2011. július 16., szombat

Lángos

Nagy szeretettel köszöntöm, a 3. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy PETRA!!
Nagy szeretettel köszöntöm, a 4. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy KATI!! :)

Nálunk a lángos nagy kedvenc. Ha lenne hozzá kedvem, mindig csinálhatnám, mert amikor megkérdezem, hogy mit főzzek?, kislányom rávágja: lángost!!! :D
Két receptem is van hozzá. Az elsőt már régebben csináltam, mostanában a második a nyerő. Gyorsan elkészül a  tészta, és nagyon finom.
Ezt a receptet egy ismerősömtől kaptam néhány éve:

Hetes lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg. liszt
  • 2 pohár kefir
  • 3 kk. só
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 3 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 tojás. 

A hozzávalókat összegyúrjuk, az élesztőt nem kell hozzá felfuttatni, majd másnapig hűtőbe tesszük.Másnap süthető. 
Olajos kézzel szoktam gombócokat szedni belőle, és egy olajos tányéron kilapogatom. :)

A másik recept, Andi oldaláról van. 


Hozzávalók:

  • 1 kg. liszt
  • 2 dl. tejföl
  • 0.5 l. tej
  • 5 dkg. élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés : 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kevés cukorral megfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt és fokozatosan a maradék tejet is. 
Jól kidolgozzuk és egy nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. 
Letakarjuk, és kb. fél órát kelesztjük.
A tésztát kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és tetszés szerinti nagyságú formákra szaggatjuk.
Forró olajban frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, hűtőbe tároljuk és 1 héten keresztül bármikor süthetünk belőle. A fagyasztóba is eltehető! 
(Olajos kézzel szoktam gombócokat szedni belőle, és egy olajos tányéron kilapogatom.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése