2014. május 12., hétfő

Banános- kakaós muffin




Hozzávalók:
  • 1 érett banán
  • 15 dkg. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db. tojás
  • 1 dl. étolaj
  • 2,5 dl. tej
  • 25 dkg. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 0,5 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. kakaó.


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A muffinformába papírt teszünk.
A banánt villával összetörjük.
A tojást fellazítjuk egy villával, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, olajat, tejet, majd az összetört banánt.
A száraz alapanyagokhoz hozzákeverjük a nedveseket.
A kész masszát formába töltjük, és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a muffint.




2014. május 7., szerda

Habkönnyű almás sütemény




Almához kerestem receptet. Meg is találtam Citromhab oldalán. Nagyon- nagyon finom!!


Hozzávalók:


A tésztához:
  • 50 dkg. finomliszt
  • 20 dkg. cukor
  • 25 dkg. margarin
  • egy csipet só
  • 3 tojás sárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 3-4 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 3 dkg. margarin
  • 1,5 kg. alma
  • 10 dkg. cukor
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 tojás fehérje.


Elkészítés:


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen.
A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük. Nem kell teljesen megfagyasztani, bár az sem baj, lényeg, hogy amíg a töltelék elkészül, megdermedjen annyira, hogy le tudjuk reszelni.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a margarinon a cukorral félpuhára pároljuk.
A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük, és besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A tojásfehérjét borotvahab keménységűre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk az almát.
A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, elnyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük.
Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük.

200 C fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg picit meg nem pirul a teteje.
Langyosan szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. 


A tepsi mérete: 24x36 cm-es.






2014. május 1., csütörtök

Meggyes sütemény- Egyensúly tésztából




Ez az a tészta amely remekül variálható, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ha éppen nincs gyümölcs, akkor a kettévágott tésztát lekvárral megkenve nagyon finom és gyors süteményt kapunk. 



Hozzávalók:
  • 5 db. tojás
  • 25 dkg. margarin
  • 25 dkg. cukor
  • 25 dkg. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 0,5 dl. tej
  • 1 kk. rum aroma (elhagyható)
  •  50 dkg. gyümölcs.



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot.
A cukrot a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük.
A sütőporos lisztet és (az aromával összekevert) a tejet felváltva hozzákeverjük a margarinos krémhez, majd végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát, gyümölccsel kirakjuk a tetejét.
Kb. 30- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

Fagyasztott meggyel készítettem (most ez 50 dkg. volt), simán elbírt volna még majdnem ennyit. Kiolvasztottam a meggyet, lecsöpögtettem, liszttel kicsit megszórtam, így potyogtattam a tészta tetejére. Tepsim mérete: 25x 35 cm.