Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 15 dkg. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db. tojás
- 1 dl. étolaj
- 2,5 dl. tej
- 25 dkg. liszt
- 1 cs. sütőpor
- 0,5 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. kakaó.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A muffinformába papírt teszünk.
A banánt villával összetörjük.
A tojást fellazítjuk egy villával, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, olajat, tejet, majd az összetört banánt.
A száraz alapanyagokhoz hozzákeverjük a nedveseket.
A kész masszát formába töltjük, és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a muffint.
Almához kerestem receptet. Meg is találtam Citromhab oldalán. Nagyon- nagyon finom!!
Hozzávalók:
A tésztához:
-
50 dkg. finomliszt
- 20 dkg. cukor
- 25 dkg. margarin
- egy csipet só
- 3 tojás sárgája
- 1 cs. sütőpor
- reszelt citromhéj
- 3-4 ek. tejföl
A töltelékhez:
-
3 dkg. margarin
- 1,5 kg. alma
- 10 dkg. cukor
- 1/2 cs. vaníliás pudingpor
- 3 tojás fehérje.
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen.
A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük. Nem kell teljesen megfagyasztani, bár az sem baj, lényeg, hogy amíg a töltelék elkészül, megdermedjen annyira, hogy le tudjuk reszelni.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a margarinon a cukorral félpuhára pároljuk.
A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük, és besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A tojásfehérjét borotvahab keménységűre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk az almát.
A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, elnyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük.
Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük.
200 C fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg picit meg nem pirul a teteje.
Langyosan szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
A tepsi mérete: 24x36 cm-es.
Ez az a tészta amely remekül variálható, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ha éppen nincs gyümölcs, akkor a kettévágott tésztát lekvárral megkenve nagyon finom és gyors süteményt kapunk.
Hozzávalók:
- 5 db. tojás
- 25 dkg. margarin
- 25 dkg. cukor
- 25 dkg. liszt
- 1 cs. sütőpor
- 0,5 dl. tej
- 1 kk. rum aroma (elhagyható)
- 50 dkg. gyümölcs.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot.
A cukrot a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük.
A sütőporos lisztet és (az aromával összekevert) a tejet felváltva hozzákeverjük a margarinos krémhez, majd végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát, gyümölccsel kirakjuk a tetejét.
Kb. 30- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
Fagyasztott meggyel készítettem (most ez 50 dkg. volt), simán elbírt volna még majdnem ennyit. Kiolvasztottam a meggyet, lecsöpögtettem, liszttel kicsit megszórtam, így potyogtattam a tészta tetejére. Tepsim mérete: 25x 35 cm.