Az utóbbi hetekben alig sütöttem süteményt. Szoktam időnként átnézni a szekrényt, ha esetleg lejárat közeli dolgokat találok, azokat el szoktam használni. Most találtam a szekrényben kettő csomag mindjárt lejárós mákot. Mónika Váncza projektjébe gyakran benézek, így emlékeztem, hogy van nála nagy adag mákot igénylő sütemény recept is, megkerestem, megsütöttem.
Érdemes volt, nagyon finom, omlós a tészta, benne a sok máktöltelék. Imádtuk! Nekem is megrepedt, de gyanítom, hogy a töltelékbe túl sok tejet tettem, és azért. Köszönjük Mónika! Eredeti recept a linken!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg. liszt
- 20 dkg. vaj vagy zsír
- 10 dkg. cukor
- 1 tojás
- 1cs. sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek. tejföl
- 1 kanál rum
- annyi tej, hogy jól nyújtható legyen
A töltelékhez:
- 35 dkg. őrölt mák
- 20 dkg. (por)cukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg. mazsolát
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- kb. 1,5- 2 dl. tej
- 1 felvert tojás.
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. Amíg összeállítjuk a tésztát, addig picit hűl.
A lisztet a vajjal vagy zsírral összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, sütőport, sót, tejfölt, rumot és annyi tejet hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát lisztezett felületen három egyenlő részre osztjuk s 1/2 cm vastagra nyújtva, megtöltjük a mákos töltelékkel.
A töltelékkel megkent lapokat feltekerjük s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél megsütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
A tésztához zsírt használtam, nekem egy csepp tej sem kellett hozzá, még talán így is kicsit lágy maradt a tészta. Mazsolát nem tettem bele. Rum helyett rumaromát használtam. A tölteléknél azért használtam zárójeles cukrot, mert én kávédarálóban darálom a mákot, ahhoz pedig mindig kristálycukrot teszek, azzal együtt darálom meg.