2013. október 25., péntek

Őszibarack krémleves pudinggal és karamellizált cukorral




Rengeteg barack termett az idén az egyetlen fánkon, így készült belőle többféle étel: leves, főétel, és sütemény is. 
Ennek a levesnek lehetett volna egyszerűen őszibarack krémleves a neve, de akkor hogy különböztetném meg a többitől? Ezért ez a hosszú név. Mert készült ám még vagy két változat belőle. A receptet a Kipróbált és bevált receptek című blogban találtam Okkinál. Nála fázisfotók is találhatók! Köszi a receptet!
Nagyon finom leves hidegen.

 

Hozzávalók:
  • 50 dkg. őszibarack
  • 4 ek. cukor
  • 2 ek. vanília puding
  • 7 dl. tej
  • citromlé.


Elkészítés:


A barackokat megmossuk és egészben héjastul forró vízbe merítjük 1-2 percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.

Amíg egy kicsit hűlnek a barackok, addig elkészítjük a levesnek valót.
1 ek vízben a cukrot, állandó kavargatás közben karamellizáljuk, majd 2 dl tejjel feltöltjük és addig kavargatjuk, amíg elolvad a karamell.
A pudingport csomómentesre kavarjuk a megmaradt tejjel, belecsurgatjuk a karamelles tejbe, és sűrűre főzzük.
Közben lehámozzuk a barackokat, kimagozzuk és egy kis citromlével összeturmixoljuk, majd a tejbe töltjük, és jól összekavarjuk.
Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kockára vágott barackot, tejszínt tehetünk bele.

Nálam a forrázása a baracknak elmaradt. Az érett barackunkról nagyon könnyedén le bírtam húzni a héját. Fontos, hogy kavargassuk a levest!




Jó étvágyat! :)

2013. október 16., szerda

2013. 08. 10. Kongó- torta- Kislányom születésnapjára





Mivel is kezdjem? Először is köszönet a Barátnőmnek mindenért! Most ugyan messze vagy, de Nélküled nem ment volna, és nem menne... (tudom, hogy most kiakadsz, bocsi!!!).
Aztán nem is tudom, talán, hogy ígéretet tettem, hogy folytatom?, talán ez majd kicsit kikapcsol?, mert szeret(t)em csinálni... Igen, ez mind igaz, de minden, MINDEN Rá emlékeztet, és ez rettenetesen fáj még!
Hogy, hogy vagyok? Pontosan úgy! Tudjátok van annak a békának az a bizonyos se**e. No, attól sokkal lejjebb vagyok!
Fel kell(ene) állni, és menni tovább, igen tudom! Próbálom, próbálkozom, járok dolgozni, a gyerekek iskolába. Telnek a napok, a hetek- hónapok...
Minden esetre most újra itt vagyok, elkezdem, aztán majd meglátom. Meglátogatom majd a kedvenc blogjaimat is szép sorjában, van mit bepótolnom... Remélem majd picit ez is segít, elterel... 
Májusi- júniusi sütésekkel- főzésekkel vagyok elmaradva, a fényképek a gépen, csak arra várnak, hogy megírogassam a bejegyzéseket hozzájuk. Aztán jött egy- két hónap mikor még a főzéshez sem volt kedvem.

De most itt vagyok, itt vagyok, mert megígértem!

Kezdeném akkor ezzel a szülinapi tortával. Nem mondhatnám, hogy vidám szülinap volt, de próbálkoztam!
A tortát a Váncza süteményes könyvből készítettem el. Hallgassatok Mónikára, ha egy normál méretű tortát szeretnétek, bizony duplázzátok meg a hozzávalókat! Csupa hab- nagyon finom torta. Siettem, türelmetlen voltam és nem vártam meg míg kihűl a torta, ezért itt- ott szétment, de a sok finom habtól szinte semmi sem látszott. Valamint, igen kisebb forma kellett volna hozzá!
Érdemes kipróbálni egyszerű elkészíteni, ugyanakkor mégis különleges!



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 10 dkg. darált mogyoró
  • 5 dkg. darált dió
  • 15 dkg. porcukor
  • 5 tojás
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 18 dkg. reszelt (ét)csokoládé

A krémhez:
  • 4 dl. tejszín
  • 10 dkg. vaníliás- porcukor
  •  + a tetejére csokoládédara.




Elkészítés:

A csokoládét lereszeljük. A sütőt előmelegítjük 170- 180 C fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A tojás sárgájával kikeverjük a cukrot. Belekeverjük a  többi hozzávalót, majd óvatosan a kemény tojáshabot.
Vajazott- lisztezett tortaformába öntjük, és készre sütjük kb. 30 perc alatt.
Kihűtjük. Amikor kihűlt három lapra vágjuk, és megtöltjük a tejszínből a porcukorral elkészített hab jó háromnegyed részével, és a kevés félretett habbal bevonjuk a tortát.
Tetejét megszórjuk csokoládédarával.