2013. május 5., vasárnap

Ekler fánk








Nyilván már mindenki járt úgy, hogy nem sikerült elkészíteni egy kiszemelt receptet. No, most én is így jártam. Sok minden közrejátszott. Mérges voltam ugyan, de mindenféleképpen ezt akartam elkészíteni (merthogy Férj ezt evett volna) így ismét nekiálltam. Tulajdonképpen kicsit magamnak köszönhetem, mert nagyon követtem a receptet, mint egy tapasztalatlan, először sütő, ráadásul nem is értem, miért nem a már elkészített Képviselőfánk tésztámat használtam.

Az első probléma akkor volt, amikor a recept szerint megadott tojás mennyisége nekem sem volt elég, nagyon olajos maradt a tészta, bááár az igaz, hogy az elkészítő is tett bele még egy plusz tojást (mint utóbb kiderült, na jó, a videót csak később néztem meg :D), úgyhogy került bele még egy tojás, így már jó lett a tészta. 
Aztán nem sütöttem meg eléggé, így összeesett az első tepsinyi, pont amelyik az Ekler lett volna + szerintem a megadott hőfok sem volt neki elég, na, mindegy, visszatettem a sütőbe és sütöttem még rajta, persze így már nem volt az igazi...

DE! Csak azért is, még egyszer elkészítettem ezt a tésztát is: jelentem valóban működik a plusz tojással! :)

A tészta hozzávalói:
  • 7 db. egész tojás
  • 20 dkg. liszt
  • 2 dl. olaj
  • 2 dl. víz
  • csipet só
  • csipet cukor

Elkészítés:
Tegyük fel forrni az olajat, a vizet a sóval és a cukorral. Ha felforrt keverjük bele a lisztet és hevítsük tovább, folyamatos keverés mellett, míg el nem válik az edény oldalától.
Ekkor robotgép segítségével egyenként keverjük bele a tojásokat, és keverjük simára a masszát.
Nyomózsák segítségével, szilikonos sütőpapírra nyomjuk.
 

Éééés, újráztam a tésztát, a sajátommal is, így kis Ekler fánkocskák (is) készültek, és néhány Képviselőfánk is lett a másik tésztából, ami kiderült, hogy végül is jó, ha a kellő számú tojás kerül bele + a megfelelő hőfokon sütjük megfelelő ideig. :P
Így, hogy végül ennyi lett belőle kerestem hát hozzá, olyan krémet ami mennyiségileg kellett hozzá. :)))


Ilyenek lettek, egyik- másik kicsit nyomi. :)


A tésztát  200 C fokon sütöttem kb. 25- 30 percig, úgy döntöttem, inkább picit "túlsütöm" legyen inkább barna, mint hogy ne süljön át, vagy összeessen. :)
Kézzel kicsit lespricceltem a fánkokat, és a sütőbe is spricceltem egy kis vizet. A sütőt nem nyitottam ki legalább 20 percig.
Ezt a technikát, valamint a krém, és a hab receptjét Vikitől hoztam. Köszi Viki!!



Hozzávalók:


A krémhez:
  • 5 tojás 
  • 10 dkg. xilit (cukor)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 cs. vaníliás puding
  • 1 l. + 3 dl. tej.


Elkészítés:

Az 1 liter tejet feltesszük főni.
Egy tálba tesszük a cukor felét, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a pudingokat, majd felöntjük a 3 dl. tejjel, és csomómentesre keverjük. A meleg tejhez csorgatjuk és sűrűre főzzük.
Felverjük a tojások fehérjét, a másik rész cukorral, és úgy még forrón hozzákeverjük a krémhez. Óvatosan, maradjon levegős.
Kihűtjük de közben többször megkeverjük.



A csokis habhoz:
  • 10 dkg. tejcsokoládé
  • 3 dl. tejszín
  • 1-2 ek. xilit (cukor)
+kb. 5- 6 dkg. csoki a tetejére.
 


Elkészítés:

A cukrot a tejszínnel felforraljuk, majd beletördeljük a csokoládét, elkeverjük míg szép sima nem lesz.
Kihűtjük, többször átkeverjük közben, majd felverjük a habot és hűtőbe tesszük.

A habot így még nem készítettem így le kell írjam, hogy kell hozzá némi idő, míg felverődik. Aztán csak óvatosan, figyelve, nehogy aztán csokis vaj legyen belőle. :) Nekem nem lett elég a hab, így készítettem még fehér habot, és némi kakaós habot is: felvertem 4 dl. növényi tejszínt. Elfeleztem és az egyik felébe beleszitáltam 2 ek. kakaót.



A fánk összeállítása: 

A fánkokat egy éles késsel kettévágjuk, pontosabban a tetejét levágjuk.
A habzsákba csillagcsövet teszünk, és minden fánkot megtöltünk a krémmel.
Egy másik habzsákot megtöltjük a tejszínhabbal és a krémre nyomunk belőle.
Rátesszük a fánk kalapját.
Megolvasztjuk a csokoládét és megcsíkozzuk vele a tetejüket.


Ennyi lenne. :)

Készült Ekler- fánk formájú képviselőfánk is. :)




Ezt a három darabot pedig inkább bedobozoltam. :)


 




De! Minden jó, ha vége jó! Finomak lettek, és mind elfogytak! :)






2013. május 3., péntek

Majorannás tejes- májas




Ismét csak Hankkától hoztam receptet, aki viszont Annától kóstolt. :) Picit skót voltam mikor fűszereztem, legközelebb bátrabb leszek. Ajánlom kipróbálásra, nagyon- nagyon finom, és hamar kész!

 

Hozzávalók:
  • 50 dkg. csirkemáj
  • 2 dl. tej
  • só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg. vaj (nálam margarin).





Elkészítés:

A májat megtisztítjuk, 3-4 darabra vágjuk, lábasba tesszük.
Ráöntjük a tejet, hozzáadunk 3 gerezd zúzott fokhagymát, majd a májat a fokhagymás tejben puhára főzzük.
Amikor megfőtt, ízesítjük sóval, őrölt borssal, majorannával, kakukkfűvel, és a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát is hozzáadjuk.
Botmixerrel pürésítjük, majd a vajat kis darabokban hozzáadva elkeverjük benne.
Végül tálkákba szedjük.
Teljes kihűlés után hűtőbe tesszük dermedni.




Jó étvágyat! :)  


2013. május 1., szerda

Medvehagymás pogácsa




Ezt még mindenféleképpen ki szerettem volna próbálni, míg kapható medvehagyma. A receptet Ditti blogján találtam. Nagyon finom, még másnap is. Köszi Ditti!


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg. liszt
  • 25 dkg. margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csapott ek. só
  • 1 dl. tejföl
  • 1 dl. tej
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg. élesztő

A hajtogatáshoz:
  • kb. 30-40 db medvehagymalevél apróra vágva
  • 10 dkg. reszelt sajt

A tetejére:
  • 1db. felvert tojás.




Elkészítés:

A tejet langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk  a vajjal, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval  jól összedolgozzuk, begyúrjuk. Egy eléggé puha tésztát kell kapnunk.
30 percet meleg helyen letakarva kelesztjük.
Míg kel apróra vágjuk a megmosott, lecsöpögtetett medvehagymát, és megreszeljük a sajtot.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a hagyma és a reszelt sajt felét, felcsavarjuk mint egy bejglit, két oldalról felhajtjuk, és meleg helyen 15 percet letakarva ismét kelesztjük.
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, negyed órát ismét pihentetjük.
Megkenjük a tetejüket felvert tojással, és előmelegített 190 C fokos sütőben készre sütjük.




Jó étvágyat! :)