Nagyon finom krémes töltelékű sütemény, benne a kissé ropogós manduladarabok és a barack remek párosítás. Hamar elfogyott.
Hozzávalók:
(26 cm. átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 25 dkg. liszt
- 10 dkg. étkezési keményítő
- 5 dkg. őrölt mandula
- 3 tojás
- 17,5 dkg. puha vaj
- csipetnyi só
- 25 dkg. cukor
- 2,5 dl víz
- 2 ek. vaníliás cukor
- 1 kg. őszibarack
- 5 dkg. vagdalt mandula
- 2 dl. tejföl
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A lisztet 5 dkg. keményítővel és az őrölt mandulával egy tálba tesszük.
1 tojást a vajat a sót, 10 dkg. cukrot és 1 ek. vaníliás cukrot hozzáadunk.
Az egészet gyorsan összegyúrjuk (kitűnő segítség lehet egy késes robotgép), és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az őszibarackot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, meghámozzuk, megfelezzük és kimagozzuk.
2,5 dl. vizet 5 dkg. cukorral felforralunk. A fél barackokat 15 percig főzzük a cukros vízben, majd lecsurgatjuk.
A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
A formát alaposan kikenjük, majd a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy 2 cm. magas pereme legyen.
A tésztát vakon elősütjük 15 percig.
Amíg sül a megmaradt 2 db. tojást szétválasztjuk.
A fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd összekeverjük a tejföllel, a citromhéjjal és az étkezési keményítővel.
A habot a tojásos masszához adjuk.
A barackokat rátesszük a tésztára és a vágott mandulával megszórjuk.
Ráöntjük az őszibarackra a masszát, a tetejét elsimítjuk és további kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A süteményt hagyjuk kissé kihűlni, a formát szétnyitjuk és a tortát rácsra téve teljesen kihűtjük.
Nekem könnyen lejött a barack héja így nem forráztam, ami kicsit keményebb volt, azt elintéztem zöldséghámozóval.