2011. október 12., szerda

Briós



Nagyon finom! :) 
Több helyen láttam, már, de még sosem mertem nekiállni, de a minap Barbinál tűnt fel ismét, és kedvet kaptam hozzá, a recept eredetije: Tücsök Bogárnál .
Az első adag vasárnap készült, nem sok maradt belőle másnap reggelire. Tegnap pedig újra sütnöm kellett. :)
Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 5 dkg. vaj
  • 7 dkg. porcukor
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2,5 dl. tej
  • 3 db. tojás sárgája
  • csipet só

  • 1 db. tojás a lekenéshez
  • 3 dkg. cukor a briósok tetejére.

Elkészítés:

Az élesztőt, 2 ek. liszttel, a tej egy részével pici cukorral  megkelesztettem. Ez kb. 10- 15 perc.
A lisztet dagasztótálba szórtam, hozzáadtam a többi alapanyagot, és a felfuttatott élesztőt. Sima tésztává gyúrtam. 20 percig meleg helyen kelesztettem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, 32 darab 15 cm-es rudakká sodortam. 

Brióssá formáztam.



Megkentem egy pici vízzel felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig újra kelesztettem.
Ismét megkentem a tojással, megszórtam kristálycukorral és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.










100 és 70




Elkezdtem beírni az első Briósomról a bejegyzést, akkor látom, hogy a következő a 100.

Gondoltam, hogy azért erről csak megemlékezek egy bejegyzés keretében. :)
Ha már kerek, akkor szeretettel köszöntöm a 70. olvasómat KATA személyében.
Nagyon örülök, hogy ennyi rendszeres olvasóm van, ilyen rövid idő alatt!! Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen jó érzés. :)
És, ha már statisztika, akkor az oldalmegjelenítésem : 9460. Szép számok.  :D

Külön köszönöm azoknak, akik rendszeresen látogatnak, és megjegyzést is hagynak! :)

Köszönöm szépen!! 




2011. október 9., vasárnap

Mogyoróvajas keksz

A kekszes dobozba kellett már az utánpótlás. :) 
A receptet ezen az oldalon találtam. Full mogyorós, ropogós, isteni finom keksz lett.

Hozzávalók:
  • 17 dkg. puha margarin
  • 10,5 dkg. (barna)cukor
  • 10 dkg. porcukor
  • 1 tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 18,5 dkg. mogyoróvaj
  • 26 dkg. liszt
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 1/2 csésze apróra vágott mogyoró.

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mogyorókrémet, majd a tojást, és a vaníliát.
A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, és szintén a masszához keverjük.
Legvégén adjuk hozzá a mogyorót(esetleg, aprított csokit), és hűtőbe tesszük legalább 1/2-1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
2- 2,5 cm-es golyókat formálunk belőle, sütőpapíros tepsibe tesszük, távol egymástól.
Kristálycukorba mártott villával nyomkodjuk le, és sütőbe téve sütjük kb. 10-12 percig, vagy amíg el nem kezd a széle barnulni.
A sütőből kivéve még puha, kicsit hűtjük, majd dobozba téve egy hétig is eltartható.

Nagyobb golyókat semmi esetre se formáljunk belőle, mert eléggé elterülnek. Így nekem 60 darab keksz lett ebből az adagból. A színe nem jött igazán vissza a fényképeken, az első képen lévőtől még kicsit sötétebb.






Díjat kaptam! :)



Flórától, és Martinellitől, és Barbitól kaptam ma ezt a díjat.
Köszönöm szépen!
Különösebb szabályt nem találtam hozzá ezért két embernek szeretném továbbadni:
Fogadjátok szeretettel. :)

Pásztortarhonya

Hozzávalók:
  • 50 dkg. sertéscomb
  • 10 dkg. füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj
  • 25 dkg. tarhonya
  • 50 dkg. burgonya
  • 2 db. zöldpaprika
  • 3 db. paradicsom
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1-1 késhegynyi őrölt kömény, és babérlevélpor
  • víz.

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. A húst kockákra vágjuk és átsütjük a hagymás zsírban, majd meghintjük a pirospaprikával, az őrölt köménnyel, meg a babérlevélporral. Annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a másik edényben az olajon megpirítjuk a tarhonyát, utána annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt kis lángon 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított kockákra vágott burgonyát, a felvágott paprikát, és a cikkekre vágott paradicsomot. Megsózzuk, és annyi vízzel, hogy szűkösen ellepje ezt is megpuhítjuk. Végül mindkettőt rövid lére sütjük, és összekeverve adjuk az asztalra. 
Ecetes savanyúság illik hozzá.





Jó étvágyat! :)



2011. október 8., szombat

Darázsfészek




Ezt a finom kelt tésztás sütit Mártinál találtam. Már hallottam róla, de az ő bejegyzése késztetett arra, hogy el is készítsem.
Köszönjük, mindenkinek ízlett! :)



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg. liszt
  • 3 dkg. élesztő
  • 2 dl. meleg tej
  • 2 ek. cukor
  • 3 tojássárgája
  • késhegynyi só.
A töltelékhez:
  • 15 dkg. darált dió
  • 20 dkg. vaj
  • 8 ek. cukor
Locsolni:
  • 2 dl. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Ezalatt, a puha vajat, összekeverjük a cukorral és a darált dióval.
A megkelt tésztát, téglalap alakúra, és ujjnyi vastagra nyújtjuk, a  vajas krémmel megkenjük, szorosan feltekerjük. 
2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, a vágott felével alul, kikent tepsibe sorakoztatjuk. 
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütjük, majd  meglocsoljuk a vaníliás tejjel, és visszatolva a sütőbe, még 20 percig,  szép pirosra sütjük.


2011. október 6., csütörtök

Mákos sütemény- vaníliamártással




Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg. liszt
  • 2 db. tojás sárgája
  • 15 dkg. margarin
  • 5 dkg. cukor
  • 1/2 dl. tej
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só.

A töltelékhez:
  • 15 dkg. porcukor
  • 5 dkg. margarin
  • 2 dl. tej
  • 15 dkg. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 20 dkg. darált mák
  • 2 tojásfehérje
  • 1 db. citrom reszelt héja
  • rumaroma
  • lekvár.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két cipót formázunk belőle. Az egyik legyen kicsit nagyobb, hogy jusson a tepsi oldalára is. Pihentejük, míg elkészül a töltelék.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük  az összes hozzávalót, legutoljára a habbá vert fehérjét.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsi alját, oldalát.
Megkenjük lekvárral, rásimítjuk a tölteléket, és befedjük a másik lappal. 
A tészta tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Kihűtjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk, vagy vanília öntettel kínáljuk.

190 C fokon sütöttem.
Megpróbáltuk a porcukros változatot, de az nem jött be nálunk, ezért gyorsan készítettem hozzá, egy öntetet, így már elfogyott. :))) 
A recept a netről, sajnos csak lementettem, nem találom, hogy honnan, a mártás a szakácskönyvemből való.


Vaníliamártás:

Hozzávalók:
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg. cukor
  • 1 púpozott tk. liszt
  • 5 dl. tej
  • 1 dkg. vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor.

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral, és a lisztel kikavarjuk, felengedjük a tejjel, és gőz fölött sűrűsödésig főzzük. 
A gőzről levéve belekeverjük a vajat, és a vaníliás cukrot.








    2011. október 2., vasárnap

    Lecsós szelet




    Hozzávalók:
    • személyenként legalább 2 szelet (tetszőleges) hús
    • kb. 1/2 csésze liszt
    • 1 kk. őrölt pirospaprika
    • őrölt bors, só
    • 1/2-1 dl. olaj
    • 5-6 db. paprika
    • 3-4 db. paradicsom
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • só. 

    Elkészítés:

    A zöldségeket, összevágjuk, a hagymát apró kockára.
    A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Kicsit állni hagyjuk.
    Megforgatjuk a paprikás lisztben, aztán az étolajon mindkét oldalukat megpirítjuk, majd a szeleteket kivesszük az olajból, és félretesszük.
    Az olajon megdinszteljük a hagymát, aztán hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, majd visszatesszük a lecsóba a hússzeleteket is. 
    Kevés vizet öntünk rá, és lefedve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
    Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, nokedlivel.

    Most pulykacomb filével készítettem. Házi paradicsomlét is öntöttem a lecsóhoz, és került bele néhány édesítő tabletta is. :)



    Jó étvágyat! :)
     

    Fehér kenyér- egyszerűen



    Ezt a kenyeret  még tegnap sütöttem, mert senkit nem bírtam rávenni, hogy elmenjen a boltba, és vacsorázni csak kellett valamit. :))
    A receptet Mary konyháján keresztül E.Margit oldaláról hoztam. Köszönöm! :)
    Egyszerű fehér kenyér, nagyon finom lett. A héja kicsit ropogósabb, keményebb lett a kelleténél, ennek ha valaki tudja a titkát, mármint mitől lesz puhább?, kérem, hogy ossza meg velem. :)


    Hozzávalók:
    • 60 dkg. BL 80-as liszt
    • 3 dl. víz
    • 2 dkg. margarin
    • 2,2 dkg. élesztő
    • 1 kk. cukor
    • 1,5 kk. só
    • késhegynyi aszkorbinsav.

    Elkészítés:

    A hozzávalókból gépben tésztát dagasztottam. 
    Kivéve kelesztettem, majd lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, formáztam, és ismét kelesztettem langyos helyen, ezt már az edényben. Mikor megkelt, bevagdostam a tetejét. lespricceltem a sütőedény tetejét vízzel, és előmelegített, sütőben megsütöttem.  

    220 C fokon, kb. 45 percig sütöttem fedő alatt, majd még pirosodásig fedő nélkül. Kacsasütőben sütöm a kenyeret.












    2011. október 1., szombat

    Aranygaluska



    A mai ebédünk a borsóleves után, ez volt.
    Ez a Horváth Ilona féle recept, egyszer évekkel ezelőtt ettünk ilyet, a nagynénémnél. Azóta nálunk is gyakori vendég. :)

    Hozzávalók:

    A tésztához:
    • 50 dkg. liszt
    • 2 dkg. élesztő
    • 2 tojássárgája
    • 3 dl. tej
    • 6 dkg. zsír, vagy margarin
    • 5 dkg. cukor
    • csipetnyi só.

    A szóráshoz:
    • 20 dkg. darált dió
    • 15 dkg. cukor
    • 8 dkg. margarin.

    Vaníliamártás:
    • 1 l tej
    • 4 tojássárgája
    • 1 ek. liszt
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • ízlés szerint cukor.

    Elkészítés:

    1 dl. langyos tejjel, 1/2 dkg. cukorral, az élesztővel, és 3 ek. liszttel kovászt készítünk.
    A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk.
    A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat, a kovásszal együtt.
    Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat is, amivel szintén jól eldolgozzuk.
    Langyos helyen egy órát kelesztjük. 
    Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
    Kivajazzuk a formát, lehelyezünk egy sor tésztát, megkenjük olvasztott vajjal, majd meghintjük bőven diós- cukorral. Újabb sor tészta, vaj, dió, amíg van a tésztánkból.
    Újból kelesztjük kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük.
    Vaníliamártással tálaljuk.
    A tejet feltesszük forrni, közben a tojássárgáját, a cukorral, és a liszttel kikeverjük. A forró tejből vesszük egy keveset belekeverjük a sárgájához, majd az egészet összeöntve rottyantunk egyet rajta. A fehérjét kemény habba verjük, és a megfőtt mártást ráöntjük.

    Tepsibe szoktam készíteni. A tészta készítésénél nem szoktam követni a fent leírtakat, kivéve a kovászt, azt elkészítem, aztán szépen mindent egybeöntök, és meggyúratom a  gépemmel. :)
    180 C fokon sütöttem készre. A mártás tulajdonképpen sűrűbbre készített madártej, én azért a fehérjét egy icipicit a tejben megforgatom, és lefedve, a gázt elzárva a gőzölöm. Sose volt elég a fent leírt mártás nekünk, a tej mennyiségét szoktam növelni, és a két tésztából kimaradó fehérjét is habbá verem, most édesítővel készült. :)