3. Ha nem bánod én ezt bizony elviszem, mert még sosem csináltam, és talán kétszer, ha ettem, pedig isteni finom!!! :) Hány emberes adag ez amit felraktál? Mi 3-an vagyunk rá és nem akarok túl sokat csinálni!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett guszta! Én is ezt a receptet használom , még a gyerekek kicsik voltak madártejjel csináltam mindíg! Most már nekünk madártej annyira nem szükséges hozzá!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gusztusos! Már rég csináltam, pedig úgy szeretjük... :)))

    VálaszTörlés
  6. Ezer éve nem ettem, mert nálunk a családban senki sem készíti, sajnos.
    Még ilyen madártejesen nem is láttam sehol, csak sodóval. Megettem volna belőle egy tányérkával ;-)

    VálaszTörlés
  7. Mrita!
    Még tudok adni, kevés maradt, ha gondolod? :)))

    Trollanyu!
    Köszönöm! :)

    Barbi!
    Dehogy bánom! :) Hány emberes??, normál esetben ez elég sok szerintem, meg persze a család étvágyától is függ, azért nálunk is marad 1-2 adag másnapra. :P, én egy 23x35-ös tepsiben készítettem, az csurig lett. Úgy gondolom, hogy ez 8-10 adag normál étkűeknél. :))) Próbaképpen felezd le, szerintem, és pl. tortaformában majd milyen szép lesz(elképzeltem)! :)))

    Éva!
    Köszi! Nagyon szeretjük! :) Szükséges a madártej, mert az annyira finom!! :)))

    Szabina!
    Köszi szépen! :) Túl gyakran én sem készítem, macerásnak gondolom, rá kell vegyem magam... :)))

    Csipike!
    Az nem baj, akkor készítsd el Te. :)
    Még van, szívesen adok! :)

    VálaszTörlés
  8. Imádom! Már a képen is lenyűgöző. :)))

    VálaszTörlés