2014. június 24., kedd

Burgonyás pogácsa Márti nénitől :)






Márti nénit nem ismerem személyesen, de mikor feltettem ide a Burgonyás pogácsa receptem egy hozzászólóként megosztotta velünk az Ő által használt pogireceptet. :) Azóta folyamatosan terveztem kipróbálni. Most elkészítettem. Frissen nagyon finom! Nekem kicsit sótlan volt a tészta, így még kb. ugyanannyi sót adtam hozzá. Kedves Márti néni, ha olvasol még: köszönöm szépen a recepted!! :)






Hozzávalók:
  • 20 dkg. krumpli (nálam egy nagyobb krumpli pont annyi volt)
  • 15 dkg. margarin - az eredeti receptben 10 dkg. zsír (én zsírt használtam)
  • 40 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kk. só (nálam kb. 2 kk.)
  • pici őrölt bors
  • kb. 1 ek. tejföl az összeállításhoz, ha szükséges
  • +1 tojás a lekenéshez.



Elkészítés:

A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd még forrón törjük át.
Az élesztőt kevés tejben (kb. 1 dl.) csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, a borsot, a felfuttatott élesztőt, a tojást, a hidegre hűtött krumplit és összegyúrjuk.

Ha szükséges, tejfölt adjunk hozzá - nem mindig kell, a krumplitól függ.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, kinyújtjuk, tojással lekenjük (lehet rá reszelt sajtot hinteni), szaggatjuk.
10 percet pihentessük még a tepsiben, majd a 200 C fokosra előmelegített sütőben megsütjük.





2014. június 22., vasárnap

Fahéjas lenmag falatkák- Cini Minis házilag




Igen, bizony elkészíthető otthon is. Aszaló gép híján sütőben szárítottam. :) A receptet itt találtam. Bevallom, mikor ettem néhány csepp édesítőt tettem a tejbe, mert nekem nem lett elég édes.


Hozzávalók:
  • 2 csésze lenmag (lehet arany lenmag és barna lenmag fele-fele arányban)
  • xilit ízlés szerint
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • fahéj.


Elkészítés:

A kókuszreszeléket, lenmagot kávédarálón megőröljük, majd összekeverjük a xilittel.
A lenmagot összekeverjük a kókuszreszelékkel, fahéjjal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy masszává álljon. (Kicsit több vizet adjunk hozzá, ugyanis néhány perc alatt a lenmag nagyon sok vizet beszív magába).
A kókuszreszelék nem szükséges, viszont ez is hozzájárul a ropogósságához.
(+ dúsításként lehet még néhány egész lenmagot, szezámmagot is a masszába szórni).
A masszát elsimítjuk az aszalógép tapadásmentes lapján, majd aszalni kezdjük.
Xilit helyett használhatunk mézet is, viszont ebben az esetben kicsit rágósabb lesz, nem aszalódik teljesen ropogósra.
Aszaló hiányában simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kapcsoljuk be a sütőt a legalacsonyabb fokozatra, és ujjnyira nyílt ajtónál máris aszalhatjuk-száríthatjuk.
Légmentesen lezárt üvegben sokáig eláll.




2014. június 14., szombat

Madártej


 


Imádjuk. Nálunk így készül:



Hozzávalók:
  • 1,5 l. tej
  • 5 egész tojás
  • 1 csapott ek. liszt
  • kb. 15 dkg. cukor/folyékony édesítő
  • csipet só
  • 1/2 rúd vanília, vagy 1 cs. vaníliás cukor.


Elkészítés:

A tejet felforralom, a vaníliával és a cukor kb. negyedével és a csipet sóval.
Közben a tojásfehérjéből nagyon kemény habot verek, és kanállal a forrásban levő tejbe szaggatom. Kb. fél perc után óvatosan megfordítom őket. Következő kb. fél perc múltán miután megduzzadtak, szűrőkanállal óvatosan kiszedem (egy rácsos kosárba szoktam), de szedhetjük egy tálba is.
A tojássárgáját kikeverem a cukor másik felével és a liszttel, teszek hozzá egy merőkanálnyi forró tejet, elkeverem, majd hozzáöntöm, a tejhez állandó keverés közben!
Amikor besűrűsödött, leveszem a gázról, és kihűtöm.
Ráteszem a galuskákat és tálalom.



Jó étvágyat! :)

2014. június 9., hétfő

Palacsinta- alaprecept




Sokáig csak "érzésre" kevertem össze a palacsintát. Aztán egyszer csak gondoltam egyet és kipróbáltam Horváth Ilona receptjét. Persze azért kicsit módosítva. Nagyon finom. Nekem van egy kisebb méretű merőkanalam azzal szedem a tésztát. Ebből 20 db. palacsintám lesz. Persze nyilván a palacsintasütő méretétől is függ, hogy mennyi jön ki belőle. Mindig teszek alá kevés (nem egészen 1 kávéskanálnyi) olajat, minden darab előtt.


Hozzávalók:
  • 40 dkg. liszt
  • 3 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 6 dl. tej
  • csipetnyi só
  • 2 dl. ásványvíz
  • + olaj a sütéshez.


Elkészítés:

A tojást az olajjal és a sóval (mixerrel) összekeverjük.
Majd fokozatosan hozzáadjuk váltakozva a tejet és a lisztet. Csomómentesre keverjük.
Beleöntjük az ásványvizet, elkeverjük, majd 15- 30 percet pihentetjük.
Palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk és beleöntünk egy merőkanál tésztát.
Nagy lángon kb. 1 percig sütjük az egyik oldalát, megfordítjuk és  másik oldalát is megsütjük.
Tetszés szerinti töltelékkel töltjük.






Jó étvágyat! :)

2014. június 3., kedd

Madártej szelet





Azt nem mondom, hogy a kekszek, aprósütik stb. nem fogynak el nálunk, de mégiscsak az ilyen krémes- habos csodás sütik a nyerők. :) Jót tesz neki, ha áll a hűtőben akár egy éjszakát is, de néhány órát legalább, onnantól könnyen szeletelhetővé válik. Nagyon finom.






Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 tojás fehérje
  • 8 ek. xilit (cukor)
  • 8 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor

A krémhez:
  • 8 tojás sárgája
  • 4 ek. xilit (cukor)
  • 5 ek. liszt
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 4 dl. tej
  • 18 dkg. margarin
  • 10 dkg. porcukor

A tetejére:
  • 4 dl. tejszín (Hulalát használtam).





Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra, egy tepsit (33 X33 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A tojásfehérjét felverjük  habnak, majd amikor már félig kemény hozzáadagoljuk a 8 ek. xilitet, és kemény habbá verjük.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a habhoz keverjük óvatosan. Beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk, majd megsütjük. Tűpróba!
Picit várunk vele, óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Kihűtjük
Míg sül elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a xilittel elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, és csomómentesre keverjük a tejjel.
Sűrűre főzzük, kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt krémhez adjuk.
A kihűlt tésztára kenjük a krémet, rásimítjuk a felvert tejszínt. Csokireszelékkel, vagy kakaóporral megszórjuk.
Hűtőbe tesszük, és néhány órát hűtjük szeletelés előtt.