2014. február 22., szombat

Sütőtökös- csokis süti (blondie)




Imádom a sütőtököt, a gyerekeim viszont nem hajlandóak megenni. Mikor sütőtökös sütik után kutakodtam, találtam ezt a receptet. Nagyon finom, és igen, így megették a sütőtököt, sőt olyannyira, hogy alig bírtam megmenteni néhány szeletet, hogy felkerülhessen a blogra! :D




Hozzávalók:
  • 26 dkg. liszt
  • 0,5 kk. fahéj
  • 1 tk. szódabikarbóna 
  • 3/4 tk. só 
  • 22 dkg. margarin
  • 25 dkg. cukor (nálam fele kb. barna cukor volt)
  • 1 tojás
  • egy vaníliarúd belseje (nálam 1 tk. vanília aroma)
  • 40 dkg. sült sütőtök 
  • 10 dkg. csokicsepp.



Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk, tepsibe tesszük, némi cukrot szórunk rá és a sütőben puhára sütjük. Kihűtjük, majd villával a tökhúst összetörjük.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Egy kb. 20×35 centis tepsibe sütőpapírt vágunk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót.
A margarint és a cukrot krémesre keverjük, beleütjük a tojást, majd a sütőtökpürét is hozzáadjuk.
A sima krémhez kanalanként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, s végül a csokoládé-cseppeket.
A masszát az előkészített tepsibe öntjük és 35-40 percig sütjük.







2014. február 16., vasárnap

Dubarry csirkemell




Csiperke útmutatásai szerint készült. Nagyon finom! Ajánlom!



Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 közepes karfiol
  • 3 dkg. vaj + 1 ek. a sütéshez
  • 3 dkg. liszt
  • 1 dl. tej
  • 30 dkg. tejföl
  • reszelt sajt
  • só, őrölt bors.


Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük megmossuk, majd forrásban lévő sós vízben, fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük.
A csirkét vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, az evőkanálnyi vajon elősütjük, és lepakoljuk egy tepsibe.
A szeletekre rápakoljuk a megfőtt karfiolt.
Abban a serpenyőben, amiben a csirke sült felolvasztjuk a 3 dkg. vajat, rászórjuk a lisztet, pár pillanatig együtt pirítjuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet.

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és kikeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, és ráhalmozzuk a karfiolos csirkére.
Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített 200- 210 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.






Jó étvágyat! :)

2014. február 14., péntek

Hamis túrósrétes




Volt egy csomag gyorsan felhasználandó túróm. Körülnéztem hát Mónikánál, mert emlékeztem, hogy van a Váncza receptek között néhány túrós. Ez mellett döntöttem. Jól tettem!! Érdekes recept, gyors, és nagyon- nagyon finom! Eredeti recept Mónikánál, nálam némileg módosultak a hozzávalók.

 


Hozzávalók:

A tésztához: 
  • 25 dkg. liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • kevés tej (nálam kicsivel több, mint 1 dl. kellett)
  • + 5 dkg. olvasztott margarin
  • + 500 ml. tej a tepsibe, hozzá még 1 cs. vaníliás cukor 


A töltelékhez:
  • 1/2 kg túró
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • 1 dl. tejföl
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg. cukor.



Elkészítés:

Közepesen kemény tésztát gyúrunk a liszttel, tojással, sütőporral, és annyi tejjel amennyit felvesz.
Amíg elkészítjük a tölteléket, addig pihentetjük a tésztát.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ne legyen folyós.
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a tésztát, én félbe vágtam, két tekercset készítettem.
Megkenjük az olvasztott margarinnal, rákenjük a töltelék felét, feltekerjük.
Tepsibe tesszük. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
Leöntjük a fél liter tejjel, melyben elkeverjük a vaníliás cukrot.
Kb. egy óra alatt megsütjük.





2014. február 10., hétfő

Citromos- kókuszos gyümölcspite





 Vikinél találtam a receptet. Köszi! :)


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 15 dkg. cukor
  • 1 kis pohár natúr joghurt (175 g.)
  • 15 dkg. puha/olvasztott margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg. liszt
  • 10 dkg. búzadara/kukoricadara
  • 5 dkg. + 2 ek. kókuszreszelék
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • tetszőlegesen gyümölcs: meggy, cseresznye, málna, ribizli, áfonya.


Elkészítés:

Az egész tojásokat levegősre, habosra keverjük a cukorral, legjobb, ha robotgépet használunk!
Hozzáadjuk a joghurtot, a vajat, a citrom reszelt héját.
A lisztet összekeverjük a búzadarával, a kókusszal, a sütőporral és a csipetnyi sóval, a joghurtos-tojásos keverékhez adjuk, jól elkeverjük.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (vagy vajazzuk-lisztezzük, de az oldalát nem!), és belesimítjuk a tésztát.
Megszórjuk a megmosott, megszárított gyümölccsel, és meghintjük a 2 evőkanálnyi kókuszreszelékkel.
180 C fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
Tortaszerűen cikkekre vágva tálaljuk további friss gyümölcs, esetleg tejszínhab vagy fagylalt társaságában!

Kukoricadarát használtam. Kb. 20 dkg. gyümölcsöt szórtam rá, a szemeket pici lisztbe megfogattam előtte.








2014. február 9., vasárnap

Brokkolis- csirkés penne




A ronda, de isteni finom kategória. A tészta milyensége természetesen ízlések szerint változhat. Az összes tésztát összekevertem a szósszal, így nekem a megadott hozzávalókkal pont annyira lett szaftos, hogy még másnap a munkában is élvezhetően finom volt. A recepthez az ötlet innen.


Hozzávalók:
  • 40 dkg. csirkemell filé
  • 40 dkg. brokkoli
  • 50 dkg. tészta (orsó, penne)
  • 3 dl. főzőtejszín
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. ételízesítő
  • 2-3 ek. olaj
  • őrölt bors
  • kevés trappista sajt.


Elkészítés:

A csirkemell-filét megmostam, majd apró kockára vágtam.
A fagyasztott brokkolit sós vízben puhára főztem amikor elkészült, leszűrtem. Én direkt főztem meg ennyire, de aki szeretne egészben benne brokkolit az annyira főzze meg csak, hogy még roppanós legyen! Ha túlfőzzük, a további főzés közben még fől és akkor abszolút nem lesz darabos!
A hagymát felkockáztam és az olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a felkockázott csirkemellet, borsoztam, hozzáadtam az ételízesítőt.
Pici vizet kb. 1 dl. öntöttem alá, és puhára pároltam.
Közben sós vízben kifőztem a tésztát is. Leszűrtem.
Amikor a csirkemell puha lett, hozzákevertem a brokkolit, majd ráöntöttem a főzőtejszínt, megsóztam, és még kb. 5 percig összefőztem.
A kifőtt tésztát hozzákevertem, és tálaláskor sajttal megszórtam.
Ha nem szeretnénk az összeset elfogyasztani azonnal, ne öntsük össze a tésztával a húst, a tészta pár óra alatt ugyanis magába szívja a szószt.




Jó étvágyat! :)

2014. február 8., szombat

Baileys készítése házilag

 


Ezt szintén régóta terveztem, hogy kipróbálom. Amikor Mónikánál megláttam, leginkább az ajándékötlet fogott meg, (és amit szintén felhasználtam, az üvegekre a díszítést!) aztán azóta már kétszer is elkészítettem, eddig még
mindenkinek ízlett. Első alkalommal csak rummal készült, akkor nem volt annyira érezhető az alkohol benne, persze csak egy egyszerű rumot vettem bele aminek lássuk be nem túl magas az alkohol tartalma. Másodszorra vettem hozzá egy üveg fehér rumot, azt tettem bele 2 decilitert, úgy már érezhetőbb volt. :) Nekem, ugyan nem vagyok túlságosan alkohol párti, azért ez nagyon bejött. :) Köszi Móni!! Bemásolom az eredeti receptet. Megjegyzésem még: én nem szitáltam porcukrot, a sűrített tej pedig csak 1 tubus volt.


 

Hozzávalók:
  • 7 dl. kávétejszín!
  • 15 dkg. átszitált porcukor
  • 1 zacskó mogyorós capuccino por /100g/
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 18 dkg. sűrített tej
  • 1 dl. rum
  • 1 dl. konyak.

 

Elkészítése:

2 dl. tejszínt felmelegítek, de nem forralom fel!
Leveszem a tűzről és elkeverem benne a capuccino port csomómentesen.
Ezután hozzákeverem a porcukrot és a többi hozzávalókat.
Legvégén adok hozzá 50 % Casino rumból 1 decit és 1 deci jó minőségű konyakot.

Ebből az adagból kb. 1,3 liter lesz.
Végül üvegekbe töltöm és hűtőbe tárolom.
2-3 nap érés után igazán hasonló ízvilága lesz a boltban kapható Baileys likőréhez.


Az utolsó készítésnél több, mint egy hétig is állt a hűtőben, mire elfogyott a vége. Tökéletes volt az íze. :)



Egészségünkre!! :)

2014. február 7., péntek

Finn vajas pulla




Már nem is tudom, mióta vár ez a szegény recept a sorára. Annak idején Kisildi és HajniZoli is elkészítette Ildikó receptjét, és igen, én is beálltam a sorba. A recepthez Ildikó blogjában fázisfotókat is megnézhettek.
Különlegessége, hogy nagyon sok kardamont tartalmaz, valamint Ildikótól azt is megtudhattuk, hogy a délutáni kávé mellé fogyasztják a finnek leginkább. Köszi a receptet Ildikó!


Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 50 dkg. búzaliszt 
  • 10 dkg. cukor 
  • 1 db. vanília rúd kikapart belseje (opcionális) 
  • 10 dkg. vaj 
  • 2 dl. tej 
  • 3 dkg. élesztő 
  • 1 egész tojás 
  • 1 PÚPOZOTT evőkanál őrölt kardamon 
  • 1 csipet só

A szóráshoz:
  • 5 dkg. kristálycukor

A töltelék:
  • 5 dkg. vaj

A kenéshez:
  • 1 felvert egész tojás.


Elkészítés: 

Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt és szép hólyagos tésztát dagasztunk.
A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük, szép nagyra fog nőni.
Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belőle.
A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyúrunk és pici gömböket formázunk belőlük.
A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk.
Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.
A tölteléknek való vajat kivesszük a hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány tésztagombócunk van.
A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.
Jó sok vajat tömjünk a lyukba! Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!
A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180 C fokra állított sütőbe, ahol 15 percig sütjük!
a megsült a tepsiben hagyjuk kihűlni, hogy a vaj ne tudjon össze-vissza csorogni.

Nekem kicsit több idő kellett, mint 15 perc, de minden sütő más. :)






Jó étvágyat! :)

2014. február 6., csütörtök

Boldog blogszülinapot Ditti!!! :)

Rendhagyó bejegyzésemmel szeretnék jelentkezni Ditti kreatív blogjának szülinapi játékára.
Ha még nem jártatok Nála, szívből ajánlom, csodaszép dolgokat készít, érdemes felkeresni. :)



Szeretettel kívánok Neked még sok- sok boldog blogszülinapot! :)



2014. február 2., vasárnap

Kukoricás fehér kenyér




Egy nagyon finom, puha kenyér receptjét hoztam. Eredetijét itt találtam.


Hozzávalók:
  • 45 dkg. finom- vagy kenyérliszt
  • 5 dkg. kukoricaliszt
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 1 dl. langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 1,5-2 dl. langyos víz
  • 2 dkg. vaj.






Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz.
Megdagasztjuk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk, veknivé formáljuk, majd kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt formába tesszük. Fél órát kelesztjük, bevagdossuk.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra.
A tetejét tejjel megkenjük, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.

Nekem kellet bele a 2 dl. víz, és közel fél órát sütöttem.