2011. november 30., szerda

Vaníliás kocka




Hozzávalók: 

A tésztához: 
  • 6 db. tojás
  • 25,5 dkg. cukor
  • 3 ek. víz
  • 24 dkg. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 7 dkg. darált dió

A krémhez:
  • 1 l. tej
  • 3 cs. vaníliás pudingpor
  • 20 dkg. cukor
  • 25 dkg. margarin
  • 20 dkg. porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
  • 3 dl. tej
  • 2 cs. tejszínhabpor.

Elkészítés:

Sütőt előmelegítjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját a cukorral, és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a diót, a végén a felvert habot óvatosan belekeverjük.
Sütjük.
A krémhez a pudingot a cukorral, és a tejjel felfőzzük. Kihűtjük.
A margarint a porcukorral elkeverjük, a kihűlt pudinghoz adjuk.
Rákenjük a tésztára.
A habport a tejjel keményre keverjük, és a krém tetejére simítjuk.
Kakaóval megszórjuk, hűtjük.

190 C fokon sütöttem, tűpróbáig. 




2011. november 27., vasárnap

Linzer



Ez a recept tökéletes. Azonnal is fogyasztható, de néhány óra múlva már tökéletesen puha.

Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • 40 dkg. margarin
  • 20 dkg. porcukor
  • 1,5 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 db. tojássárgája
  • reszelt citromhéj.

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és linzer szaggatóval kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Sütőpapíros tepsire helyezzük a kiszaggatott tésztákat, és néhány perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után baracklekvárral töltjük.
Porcukorral tálaljuk.

Természetesen dobozba téve eltartható.


2011. november 26., szombat

Tojásos- majonézes- virslisaláta

Hozzávalók:
  • 4 pár virsli
  • 5 db. tojás
  • 1 ek. mustár
  • 4 dl. tejföl
  • 1 nagy fej hagyma
  • őrölt fehér bors
  • 15- 20 dkg. majonéz.

Elkészítés:

A virslit, és a tojásokat megfőzzük. 
Összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt. A hagymát apróra vágjuk, és azt is hozzáadjuk, megborsozzuk.
A keményre főtt tojások közül 4 darabot belereszelünk az öntetbe, a virslit belekarikázzuk, az ötödikkel díszítjük.




Jó étvágyat! :)

2011. november 25., péntek

Burgonyás pogácsa



Már túl vagyok néhány recepten, de még nem találtam meg a hozzám közelállót. :)
Minap leltem rá erre a receptre Max oldalán. Figyelmeztetett, hogy hosszú az elkészítése, de ez nem szegte kedvem, azonnal nekiálltam délután, estére kész lett. 
Nálunk is ízlett mindenkinek, meg is örökítem itt, de azért én még keresem az "igazit". :)))
Köszönöm a receptet Max! 

Hozzávalók:
  • 25 dkg. főtt burgonya
  • 75 dkg. sima liszt
  • 15 dkg. zsír
  • 2,5 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 tojás
  • 1 ek. só
  • 1 kk. cukor
  • a kenéséhez egy egész tojás.


Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát.
A langyos tejjel, és a cukorral futtassuk fel az élesztőt
A zsírt olvasszuk meg, a burgonyát pedig törjük össze. 
A liszthez adjuk hozzá a tojást, az élesztőt, a tört burgonyát, a langyos, olvasztott zsírt, a sót és dagasszunk belőle lágy, puha tésztát. 
Letakarva hagyjuk pihenni egy órát.
Pihenés után a tésztát gyúrjuk át, nyújtsunk belőle, 1,5-2 cm magas tésztalapot. 
A tetejét egy éles késsel rácsozzuk be, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. 
A szaggató méretének kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a tészta a duplájára fog megkelni.
A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük két órát. 
Közben melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, a pogácsa tetejét kenjük le a felvert tojással és süssük szép pirosra.


2011. november 24., csütörtök

Emeletes élvezet

De tulajdonképpen csak félig- meddig. Nos az eredetiben van még egy réteg, úgy én még sosem készítettem. 
Az eredeti recept Aliz oldalán megtalálható.

Hozzávalók:

1. réteg:
  • 30 dkg. darált keksz
  • 6 dkg. lágy margarin
  • 6 dkg. porcukor
  • kb. 1,7 dl. tej

2. réteg:
  • 2 cs. Aranka vaníliás krémpor
  • 5 dl. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor

3. réteg:
  • 2 dl. Hulala.


Elkészítés:

Késes robotgéppel az első réteg hozzávalóit összekeverem, egy közepes tepsibe, jénaiba kevés darált kekszet szórok, és a tésztát belenyomkodom.
A 2. réteghez az Aranka krémport a tejjel elkeverem. Minél tovább keverem, annál keményebb krém lesz belőle.
Ezt a krémet ráterítem a kekszre.
A tejszínt felverem, és a krém tetejére simítom.
Reszelt csokival, vagy kakaóporral megszórva a hűtőbe teszem.

Hamar elkészül, nagyon finom édesség.


2011. november 20., vasárnap

Kávés- diós szelet



A recept az Édes házi sütemények című szakácskönyvemből való.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg. cukor
  • 15 dkg. margarin
  • 10 ek. feketekávé
  • 20 dkg. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg. darált dió

A krémhez:
  • 6 dl. tej
  • 2 cs. vaníliás puding
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg. margarin
  • 25 dkg.porcukor
  • 0,5 dl. rum.

A mázhoz:

  • 10 dkg. tortabevonó
  • 1-2 ek. olaj.

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk,a  sárgáját a cukorral simára dolgozzuk, hozzáadjuk a margarint,a  kávét, lisztet, sütőport, diót, és végén a fehérjéből felvert habot.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és közepes hőfokon megsütjük.
A krémhez a pudingport, a tejjel, és vaníliás cukorral megfőzzük. Kihűtjük.
A margarint, cukorral, rummal csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel.
Csokimázzal bevonjuk, amihez a csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztunk, majd dióval megszórva díszítjük.

Rumot nem tettem bele, és a rumaroma is kimaradt. 170 C fokon sütöttem.
Betöltést, és díszítés után hűtőben felvágás előtt hűtöttem. A csokit mikróban olvasztom.




Krumplileves

Nagyon egyszerű, és nagyon finom leves. Akár önálló fogásként is szerepelhet, ha főzünk bele kolbászt, krinolint. 

Hozzávalók:
  • kb. 1 kg. burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • 1 db. kisebb vöröshagyma
  • 1 ek. olaj
  • só, pirospaprika, őrölt bors.

Elkészítés:

A krumplit, zöldségeket megpucolom, aprítom. 
Az olajon kissé megforgatom a krumplit, répát, zöldséget, és az egészben hagyott hagymát.
Felöntöm vízzel, sózom, pirospaprikát szórok rá, és puhára főzöm.



Jó étvágyat! :)

2011. november 17., csütörtök

Hamburgerzsemle



Már feltettem egyszer a hamburgert, de most egy másik puffancsot próbáltam ki hozzá.
A receptet KataKonyha blogjáról mentettem. Ez legalább olyan finom, mint amit eddig sütöttem.

Hozzávalók:
  • 45 dkg. liszt
  • 2,5 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2 mk. só
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg. puha margarin
  • a lekenéshez 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

1 dl tejjel, kevés cukorral felfuttattam az élesztőt, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrtam.
Duplájára kelesztettem.
Zsemléket formáztam belőle, a tepsiben ismét kelesztettem. 
A tetejét tojássárgájával megkentem, majd 180 fokos sütőben sütöttem kb. 30 percig.

A liszt nálam most 30 dkg. sima+ 15 dkg. rétesliszt volt. Nyolc darabba vágtam, ha nagyobbakat szeretnénk akkor csak hatba vágjuk. :)



2011. november 16., szerda

Kreatívkodtunk! :)

Ismét.  :)
Már van egy ilyen bejegyzésem, akkor az őszi díszeinket gyűjtöttem össze. Most a mikulásos, télapós, karácsonyra hangolódósokat teszem ide. :)))












Asztaldísz: 



Hóemberek:



Kötöttek:



Diófejek:



Szánkó spatulából, ehhez már Apát is bevontuk :))) :



Fenyők tobozból: 




Ablakdísz, üvegfestéssel:




Sajnos a leendő helyén nem tudtam lefényképezni. :)))

Adventi koszorú, bár nem a megszokott :) :




S végül a szánkóhoz készült egy Miki is:




Egyenlőre ennyi lenne. :)
A tobozfenyő ötlete megint csak Levendulalány oldaláról való.  

2011. november 14., hétfő

Csokis- fahéjas turrón



Azt hiszem! :)))
Egészen addig a létezéséről sem tudtam, míg Adél nem hirdetett egy játékot. Aztán a második fordulót kissé félreolvastam, és ez "sült " ki belőle...
Hogy az igazinak milyen lehet az íze, állaga arról fogalmam sincs, az enyém nagyon finom lett a kóstolóim szerint. 
Tömör, de mégsem kemény, édes, picit ragacsos, de nekünk nagyon bejött.


Hozzávalók:
  • 10 dkg. méz
  • 10 dkg. cukor
  • 2 db. tojásfehérje
  • 15 dkg. szeletelt mandula
  • 10 dkg. étcsoki
  • csipetnyi fahéj.
 
Elkészítés:

A mandula kb. háromnegyedét, és a csokit robotgéppel aprítottam.
Egy kisebb jénait alufóliával kibéleltem.
A cukrot a mézzel kicsit nagyobb edényben feltettem melegedni. Tartalékon!
Mikor besűrűsödött, levettem a tűzről, és kemény habbá vertem a tojásfehérjét.
Ismét visszatettem a mézes- cukrot, és belekevertem a habot.
Állandó keverés mellett kb. 10 percig "főztem", addigra besűrűsödött, kicsit összeesett.
Ekkor azon melegében beleborítottam a turmixolt mandulás- csokit, és az egészben hagyott szeletelt mandulát, a csipet fahéjat, jól összekevertem, és beleöntöttem a kibélelt tálba.
Picit vizes kanállal elegyengettem.
Hűtöttem.
Másnap reggel szeleteltem.

Fontos az állandó keverés, mert nagyon könnyen odasül az edény aljához.
Az alufólia nem volt rossz alá, mert lejött róla, de lehet sütőpapír megfelelőbb lenne. :)






Ezzel jelentkeznék a második fordulóra. :)))



Kelt tésztából töltött tekercs




A receptet Barbi oldalán láttam meg tegnap, mondhatni szerelem lett első látásra. :)
Elkészítettem, nagyon finom lett. Köszi szépen Barbi! :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 3 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • 1 kk. só
  • 2 ek. burgonyapehely

  • reszelt sajt
  • kolbászkarikák
  • olvasztott vaj.

Elkészítés:

A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 
Ezután hozzátesszük a többi alapanyagot és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és félcenti vastagságúra nyújtjuk.
Olvasztott vajjal megkenjük, kolbászkarikával kirakjuk, trappista sajttal megszórjuk. Feltekerjük és 5-6 részre vágjuk, így teszünk a másik fél tésztával is.
Letakarva fél órát pihentetjük, majd lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.


Összesen 16 darabra vágtam fel. 190 C fokon sütöttem.







2011. november 13., vasárnap

Kürtöskalács



A gyerekek(is) nagyon szeretik. Szombatonként nálunk a piac előtt szoktak árulni, és pont most Búcsú is van, ott is kapható, de úgy gondoltam akkor most nem veszünk készet, inkább sütöttem. :)
Sütöttem már sütőben ugyanezzel a módszerrel, sőt nem volt elég a papírom, és az őzgerincformám hátulját kentem le és raktam rá a tésztát, félköríves lett ugyan, de az is bevált. Van egy- két receptem, de most pont kapóra jött Márti bejegyzése. Nekiálltam és én is megsütöttem ugyanazt. Fele vaníliás, fele kakaós lett. Nagyon finomra sikerült. Mártinál fázisfotók is találhatók. :)


Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 1 tojás
  • 4 ek. cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dkg. élesztő
  • 2,5 dl. tej
  • 5 dkg. vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • kristálycukor a szóráshoz
  • 6 db. konyhai papírtörlő guriga + alufólia + 3-4 dkg. olvasztott vaj a guriga lekenéséhez.

Elkészítés:

A tej egy részével, és kis cukorral felfuttattam az élesztőt.
A tészta hozzávalóiból, a vaj kivételével tésztát gyúrtam, majd csak a legvégén adtam hozzá az 5 dkg. olvasztott vajat.
Duplájára kelesztettem.
Amíg kelt bebugyoláltam alufóliába a hengereket.
Lisztezett deszkán, kb. fél cm. vastagra nyújtottam, és kb. 2 centis csíkokat vágtam belőle. 
A gurigákat megkentem az olvasztott vajjal, és kis rést hagyva feltekertem rá a tésztát.
Egy tálcára szórtam cukrot+ vaníliás cukrot, egy másikra cukrozott kakaót.
Megforgattam benne a gurigákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam három darabot, és az előmelegített 180 C fokos sütőben pirosra sütöttem úgy, hogy 4-5 percenként fordítottam rajtuk egyet.


Márton napi Búcsú

Szent Márton városunk védőszentje. Ezért nálunk Márton naphoz kötődik a  Búcsú. Az a sokhintás, soksátras, vattacukros Búcsú! :))) Emlékszem gyerekkoromban nagyon sokszor rossz idő volt, eső, hó, és hideg, persze ez nem tántorított el minket attól, hogy jól felszálljunk a sok-sok hintára. Mások voltak akkor a hinták, az áruk, az emberek. Sokkal, de sokkal nagyobb volt maga a Búcsú is, és hihetetlen tömeg volt, lépni alig lehetett. 
Manapság ez már nincs így.  Az utóbbi években ez is sokat változott...
De legalább az idő az utóbbi években elfogadható, hűvös, de napos, így azért mindjárt kellemesebb a pénzköltés. :)))
Kürtöskalácsot nem vettünk az idén, azt sütöttem én, de a vattacukor az nem maradhatott ki. :)
Hoztam egy kis ízelítőt...







2011. november 12., szombat

Máglyarakás




Megint csak, egy leves mellé, tökéletes második. :))) 
Édesítővel, diabetikusan, ahogy én készítem.

Hozzávalók:
  • 6 db. szikkadt zsemle.
  •  5 db. tojás
  • 1 l. tej
  • 4-5 ek. édesítőpor (most Canderel)
  • 1 tk. vaníliás cukor, vagy vanília aroma
  • 6 dkg. olvasztott vaj
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 6 db. közepes alma
  • 2 ek. baracklekvár.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 C fokra. Kivajaztam egy kisebb tepsit.
A zsömléket kockára vágtam. 
A tojás sárgáját kikevertem az édesítővel, vaníliával, majd hozzáöntöttem a tejet, és az olvasztott vajat.
Tésztaszűrő segítségével a fele zsemlét belemerítettem a tejes- tojásba, majd leterítettem a tepsibe.
Az almát megpucoltam, négybe vágtam, és vékony szeletkékre vágtam fel. 
Ezt ráterítettem a zsemlére, megszórtam fahéjjal, a maradék zsemlét is megáztatás után beleterítettem az alma tetejére.
Betettem az előmelegített sütőbe 20 percre sülni. Mikor megsült kivettem a tojásfehérjét kemény habnak felvertem 1 ek. édesítővel, a zsömle tetejét megkentem e lekvárral, rásimítottam a habot, és visszatoltam 170 C fokra, míg a hab kicsit megszínesedett. Kb. 10-15 perc.




Hagymaleves

Az úgy történt, hogy egyszer már főztem, de a kutyának se kellett. Lánykám kérésére megismételtem egy másik receptet követve, merthogy a suliban olyan finom! Feladta a leckét! :))) Most így készült, ennek viszont sikere lett.


Hozzávalók:
  • 2 db. nagyobb fej vöröshagyma
  • kb 2-3 dkg. vaj, pici olaj
  • 1 húsleveskocka
  • 1-2 ek. liszt
  • 2 dl. tejszín
  • kb. 2 l víz
  • só, őrölt fehér bors.

Elkészítés:

A vajon, pici olajjal az apróra vágott hagymát megpárolom. Sózom- borsozom, rászórom a lisztet felöntöm vízzel, beledobom a húsleves kockát.
Mikor megfőtt a hagyma, tejszínnel felengedem, összeforralom.
Tálaláshoz: reszelt sajt, pirítós.
Rékának levesgyöngy. :)))




Jó étvágyat! :)

2011. november 11., péntek

Mogyorós kalács



A recept az Nlc-ről Csiky receptje. :)
Nagyon finom, készült már kuglóf formában, és csatos kuglóf formában is. 


Hozzávalók:
  • 230 ml. víz
  • 1 tojás
  • 45 dkg. liszt
  • 4,5 dkg. tejpor
  • 1/2 tk. só
  • 5 dkg. cukor
  • 7,5 dkg. vaj
  • 1 cs. szárított élesztő.

Elkészítés:

Kenyérsütőben, vagy dagasztógéppel bedagasztjuk a tésztát. Kelesztjük.
Kelesztés után kinyújtjuk, nagy téglalap alakúra.
Megkenjük nutellával.
Kettévágjuk a tésztát, és belülről kifelé mindkettőt feltekerjük, mint a bejglit, majd a két feltekertet megcsavarjuk.
Beletesszük enyhén kiolajozott formába, ismét kelesztjük.
Majd előmelegített 200 C fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt sütjük készre.
Az eredeti recepthez tartozik krém is a nutella helyett: 

Mogyoró krém:  
  • 11,5 dkg. darált mogyoró 
  • 10 dkg. darált mandula
  • 10 dkg. világos nyers nádcukor
  • 2,5 ml. frissen, őrölt szerecsendió
  • 2 tojásfehérje
  • 15 ml. brandy. 
Tetejét lekentem egy felvert tojással. Most dagasztógéppel készült, előtte az élesztőt kicsit felfuttattam.





2011. november 9., szerda

Buktatorta




A receptek zöme amiket felteszek visszatérő vendégek nálunk. :) 
Ez szintén olyan, régről, az Nlc-ről Illéskrisz receptje.

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 3 dkg. élesztő
  • 3 ek. cukor
  • 1 mk. só
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 3 dl. tej 

  • 25 dkg. lekvár
  • kevés olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl. langyos tejjel, csipet cukorral felfuttatjuk,  és a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk egy kb. 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. 
Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. 
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal, így sülés után könnyen szétválnak.
Ezután a tojás sárgájával lekenjük, előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. 
Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.









Grízgaluska leves

Nálunk valamilyen leves mindig van. Mai ebédünk ez a leves, és mellé bukta. :)

Hozzávalók:
  • 4-5 sárgarépa
  • 1-2 zöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szem burgonya
  • 1-2 ek. olaj
  • só, pirospaprika, kevés őrölt bors
  • víz.

Elkészítés:

Tulajdonképpen egy zöldséglevest készítek, amit gazdagítok a galuskával.
A zöldségeket megpucolom, és tetszőleges formára aprítom.
Az olajon az összes zöldséget, kicsit megpirítom, párolom, majd felöntöm vízzel. Puhára főzöm.
Mikor a zöldségek megfőttek, elkészítem a galuskát, beleszaggatom. Addig főzöm, míg az egész feljön a leves tetejére.
Tálalom.




Jó étvágyat! :)

2011. november 7., hétfő

Almás rizskocka



Az elmúlt hetekben több helyen is láttam gyümölcsrizst. Eszembe jutott, hogy nekem is van egy kedvencem, az egyik szakácskönyvemből, amit elég régen készítettem már. Egyszerű, és finom.

Hozzávalók:
  • 20 dkg. rizs
  • 1 l. tej
  • 5 dkg. vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • cukor ízlés szerint
  • 4 tojás
  • 1 kg. alma
  • pici só
  • 2 ek. lekvár.

Elkészítés:

A rizst tejben megfőzzük, a vajat melegen belekeverjük. Egy csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. Majd belekeverjük a tojássárgákat.
Közben meghámozzuk, lereszeljük az almákat, majd kinyomjuk a levét.
Kivajazott tűzálló tálba lerakjuk a rizs egyik felét. Rátesszük a fahéjas cukorral megízesített almareszeléket, és letakarjuk a rizs másik felével.
Kemény habot verünk a tojásfehérjékből, és a gyümölcsízzel lágyan elkeverjük.
A habbal beborítjuk a rizst.
Előmelegített sütőben, takaréklángon kb. 20 percig sütjük.

A tojássárgákat cukorral ki szoktam keverni, úgy adom a rizshez. nem teszek a habhoz lekvárt. Ennek az adagnak legalább a másfélszeresét szoktam elkészíteni.