Klasszikus, mindenki szereti édesség. Gyors és nagyon finom.
A kókuszgolyó elkészítését a nagymamámtól lestem el. Ő majdnem mindent úgy készített, hogy öntötte- öntötte a hozzávalókat, sosem mért, mégis annyira finom sütik kerültek ki a keze alól. Itt most két receptet teszek közzé. Az egyik az "ellesett" ami tejjel készül a tejet óvatosan adagoljuk, de, ha lágy lenne, se essünk kétségbe, tegyünk még hozzá darált kekszet. A másik receptet pedig már rég szerettem volna kipróbálni abba margarin is került. Meggyet pedig fele- fele arányba töltöttem a golyókba. Van ám egy harmadik változat, mikor lekvárt keverhetünk a kekszhez, egyszer az is sorra fog kerülni.
Hozzávalók:
- 25 dkg. darált háztartási keksz
- 10- 15 dkg. porcukor (ízlés szerint)
- 2 ek. kakaópor
- kb. 1,5- 2 dl. tej
- rumaroma
- kókuszreszelék.
Hozzávalók:
- 25 dkg. darált háztartási keksz
- 10- 15 dkg. porcukor (ízlés szerint)
- 10 dkg margarin
- 2 ek. kakaópor
- kb. 1 dl. tej
- (rumos) meggy
- kókuszreszelék.
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat a kókuszreszelék, és persze a meggy kivételével. A margarinost nem árt fél órára hűtőbe tenni!
Golyókat formázunk, aminek a közepébe tehetünk tetszőlegesen meggyet.
Kókuszreszelékben megfogatjuk.
Tálaljuk.
Gyors, és nagyon finom. Recept innen.
Elkészítés:
- 18 dkg. liszt
- 8 dkg. zabpehely
- 2 kk. sütőpor
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 1/4 kk. só
- 1 db. tojás
- 2 dl. tej
- 10 dkg. cukor
- 0,6 dl. napraforgó olaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 17 dkg. meggy
- 1/2 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra.
Vajazzuk ki, vagy béleljük ki a muffinformát.
A lisztet, a zabpelyhet keverjük össze a sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.
Egy másik tálban keverjük össze habverővel a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejjel, az olajjal és dolgozzuk össze a lisztes keverékkel.
Forgassuk bele a magozott meggyet, reszeljük hozzá a citromhéjat és óvatosan ismét keverjük át.
Töltsük a muffinformába, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Mikor megsült még hagyjuk kb. 5 percet a formában, majd rácsra téve hűtsük ki.
Merőkanállal kanalazható a formába. :)
Ezt a receptet az egyik kolléganőm receptje alapján készítettem. Aki szereti a húst gyümölccsel kombinálni, annak bátran ajánlom, nagyon finom! A hozzávalókat tetszés szerint lehet növelni, vagy csökkenteni. Nálam ilyen adagban készült:
Hozzávalók:
- 1 db. csirkemell filé
- 6 db. natúr kockasajt
- só, bors
- kevés olaj, margarin
- 3 db. őszibarack
- reszelt sajt.
Elkészítés:
A csirkemellet megmostam, felszeleteltem, lehet picit klopfolni is.
Sóztam, borsoztam, picit állni hagytam.
Addig előkészítettem az őszibarackot (lehet kompótot is használni hozzá) lehúztam a héját, kimagoztam.
Egy kisebb jénait kicsit kikentem margarinnal.
A húst kevés olaj és margarin keverékén mindkét oldalán egy serpenyőben megsütöttem. Ahogy sültek szép sorban beletettem őket a jénaiba egymás mellé.
Mindegyik közepére ültettem egy kockasajtot, rátettem egy fél őszibarackot, megszórtam bőven reszelt sajttal, majd az előmelegített 190 C fokos sütőben készre sütöttem, míg a sajt szépen rásült és megpirult.
Jó étvágyat! :)