A recept Petra oldaláról van, mikor megláttam nála, tudtam, hogy ezzel lepem meg magam, lezárva a születésnapi sorozatot a családomban.
Az eredeti recept Petránál, de ide is bemásolom apró módosításokkal. :)
A gyümölcsök lemaradtak, és sajna későn kapcsoltam, hogy nincs olyan kis formám, így laposabb lett a tortám!! :D
Köszönöm a receptet!! Nagyon finom lett!!
Hozzávalók: 18 cm átmérőjű tortához.
Grillázshoz:
- 8 dkg. mogyoró
- 8 dkg. cukor
- 2 dkg. vaj.
Tésztához:
- 5 dkg. a grillázsból
- 5 dkg. cukor
- 3 db. tojás
- 5 dkg. liszt
- 1 csipet sütőpor
- 3 dl. tejszín
- 1 cs. habfixáló
- 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítés:
A grillázs készítéséhez első lépésként a cukrot kevés vajjal karamellizáltam, aranybarnára.
Ekkor a durvára aprított mogyorót beleszórtam, és gyors keverés közben még 1-2 percig pirítottam. Kevés olajjal (1 mokkáskanál) kent alufóliára terítettem és hűlni hagytam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A formát sütőpapírral béleltem. A mogyorógrillázst darabokra törtem és késes mixerrel kisebbre aprítottam. (Ne egyenletesen, maradjanak benne nagyobb darabok is.) A grillázst tésztaszűrőn átszitáltam. A leeső apró darabokból 5 dkg szükséges a tortába, a nagyobb darabokat félretettem a díszítéshez.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgáját cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam az apró mogyorógrillázst. A lisztet sütőporral elkevertem, majd a tojásfehérjével felváltva a mogyorós alaphoz adtam. Óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A formába öntöttem. 30-35 perc alatt megsütöttem. (Tűpróba!)
A tejszínt a habfixálóval, és kevés vaníliás cukorral habosra kevertem.
Félbevágtam a tortát, és megtöltöttem, majd kívülről is bekentem habbal.
Nagyobb grillázsokkal díszítettem.