2015. április 30., csütörtök

Kakaós, kekszes muffin




A gyerekeim imádták. Eredeti recept itt található. 12 darab lett belőle.

Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg. xilit + 2 ek. cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1,5 ek. kakaópor
  • 1 dl. olaj
  • 1,5 dl. tej
  • 3 cs. Jó reggelt kakaós keksz.


Elkészítés:

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd belekeverjük a száraz hozzávalókat.
A kekszet durvára törjük (1-2 centiméteres darabokra) majd egy fakanál segítségével a masszába forgatjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra.
A muffinsütőt papírral kibéleljük
Fagyiskanál segítségével beletöltjük a masszát, a formák háromnegyedéig.
Tetejükre fél kávéskanál kristálycukrot szórunk.
A sütőbe tesszük, ahol 6-7 percig 180 fokon sütjük, ezalatt a cukor miatt kéreg keletkezik a sütiken, majd 165 C fokon további kb. 15- 20 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe!


2015. április 8., szerda

Brokkolival töltött csirkemell




A receptet a Nosaltyról hoztam. Nagyon finom!



Hozzávalók:
  • 6 szelet csirkemell
  • 25 dkg. brokkoli rózsa (12 db.)

A panírozáshoz:
  • liszt 
  • tojás
  • zsemlemorzsa

A besamel mártáshoz:
  • 5 dkg. vaj/margarin
  • 3 ek. liszt
  • 2,5 dl. tej
  • őrölt fehérbors
  • 1 ek. tejföl 
  • 5 dkg. reszelt sajt.


Elkészítés: 

Először a besamel mártást készítjük el.
A tejet felforraljuk, és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk.
A forró tejet állandó keverés mellett apránként hozzáöntjük.
Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük, a reszelt sajtot hozzákeverjük.
Amikor kissé meghűlt, a tejfölt is belekeverjük.
A brokkoli rózsákat sós vízben megfőzzük.
A csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk.
Az egyik lisztes felét megkenjük besamel mártással, 2 szép brokkoli rózsát ráteszünk, majd feltekerjük.
Ezután tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban fedő alatt lassan kisütjük.



Jó étvágyat! :)

2015. március 10., kedd

Narancsos grízsütemény




Gyors, és nagyon finom sütemény! A tetejét kakaós porcukorral, vagy vaníliás porcukorral szórhatjuk meg. A receptet itt találtam. A tepsim mérete: 20x33 cm.



Hozzávalók:
  • 1 bögre búzadara (2 dl.)
  • 2 bögre finomliszt
  • 1 bögre cukor
  • 2 dl. tej
  • 1 db. tojás
  • 10 dkg. olvasztott margarin
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db. nagy narancs.



Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A margarint felolvasztjuk, a cukorral és a tojással habosra keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a reszelt narancshéjjal. Az előzőekhez adjuk.
Hozzákeverjük a grízt, a tejet, a narancs levét és a vaníliás cukrot.
Kivajazott/sütőpapírozott tepsibe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük.
Pár percet pihentetjük, utána kezdjük
el csak a szeletelést.

Tetejét porcukorral, vagy kakaós porcukorral meghintve tálaljuk.






2015. február 22., vasárnap

Fahéjas almakrémleves habgaluskával




Ez egy nagyon- nagyon finom gyümölcsleves. Hamar elkészül! A cukros hab, pedig csodálatosan kiegészíti az ízharmóniát! :) A receptet itt találtam.



Hozzávalók:

A leveshez:
  • 50 dkg. alma
  • 1 l. víz
  • 1 dl. tej
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 3 ek. cukor
  • 1 púpozott kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg


A habgaluskához:
  • 2 db. tojásfehérje
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor.



Elkészítés:

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk az 1 ek. cukrot és a csomag vaníliás cukrot, tovább verjük, míg teljesen kemény lesz.
Megpucoljuk, és apróbb kockára vágjuk az almákat.
A liter vizet 3 ek. cukorral és a fél citrom levével felforraljuk, kanalanként beleszaggatjuk a felvert tojáshabot, és mindkét oldalát 1/2- 1/2 percig főzzük, majd egy tálba helyezett szűrőre kiszedjük.
A forró lébe ezután beletesszük a megtisztított, felkockázott almát, 3-4 percig főzzük, közben beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget.
Botmixerrel összetörjük, de maradhat benne néhány kocka.
A tejben elkeverjük a pudingport és a forró levest besűrítjük vele.
Tálalásnál a leves tetejére szedjük a habgaluskát, megszórhatjuk egy kevés extra fahéjjal és egy kis reszelt citromhéjjal.





 


Jó étvágyat! :)

2015. január 11., vasárnap

Bolognai lasagne




Nagyon finom!! A besamel nekem sűrű volt, én kicsit még hígítottam. A receptet itt találtam. Nálam a paradicsom és a mozzarella a tetejéről elmaradt.



Hozzávalók:
 

A bolognai szószhoz:
  • 25 dkg. darált marhahús 
  • 25 dkg. darált sertéshús
  • 1 közepes db. sárgarépa
  • 1 db. nagyobb vöröshagyma
  • 5 dkg. bacon (nálam elmaradt)
  • 25 dkg. sűrített paradicsom
  • 3 tk. oregánó
  • 1 marék bazsalikom frissen vagy 2 tk. szárítottan
  • 1 tk. só
  • 1 kk. bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • kb. 30 dkg. lasagne tészta

A besamelhez:
  • 20 dkg. liszt
  • 20 dkg. vaj
  • 6 dl. tej
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi fehérbors



Elkészítés:

Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik.
Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük.
Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.

Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen!
Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdjük felönteni a tejjel.
Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.

Összeállítás: A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Egy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit. A jénai vagy tepsi alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, 1 réteg bolognai szósz, majd besamel és egy réteg tészta.
Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.
A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.




Jó étvágyat! :)