2012. szeptember 30., vasárnap

Görög citromos süti




Igazán gyors, egyszerű, könnyen összeállítható süti. A cukor mennyiségén csökkentettem, illetve lecseréltem xilitre. A családnak nagyon ízlett. :) Stahl recept.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg. liszt
  • 10 dkg. búzadara
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 20 dkg. xilit (eredetileg 35 dkg. cukor)
  • csipetnyi só
  • 2,5 dl. joghurt
  • 1 citrom héja + 1 ek. citromlé
  • 3 db. tojás


A sziruphoz:
  • 15 dkg. xilit (cukor)
  • 1,5 dl. víz
  • 3 citrom leve (eredetileg 4 + a héja)



Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 160 C fokra, és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy mérőpohárban pedig a nedveseket robotgéppel kikeverjük.
A keveréket átöntjük a tálba, és egy fakanállal összedolgozzuk a tésztát.
Ha elkészült átöntjük a tepsibe, elsimítjuk és betesszük a sütőbe.
Kb. 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Amíg a sütemény sül összeforraljuk a citromos szirupot.
A cukrot beleszórjuk a vízbe, hozzáadjuk a citromok levét és a héját. Takarékon a cukor elolvadásáig kevergetjük, majd magasabbra véve a gázt a szirupot 3-4 percig forraljuk.
A megsült sütit villával megszurkáljuk. Még melegen rákanalazzuk a tepsiben hagyva a szirup felét, majd 15 perc múlva rálocsoljuk a maradék szirupot is.
Ha kihűlt szeleteljük.


 

2012. szeptember 23., vasárnap

Grízkrémes piskóta




A receptet Gerditől hoztam. Köszi Gerdi, nagyon finom lett!!!  Icipicit módosítottam rajta, tényleg nem sokat. :)





Hozzávalók:

A piskótához:
  • 6 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/2 dl. olaj
  • csipet só
  • 9 ek. xilit
  • 7 ek. liszt
  • 2 ek. kakaó

A krémhez:
  • 6 dl. tej
  • 4 ek. gríz
  • 15 dkg. cukor (ebből 8 dkg. xilit, és 7 dkg. porcukor)
  • 25 dkg. margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
  • kakaó.


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat a xilittel kikevertem, majd hozzáadtam az olajat, a kakaót a lisztet és a sütőport.
A fehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem.
A hab kb. negyedét a tésztához kevertem alaposan, majd óvatosan a többit is.
Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe simítottam, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Kihűtöttem, vízszintesen kettévágtam.
A krémhez a tejben a xilittel megfőztem a grízt. Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
Közben a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem, majd két részletben hozzáadtam a tejbegrízt.
A krémet elfeleztem. A fele krémet a két lap közé kentem, másik felét a tetejére.
Kakaóval megszórtam.
Szeletelés előtt hűtőben kicsit hűtöttem.




2012. szeptember 22., szombat

Hamiskás túrós rétes




Aninál jártam ismét. Tőle hoztam ezt a receptet. Szeretjük a túrósat, hát még, ha az rétes. Igazán nagyon finom vastag töltelékes, kiadós rétes lett a végeredmény.

Hozzávalók:
  • 3-3 réteslap
  • olaj
  • 45 dkg. tejföl
  • 50 dkg. túró
  • 5 db. kisebb tojás
  • 7-8 tk. folyékony édesítőszer
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • kevés vanília
  • csipetnyi só, reszelt citromhéj
  • 10 dkg. mazsola (nálunk kimaradt).

Elkészítés:

A hozzávalókat (az olaj kivételével) alaposan elkeverjük (óvatosan beleforgatjuk a mazsolát).
Az elkészítéshez, 3-3 réteslapot használunk. Az első réteslapot vékonyan megkenjük 1ek. tejföl és 1ek. olaj keverékével, rátesszük a második lapot, és bekenve ennek a tetejét is, befedjük a harmadik lappal.
Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük úgy, hogy a széleit kihajtjuk.
Beleöntjük a túrós elegyet, és óvatosan ráhajtjuk a rétes oldalait.
A másik 3 réteslapot ugyancsak megkenjük olajos tejföllel, és befedjük vele a túrós masszát. A tetejét is bekenjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 30 percig sütjük.
Miután megsült, 10-15 percig pihentetjük, így könnyebben szeletelhető.
A tetejét megszórjuk szőlőcukorral.









2012. szeptember 16., vasárnap

Klasszikus kalács- vaníliakrémmel töltve





Rengeteg receptet, szakácskönyvet, magazint gyűjtöttem össze az évek során. Ez a kalács az egyik ilyen könyvemből van. Isteni finom ez a vajas, cukros és vaníliakrémmel töltött kalács. Bár a receptet némiképp átalakítottam, mert nekem sehogyan sem volt elég a megadott mennyiségű liszt a végeredmény csodás lett.





Hozzávalók:

A tésztához:
  • 5 dkg. friss élesztő
  • 2,5 dl. meleg tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg. kristálycukor
  • 60-65 dkg. liszt (lisztfüggő)
  • 17,5 dkg. szobahőmérsékletű margarin
  • 1/2 kk. só

A töltelékhez:
  • 10 dkg. szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 7 dkg. xilit (kristálycukor)
  • 1 cs. vaníliás cukor

Tetejére:
  • 1 tojás

Díszítéshez:
  • dekorcukor.


Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoltam a dagasztóedényembe kevés tejjel feloldottam, majd a maradék tejjel, a tojásokkal, cukorral és 45 dkg. liszttel simává dolgoztam.
Letakartam, majd kb. 40 perc alatt duplájára kelesztettem.
Ezután adtam hozzá a maradék lisztet a margarint és a sót, újra kidolgoztam, majd ismét kelesztettem 30 percig.
Alaposan meglisztezett felületen átgyúrtam és két részre vágtam.
Mindkét részt 25x40 cm-es lappá nyújtottam.
A töltelék hozzávalóit összekevertem és elfelezve hosszában a  tészták közepére kentem.
A tésztát kétoldalt ferdén bevágva középre hajtogattam felváltva, mintha copfot fonnék.
Sütőpapíros tepsibe tettem őket, letakartam ismét kelesztettem 30 percet.
Előmelegítettem a sütőt 200 C fokra, majd a megkelt kalácsot lekentem a felvert tojással, megszórtam a cukorral és szép pirosra sütöttem.
A megsült kalácsokat rácsra tettem, konyharuhával lefedtem, és hűtöttem.







2012. szeptember 15., szombat

Pudingos almás pite, diabetikusan





Finom, gyorsan elkészíthető. Az eredeti receptet itt található. Nálam így készült:



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg. liszt
  • 10 dkg. Graham liszt
  • 15 dkg. margarin
  • 10 dkg. xilit
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 tk. ecet
  • kb. 1 csapott ek. tejföl
A töltelékhez:
  • 1 kg. alma
  • folyékony édesítő
  • fahéj
  • 1,5 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 dl. víz.




Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk.
A töltelékhez az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd a reszelt almát (saját levében) feltesszük főni (pároljuk), ízlés szerint édesítjük és fahéjat adunk hozzá. Amikor az alma megpárolódott, a pudingport az 1 dl. vízzel elkeverjük, és a forró almához öntjük. Egyet rottyantunk még rajta.
Kinyújtjuk az egyik tésztalapot kivajazott tepsibe tesszük, ráöntjük a forró almás tölteléket, beborítjuk a másik tésztalappal, villával megszurkáljuk, és a 180 C fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, meghintjük, és felszeleteljük.

A tepsi mérete nálam: 22x 35 cm. Az almát tisztítva mértem.


  




2012. szeptember 11., kedd

Egyszerű kifli Gionettától




Gionettától hoztam a receptet. Megláttam, és megszerettem azonnal. Az enyém kicsit sűrűbb lett, de nagyon- nagyon finom. Mondjuk valahogy sosem volt "barátom" a szárított élesztő. :)
Köszi Gionetta!! Találtok itt fázisfotókat a kifli formázásáról is. :)





Hozzávalók:
  • 50 dkg. kenyérliszt (vagy finomliszt)
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1 csapott ek. só
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 150 ml. tej
  • kb. 150- 200 ml víz.

Elkészítés:

A lisztet, élesztőt, sót, vajat és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő.
Ezután éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel kivesszük és 100 g-os darabokra vágjuk, ebből a mennyiségből 8 gombócokat formálunk.

10 perc pihentetés után mindegyiket kinyújtjuk és kiflit formálunk belőlük.
Tepsire téve, fél órát pihentetjük, de ha sietős el is hagyhatjuk.
Gőzben sütjük 230 C fokon sütjük 20- 25 percig.
Rácsra téve kissé megspricceljük és hagyjuk kihűlni.


Nekem pont 2 dl. víz kellett hozzá, kenyérlisztből sütöttem. A sütő aljába tettem egy tepsibe vizet, úgy sütöttem a kiflit.






Jó étvágyat! :)

2012. szeptember 9., vasárnap

Paradicsomos spagetti húsgombóccal




Ilyesmit kívántam már napok óta. :) Körbenéztem a neten, aztán innen- onnan  ötletet merítve, de a mi szájízünk szerint elkészítettem. Nagyon finom lett. :)


Hozzávalók:
  • 50 dkg. spagetti

A húsgombóchoz:
  • 50 dkg. darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • 1 tk. só
  • 1 tk. oregánó
  •  2 tk. szárított petrezselyem

A paradicsomszószhoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj, kevés margarin
  • 2 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 db. nagyobb sárgarépa
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • kb. 2 dl. házi paradicsomlé
  • kb. 3-4 dl. víz.


Elkészítés:

Először feltettem főni a szószt, és tettem fel vizet a tésztához.
Megpucoltam a hagymát, apró kockákra vágtam. Kevés olaj és margarin keverékén puhára dinszteltem. (Eleve nagyobb lábasban kezdtem el, gondolván, a gombócokra, hogy elférjenek majd benne).
Beletettem a fokhagymát, az apróra vágott répát, kicsit így is pároltam.
Ráöntöttem a paradicsomokat, a vizet, megfűszereztem, majd miután elkezdett forrni takarékra vettem és főztem úgy kb. 30 percet.
Közben tettem sót a tészta főzővizébe, én spagetti főzővizébe szoktam egy kortynyi olajat is önteni, majd kifőztem benne a  tésztát. Lecsöpögtettem, és a fazékba hagytam, hogy ne hűljön ki.
A darált húst a hozzávalókkal alaposan összekevertem, kicsi gombócokat formáztam belőle, és kevés olívaolajon egy serpenyőben mindkét oldalát megpirítottam. Tányérra szedtem.
Ezalatt az idő alatt elkészült a szósz, botmixerrel pürésítettem, és beleraktam a gombócokat. Időnként nagyon óvatosan megkevertem, vagy az edényt mozgattam.
Kb. 20 percig főztem szintén takarékon. Ekkor még került bele kóstolás után némi só, és pár csepp édesítő is.
A 20 perc letelte után beleborítottam a tésztát, megkevertem, és tálaltam. 
Akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére tálaláskor.






Jó étvágyat! :)

2012. szeptember 8., szombat

Palacsinta almával




Az első recept amit kipróbáltam az ajándék könyvemből, még pedig a Horváth Ilona féléből. A férjem nagyon gyakran mondogatja, hogy gyerekkorában egy rokon néni nagyon finom almás palacsintát készített. Azóta már néhányszor próbálkoztunk, de nem sok sikerrel. :) Most találtam a könyvemben ezt a receptet kipróbáltam. Kicsit sokalltam bele az almát, de gondoltam majd csak lesz belőle valami. Mit mondjak, annyira sűrű volt a recept alapján, hogy nem bírtam önteni a sütőbe. Márpedig Azuram azt mondta, hogy AZ a palacsinta normál méretűen jó. Vízzel hígítottam hát rajta, így már sikerült megsütnöm őket. Emberem szerint: "ez még mindig nem az" :). Azért valahogy csak elfogyott. :)))
Egy szó, mint száz nekem nagyon ízlett.
Ha valakinek esetleg van finom, jól bevált almás palacsinta receptje, azt megköszönném. :)))





Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 2 db. tojás
  • 5 dl. tej
  • 5 dkg. vaj
  • 50 dkg. alma
  • 10 dkg. fahéjas porcukor
  • 2 dl. ásványvíz.


Elkészítés:

A tojásból az olvasztott vajból a lisztel és a tejjel sima tésztát kavarunk.
Az almát megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük és a masszához adjuk.
Palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.




Jó étvágyat! :)

2012. szeptember 5., szerda

Liszt nélküli túrótorta




A receptet Chef Vikitől hoztam. Nálam fruktózzal, és csokicseppel készült, mivel a mazsolát nem szeretik a gyerekeim.... Jól megemelkedett, aztán össze is esett, de amikor beleharaptunk... nagyon finom volt, ahogy a csoki folyt szét a szánkban. :)


Hozzávalók:
  • 50 dkg. túró
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 2 citrom héja
  • 4 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg. puha margarin
  • 13 dkg. fruktóz
  • 2 db. tojás
  • 10 dkg. csokicsepp
  • rumaroma.


Elkészítés: 

Ha nagyon száraz, darabos lenne a túró, törjük át szitán/krumplinyomón. Ha lágyabb, krémesebb, ezzel ne is töltsük az időt.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral.

Egyenként beleütjük az egész tojásokat. Hozzáadjuk a túrót, a citromok reszelt héját, a vaníliakivonatot, a rumaromát, majd a sütőporos keményítőt is. Közben végig keverjük, hogy jó habos, könnyű állaga legyen.
 Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és meghintünk 2 ek. kristálycukorral - ez szépen az aljára fog karamellizálódni.
Belesimítjuk a túrókrémet, és 180 C fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes rákukkantani, s ha nagyon pirulna a teteje, borítsuk le könnyedén alufóliával! 
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral vékonyan meghintve tálaljuk.

Így utólag azt mondom, hogy elég neki az 50 perc is. Félidőben letakartam fóliával, persze nálam attól is lett sötétebb, sültebb, hogy fruktózzal készült. A fruktóztól hamarabb barnul a tészta. Viszont az ízén egyáltalán nem érződött, nem volt égett, vagy túlsült ízű. :)