2014. január 14., kedd

Citromkrémes pite




A receptet Chef Vikitől hoztam. Most sütöttem először vakon tésztát, semmi ördöngösség sincs benne, pedig azt hittem. Rizst használtam hozzá. A torta nagyon finom, talán annyi, hogy személy szerint nekem kicsit sok volt bele a citrom mennyisége, legközelebb csak 1 deciliternyit fogok beletenni. Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg. liszt
  • 4 dkg. cukor
  • 4 dkg. vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. tej
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 4 tojás
  • 16 dkg. cukor
  • 1,5 dl. citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 ek. liszt

A tálaláshoz:

  • tejszín.




Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétű robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!
Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen. Az így kibélelt formát hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Hűlést követően a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elősütjük: sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.
Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszűrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegősre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - előbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.
Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tűzforró!). A formát a sütő félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém.
Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütőbe, és süssük tovább a pitét 180 C fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 C fokra mérsékelve a hőfokot további 5 percig.
A 15 perces sütési idő után mindenképpen nézzünk rá, sütőfüggő a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tűnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.
Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.
A maradékot tároljuk hűtőszekrényben!



12 megjegyzés:

  1. Olyan finom krémesnek látszik! Szeretném:-)
    Most néztem meg a Kislányod blogját. Nagyon aranyos:-) Ügyes Leányzó, vajon kire hasonlít?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!, de aranyos vagy, hogy megnézted, el is mondtam neki. :))) Próbálkozik, addig rágta a blog miatt a fülem, míg megcsináltuk, a többi most már rajta múlik. :)

      Törlés
  2. Imádom a citromos édességet! Nagyon guszta biztos tudnám szeretni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor biztos ízlene, mert nagyon finom. Köszönöm. :)

      Törlés
  3. Örök kedvenc a citrom krém:) Nagyon szép lett a pite, látszik rajta, hogy milyen puha, krémes:) Jót nevettem azon, hogy a maradékot a hűtőben tároljuk, milyen maradékot?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon klassz krémes volt. Ebből nekem volt maradék. :P Igaz, nem tartott az se sokáig. :D

      Törlés
  4. Meggyőzően néz ki, nagyon is!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont így gondoltam mikor megláttam Vikinél. :)

      Törlés
  5. Hű, nagyon guszta, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés