2014. június 24., kedd

Burgonyás pogácsa Márti nénitől :)






Márti nénit nem ismerem személyesen, de mikor feltettem ide a Burgonyás pogácsa receptem egy hozzászólóként megosztotta velünk az Ő által használt pogireceptet. :) Azóta folyamatosan terveztem kipróbálni. Most elkészítettem. Frissen nagyon finom! Nekem kicsit sótlan volt a tészta, így még kb. ugyanannyi sót adtam hozzá. Kedves Márti néni, ha olvasol még: köszönöm szépen a recepted!! :)






Hozzávalók:
  • 20 dkg. krumpli (nálam egy nagyobb krumpli pont annyi volt)
  • 15 dkg. margarin - az eredeti receptben 10 dkg. zsír (én zsírt használtam)
  • 40 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kk. só (nálam kb. 2 kk.)
  • pici őrölt bors
  • kb. 1 ek. tejföl az összeállításhoz, ha szükséges
  • +1 tojás a lekenéshez.



Elkészítés:

A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd még forrón törjük át.
Az élesztőt kevés tejben (kb. 1 dl.) csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, a borsot, a felfuttatott élesztőt, a tojást, a hidegre hűtött krumplit és összegyúrjuk.

Ha szükséges, tejfölt adjunk hozzá - nem mindig kell, a krumplitól függ.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, kinyújtjuk, tojással lekenjük (lehet rá reszelt sajtot hinteni), szaggatjuk.
10 percet pihentessük még a tepsiben, majd a 200 C fokosra előmelegített sütőben megsütjük.





4 megjegyzés:

  1. Olyan jó pihe-puhának látszanak! Kis harapni valóak...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek ezek a pogácsák! Kaphatok pár darabot reggelire?

    VálaszTörlés
  3. A burgonyás pogácsa a kedvencem, nagyon gyakran sütöm - épp tegnap is. Beleharapnék szívesen a tiedbe is...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Lányok! szerintem nincs is olyan ember, aki ne szeretné :)

    VálaszTörlés