Nagyon finom kuglóf, bár kissé időigényes. :) Karácsonykor is megállja a helyét az asztalon. A diótölteléket nyugodtan lehet duplázni elfér benne. Forrás: Vidék íze.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg. liszt
- 1,2 dkg. élesztő
- 3 ek. fruktóz (eredetileg 4 ek. cukor)
- 2 dl. langyos víz
- csipetnyi só
- 1 dl. langyos tej
- 4 dkg. margarin
A máktöltelékhez:
- 20 dkg. darált mák
- 10 dkg. xilit
- 1 dl. tej
A diótöltelékhez:
- 10 dkg. darált dió
- 5 dkg. xilit
- 0,4 dl. tej
Lekváros töltelékhez:
- 20 dkg. sűrű szilvalekvár
- + zsír a forma kikenéséhez, porcukor a tetejére.
Elkészítés:
A dagasztótálban összekeverünk 15 dkg. lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl. langyos vízzel.
Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, fruktózt (cukrot) csipet sót, és bedagasztjuk. A dagasztás vége felé hozzáadjuk a langyos margarint is. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A máktöltelékhez lábasban alaposan összemelegítjük a hozzávalókat, aztán teljesen kihűtjük.
A dióshoz ugyanígy járunk el, illetve a diót a ledarálás előtt száraz serpenyőben megpörkölhetjük halványan. Kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két nagyjából egyformára, és egy kisebbre.
A cipókat vékony téglalappá nyújtjuk.
A legkisebbet megkenjük a lekvárral, és lazán feltekerjük, mint a bejglit.
Alaposan kizsírozzuk a kuglóf formát, az aljába körben belefektetjük a lekváros tekercset.
A következő cipót is kinyújtjuk, megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, feltekerjük, karikában ezt is szépen ráfektetjük a lekváros tésztára.
Utolsó réteg a mákos.
Letakarva hagyjuk megkelni.
Előmelegítjük a sütőt 220 C fokra, így kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva
csökkentjük a hőmérsékletet 200 C fokra, aztán még tovább 170 C fokra. Át kell sülnie, ha esetleg nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral, vagy alufóliával.
Ha kész, kivesszük a sütőből. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy még forró legyen a forma, de már meg tudjuk kézzel fogni.
Rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok!! :)