2012. június 29., péntek

Ribizlis, sárgabarackos pite




Barbinál találtam rá erre az egyszerű, nagyon finom süteményre. Nagyon hamar elkészíthető, simán belefért egy munka utáni esti sütikészítésbe. :)))


Hozzávalók:
  • 5 dl. rétesliszt
  • 2 tojás
  • 4 dl. tejföl
  • 2 dl. cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • 2 marék ribizli
  • 4-5 db. sárgabarack


Elkészítés:

A ribizlit leszedjük a száráról, a sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk és héjastól 4 felé vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojást a tejföllel simára keverjük, majd a többi hozzávalót is belekeverjük.
Sütőpapíros tepsibe simítjuk a tésztát, majd megszórjuk a tetejét a ribizlivel és kirakjuk a sárgabarackokkal, amiket egy kicsit megszórunk kristálycukorral.
Tűpróbáig sütjük.






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Volt egy kis kíváncsi érdeklődőm is, amikor fényképeztem a sütikét. :DDD







2012. június 24., vasárnap

Tökhús leves




Ezt a receptet még tavaly láttam a Paprika tévében, egy magyar sorozatban, amiben tökös ételeket készítettek Rácalmáson. :) Azóta fenem rá a fogam, mert nagyon érdekelt, hogy  a tök közepéből mégis, hogyan lesz finom "húslevesszerű" leves, mert ezt ígérték. :D A héten főztem magamnak főzeléket a tökből, meghagytam a belsejét és elkészítettem ezt a levest. Mit mondjak, valóban nagyon- nagyon finom lett!!


Hozzávalók:
  • 1 db. spárgatök bele
  • 2 db. petrezselyem gyökere
  • 3 db. sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zeller (nálam ez kimaradt)
  • 1 ek. só
  • pár szem egész feketebors
  • 20 dkg. cérnametélt.


Elkészítés:

A tököt kettévágjuk, belsejét kivájjuk és egy leveses fazékba tesszük. A tök húsát nem használjuk fel a leveseben abból rakott, vagy töltött tököt, vagy főzeléket készíthetünk.
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát is megtisztítva, késsel kissé bevágva dobjuk a fazékba. A zellerre csomót kötünk, úgy helyezzük a többi mellé.
Az egészet vízzel felöntjük, sóval és egész borssal ízesítjük és 40-50 perc alatt készre főzzük.
Leszűrjük.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük és ezzel tálaljuk a finom tökhús levest.





Jó étvágyat! :)

2012. június 20., szerda

Párizsis spagettitorta




Egyszerű és nagyon finom! A recept a NoSaltyról.


Hozzávalók:
  • 50 dkg. spagetti
  • 30 dkg. párizsi
  • 1 nagy tejföl
  • 3 db. tojás
  • só, őrölt fekete bors, ételízesítő, fűszerpaprika
  • 10 dkg. reszelt sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db. paprika
  • 1 db. paradicsom
  • napraforgó olaj
  • 1 ek. margarin.
  • 2 ek. zsemlemorzsa.


Elkészítés:

A spagettit forró, sós vízben kifőzzük.
A párizsit apró kockákra daraboljuk.
A hagymát, paprikát, paradicsomot felaprítjuk, olajon megdinszteljük, pici pirospaprikával megszórjuk, majd rátesszük a párizsit, kicsit megborsozzuk, sózzuk, majd kevés vizet öntünk rá és főzzük.
A tojásokat felverjük, tejföllel, borssal, ételízesítővel összekeverjük.
A tésztára öntjük a 2/3 részét, majd összekeverjük a párizsis pörkölttel.
A tortaformát kikenjük margarinnal, zsemlemorzsával meghintjük, majd a spagettit beleöntjük.
A maradék tojásos tejföllel lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és 180 C fokos sütőben megsütjük.

Nálam a paprika, és a paradicsom került bele pluszban.





Jó étvágyat! :)

2012. június 16., szombat

Sajtos bagett




A receptet ismét Limarától hoztam. Eredeti recept nála, nálam öregtészta, és sütőzacsi nélkül készült, kicsit emeltem az élesztő mennyiségén. :)


Hozzávalók:
  • 14 dkg. joghurt
  • 2 dl. víz
  • 3 ek. burgonyapehely
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 0,5 dl. olaj
  • 50 dkg. BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg. friss élesztő

Tetejére:
  • reszelt sajt.


Elkészítés:

A hozzávalókból a szokásos módon tésztát dagasztottam, kicsit lágyabbra mint a kenyértészta.
A robotgép táljába lefedve duplájára kelesztettem.
Kelesztés után enyhén lisztezett felületre borítottam, és 6 egyenlő részre osztottam, és az itt leírtak szerint megformáztam.
Sütőpapíros tepsire helyeztem a megformázott bagetteket, letakarva ismét duplájára kelesztettem.
Megszórtam reszelt sajttal, majd bekapcsoltam a sütőt 220 C fokra, és az aljába egy tepsiben vizet raktam.
Így, gőzös sütőben sütöttem szép pirosra őket kb. 15-20 perc alatt.



Jó étvágyat! :)

2012. június 13., szerda

Burgonyapelyhes kenyér




Ismét egy kenyér recept. :) A Mindmegettén találtam.


Hozzávalók:
  • 3 dl. tej
  • 5 dkg. burgonyapehely
  • 5 dkg. vaj
  • 45 dkg. liszt (25 dkg rétesliszt + 20 dkg finomliszt)
  • 1 ek. cukor
  • 3/4 ek. só
  • 1 csomag szárított élesztő.


Elkészítés:

A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
A megkelt tésztát picit átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és egy kiolajozott (vagy sütőpapíros) kenyérsütő formába tesszük, minél magasabb pereműbe.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk. Már ekkor bevághatjuk egy éles késsel, néhány csíkot a tetejére.
Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, és mielőtt betesszük sülni kenjük le a kenyeret vízzel.
Kb. 50 perc a sütési idő.
A formában hagyjuk kihűlni, aztán szedjük rácsra a kenyeret.

Kicsit sűrűbbre sikeredett, de nagyon finom.






Jó étvágyat! :)

2012. június 12., kedd

Krémes cseresznyés lepény




A második süti cseresznyéből. :))) Aliz oldaláról hoztam.
Mondhatnám, hogy diabetikus, de inkább csak szénhidrátban szegényebbnek nevezném, mert hiába cseréltem le a cukrot, a liszt + a cseresznye elég sok szénhidrátot tartalmaz...


Hozzávalók:
  • 38 dkg. liszt
  • 27 dkg. margarin
  • 12 dkg. cukor (nálam fruktóz)
  • 10 dkg. őrölt mandula (nálam dió)
  • 4 db. tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg. piskótamorzsa
  • 1,5 kg. cseresznye
  • szóráshoz porcukor  (nálam kimaradt)

A krémhez:
  • 25+10 dkg. cukor (nálam Xilovit)
  • 10 dkg. liszt
  • 4 tojás
  • 7 dl. tej
  • 2 cs. vaníliás cukor


Elkészítés:

A tésztához: összekeverjük a lisztet a dióval, elmorzsoljuk benne a margarint.
Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat és a tojássárgájákat.
Összegyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük 20 percig.
Majd, egy nagy tepsit(30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral, a tésztát kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C fokos sütőben halványsárgára sütjük.
Míg pihen kimagozzuk a cseresznyét, elkészítjük a krémet.
A krémhez a 25 dkg cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot egy kis tejjel simára keverjük, és sűrűre főzzük.
A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd a forró krémet 3-4 részletben a habhoz öntjük, miközben habverővel gyorsan keverjük. (Így nem csomósodik össze a tojáshab.)
A halványsárgára sült tésztát megszórjuk a piskótamorzsa felével, és a kimagozott cseresznyét elosztjuk rajta.
A közben elkészített krémet egyenletesen elosztjuk a cseresznyén.
A maradék morzsával meghintjük a tetejét, és visszatesszük a sütőbe.
Addig sütjük, míg a piskótamorzsa a tetején kicsit elszíneződik. Kb. 15- 20 perc.
Ha kihűlt, felkockázzuk és porcukorral meghintjük tetejét.

Nekem kissé híg lett a krém, legközelebb picit tovább főzöm, és a habhoz keverve kézi habverővel fogom összekeverni, nem keverem nagyon, mint most, de ettől függetlenül nagyon- nagyon finom sütemény lett belőle!!







2012. június 10., vasárnap

Cseresznyés kelt rétes




Nem igazán szoktam friss gyümölcsből sütiket sütni, mert az mondom, hogy a gyümit frissen kell megenni, akkor benne van minden földi jó, míg amikor már megsütjük, akkor nem marad benne sok minden, persze konzervből, befőttből az más... ez most mégis frissből készült. :)
A szomszédasszonyom minden évben megörvendeztet minket ropogós cseresznyével. Az idén is kaptunk, aztán mondtam, most akkor sütök belőle valamit, erre kaptam még egy nagy szatyorral, hogy több valamit is tudjak sütni! :D Köszi Erika!  :)))
Ezen az oldalon találtam ezt a receptet. A tésztája valami isteni, nagyon könnyű volt vele dolgozni! Még sosem "húztam rétest", mert, hogy ezt is kell húzni, de simán ment! :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. sima liszt
  • 10 dkg. rétes liszt
  • 5 dkg. margarin+ kb. 10 dkg. margarin a locsoláshoz, kenéshez
  • 1+ 1 dl. étolaj
  • 2 dkg. élesztő
  • 3 dl. tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. só
A töltelékhez:
  • 1 kg. magozott cseresznye
  • 10 dkg. durvára őrölt dió, vagy pörkölt török mogyoró
  • kb. 10 dkg cukor.


Elkészítés:

Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.

A liszteket egy tálban összekeverjük, sózzuk. Rámorzsolunk 5 dkg. margarint, és az élesztős tejjel, 1 dl. olajjal, tojássárgájával, cukorral tésztát dagasztunk, amíg el nem válik az edény falától.
Lisztezett konyharuha közepére tesszük, lazán ráhajtjuk, fél órát kelni hagyjuk.
A kelés ideje alatt kimagozzuk a cseresznyét.
Kelés után, meglocsoljuk 6 evőkanálnyi olvasztott margarinnal.
A margarinos kelt tésztát, egy nagyobb lisztezett vásznon kihúzzuk. Addig húzzuk, amíg réteshez hasonló lapot nem kapunk. Elsőként négy irányba húzogatjuk, majd ahogy vékonyodik a tészta, úgy nyújtogatjuk, "belekapaszkodva", de finoman, minden oldalon, tíz centinként haladva. Vékony lesz, majdnem hártyás, a szélén kicsit vastagabb.
A lapra sűrűn pöttyözünk az olvasztott margarinból, megszórjuk a dióval, nem túl sűrűn a cseresznyével, a közepén egy csíkot kihagyunk.
A cseresznyét nem cukrozzuk.
A lapot a vászon segítségével két irányba, a lap közepe felé haladva tekerjük.
A két tekervény találkozásánál a tésztát elvágjuk, a két rétest középen kettévágjuk, a végeket eldolgozzuk.
A négy rétest egy deci (de legalább 5 ek.) olajjal vastagon megkent tepsibe tesszük, fél órát letakarva ismét pihenni hagyjuk.
Megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával, majd előmelegített 190 C fokos sütőbe rakjuk, és pirulásig sütjük.
Ha elkészült, egy deci vízben feloldott, evőkanálnyi cukorral a tetejüket lekenjük.
Langyosan már szeletelhetjük, porcukorral szórva tálaljuk. 










Jó étvágyat! :)

2012. június 8., péntek

Natúr szelet tésztával




A receptet a Nosaltyn találtam. Gyorsan kész, és nagyon finom, már nem először készült nálunk. :)


Hozzávalók:
  • 70-80 dkg. sertéscomb vagy karaj 
  • liszt, pirospaprika, bors, só
  • olaj
  • 1 cs. tészta (nálam spagetti).

Elkészítés:

A húst felszeleteljük és kiklopfoljuk.
Egy mély tányérban lisztet elkeverünk pirospaprikával.
A hússzeleteket sózzuk és a lisztbe forgatjuk, majd forró olajban egy kicsit megsütjük.
A sült húsokat egy lábasba szedjük, a forró olajat pedig rászűrjük.
Borsozzuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat.
Fedő alatt főzzük kb. 1 órán át, kis lángon, csak szépen forrjon. A húsról le fog jönni a sült lisztes bunda és jó sűrű szaftos szószt kapunk.
A tésztát törjük össze és sós vízben főzzük ki.
Együtt tálaljuk.



Jó étvágyat! :)

2012. június 5., kedd

Tejfölös sütemény




A recept a NoSaltyról. Gyors, egyszerű, csak ki kell várni, hogy kihűljön... :) Nagyon- nagyon finom.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 10 dkg. porcukor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 25 dkg. margarin
  • 1 egész tojás
  • tejföl

A krémhez:
  • 1/2 l. tej
  • 20 dkg. cukor
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 l. tejföl.

Elkészítés:

A pudingot felfőzzük a tejben a cukorral, majd hagyjuk hűlni.
Összeállítjuk a tésztát annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható legyen, majd kettéosztjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik lapot, papírral bélelt tepsibe tesszük.
A kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt és a vaníliás cukrot. Ezt a masszát ráöntjük a tésztára.
Bevonjuk a másik kinyújtott tésztával, és 180 C fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!

Hűtés! :)

Tepsi mérete: 25x30 cm. Sajnos várni kell a szeleteléssel, jól ki kell hűteni, mert nem lehet szeletelni melegen, de még langyosan sem, de megéri kivárni. :D





2012. június 4., hétfő

Reteklevél- leves




Már három bejegyzéssel lejjebb bemutattam a kis veteményesünket! :)
Lett benne néhány retkünk is próbaképpen jó sok levéllel. Eszembe jutott, hogy valahol láttam levesnek, aztán némi kutatás után megtaláltam. Szepykétől  hoztam a receptet. Nagyon finom, köszi a receptet!


Hozzávalók:
  • 2 nagy csokor retek levele
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • bors
  • 2 dkg. vaj
  • 6-8 dl. víz
a tálaláshoz:
  • retekszeletek

Elkészítés:

A reteklevelet jól megmossuk, felaprítjuk.
A krumplit és a hagymát meghámozzuk, megmossuk. A hagymát felszeleteljük, és a vajon megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, felöntjük 6-8 dl. vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
Ekkor hozzákeverjük a reteklevelet, pár percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Forrón tálaljuk, a tetejére friss retekszeleteket teszünk.
Igyekezzünk minél frissebb, zsengébb leveleket felhasználni hozzá.

Olyan szép zöld, mint  a spenót, ugye?, még az íze is hasonló volt nekem. :D



Jó étvágyat! :)

2012. június 3., vasárnap

Bodzaméz avagy "méz" bodzából :)




Mikor megláttam a NoSaltyn felkerekedtem és elindultam a gyerekekkel virágot szedni. :)
Mindent a recept alapján készítettem, tökéletes lett. Mivel ilyen jól sikerült másnap is készítettem egy adagot. :D


Hozzávalók:
  • 30 db. bodzavirág
  • 1 l. víz
  • 75 dkg. kristálycukor
  • 1 citrom leve (vagy citromsav).


Elkészítés:

A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük (fél liter bodzafőzetet kell kapnunk).
Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük.

Én az időt mindig forrástól számítottam. Amikor a cukorral főzzük, fontos, hogy kis lángon tegyük, mert így is habzik, de egyébként nagy lángon nagyon. Sokszor kell keverni közben. :)
Az első adagom kicsit sötétebb lett, aminek a pontos okát nem tudom, de gondolom ezek lehetnek vagy külön- külön, vagy mind együtt: több virágot tettem bele, mert zömében kicsik voltak a virágok, kicsi volt a citrom ami itthon volt, és picit tovább főztem. A másodiknál időben lezártam kellőképpen besűrűsödött így is. :)))


2012. június 2., szombat

Rákóczi túrós




Ez a nagyon finom sütemény most egy névnapi ajándék része volt. :)  Andi oldaláról hoztam a receptet. Tojásfehérje felhasználásához is ideális. :D


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg. liszt
  • 20 dkg. margarin 
  • 10 dkg. porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • 1 db. tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • + a kenéshez baracklekvár

A töltelékhez:
  • 50 dkg. túró
  • 2-3 ek. búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg. cukorral (többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék)
  • 1 cs. vaníliás cukor, 
  • citromhéj és mazsola.

A habhoz:
  • 5 tojásfehérje
  • 30 dkg. cukor
  • kevés víz.


Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalókkal együtt linzertésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 1– 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Amikor kisült, de már nem forró megkenjük vékonyan baracklekvárral. Teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót a hozzávalókkal jól elkeverjük.
Rákenjük a kihűlt lekvárral megkent tésztára.
Elkészítjük a habot: 20 dkg. cukrot kevés vízzel (épp amennyi picit ellepi) jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön! Közben kevergetni nem szabad!! Vigyázzunk, ne karamellizálódjon meg a cukor.
A maradék 10 dkg. cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verjük és forrón hozzáadjuk a szirupot is. Ezzel együtt kell még verni néhány percig.
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenjük a túrón és utána a sütőben szárítjuk 80– 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!

Mivel nekem 150 fok a minimum a sütőmben ezért azon, de kitámasztott ajtónál szárítottam a habot. Kb. 20-25 percig szárítottam. Gyönyörű fehér maradt. A tepsibe sütőpapírt tettem.