2012. július 29., vasárnap

Kávés torta, a Fiam kérésére




Ma 19 éves a fiam. Kávés tortát kért, hát legyen!  :)
Hihetetlen, hogy hogy megy az idő!! Öregszik! :)))


Hozzávalók:

A piskótához:
  • 7 db. tojás
  • 4 ek. víz
  • 3 ek. kávé
  • 14 ek. cukor
  • 14 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor

A krémhez:
  • 6 dl. tej
  • 2 cs. tejszínízű pudingpor
  • 3 ek. cukor
  • 25 dkg. margarin
  • 20 dkg. porcukor
  • 4 ek. cappuccino por

A díszítéshez:
  • tejszínhab
  • csokis kávészemek
  • kevés kakaó.


Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verem. 
A sárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a kávét és a vizet, majd belekeverem a  lisztet és a sütőport.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és 170 C fokra előmelegített sütőben készre sütöm. Tűpróba!
Kihűtöm.
Közben a tejjel, és a 3 ek. cukorral megfőzöm a pudingot, kihűtöm.
Habosra keverem a margarint a porcukorral, belekeverem a cappuccinót, majd a kihűlt pudingot is hozzáadom.
A piskótát háromfelé vágom, megtöltöm, és feldíszítem.












Boldog születésnapot Dávid!!  

2012. július 27., péntek

Gyümölcsös, kakaós kevert süti




Gyors, nagyon finom süti. Barbinál találtam rá, Ő pedig Gerditől hozta a receptet! Köszi! :)


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 25 dkg. cukor (nálam 20 dkg. fruktóz)
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 dl. olaj
  • 30 dkg. liszt
  • 1 csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl. tej
  • 1 csapott ek. kakaó + 1 ek. tej
  • 60 dkg. gyümölcs (nálam nektarin és sárgabarack)

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és az olajjal. Felváltva adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet és a tejet. Ezután e kettőt összekeverjük.
2/3-át sütőpapiros tepsibe simítjuk, a maradék masszához keverünk egy kanál kakaót és tejet, majd a világos tészta tetejére adagoljuk egy kanál segítségével.
Megszórjuk a gyümölcsökkel, tűpróbáig sütjük.






2012. július 24., kedd

Tepsis virsli gombával és salátával




Hozzávalók:
  • 20 dkg. gomba
  • 4- 5 pár virsli
  • 2 tojás
  • 4 dl. tej
  • 1 ek. mustár
  • 5 dkg. reszelt sajt
  • őrölt bors, só.


Elkészítés:

A gombát felaprítjuk (apró kockákra), megpároljuk.
A virslit karikákra vágjuk, majd a gombával együtt kivajazott kisebb tűzálló tálba öntjük.
Elkeverjük a tejben a tojást és a fűszereket, majd hozzáadjuk a sajtot.
Ráöntjük a fűszeres tojásos tejet a virslire, és nem nagyon forró sütőben (170 C fokon) sütjük. kb. 45-50 percig.
(Még a tetejére is szórtam némi reszelt sajtot).
Salátát vagy sült burgonyát adunk mellé.




A saláta hozzávalói:
  • 1 db. sárgarépa
  • 1 fej saláta
  • 2 közepes lilahagyma
  • 2 dl. tejföl
  • 4 ek. majonéz
  • 1 kk. mustár
  • só, bors. 


Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit elkevertem.
A salátát apró darabokra tépkedem, a répát lereszeltem, a hagymát tisztítás után felcsíkoztam. 
A zöldségekre ráöntöttem az öntetet, elkevertem, és hűtöttem.








Jó étvágyat! :)

2012. július 21., szombat

Sárgabarack lekvár




Nálam így készül.


Hozzávalók:
  • sárgabarack
  • kilogrammonként 30-40 dkg. cukor
  • tartósítószer (jelen esetben Nátrium- benzoát).


Elkészítés:

A barackot megmosom, kimagozom, az esetleges rossz részeket kivágom belőle.
Beleteszem egy nagy fazékba, és ráöntöm a cukrot. Összekeverem.
Cukrostól áll egy teljes napot.
Ekkor felteszem a gázra, majd mikor már kezd forrni, botmixerrel összeturmixolom.
Forrástól kb. 1,5 órán át főzöm állandóan kevergetve, tartalékon.
Az utolsó 5 percben beleteszem a kb. 1 kk. tartósítót, majd az öt perc leteltével elzárom, és a kimosott üvegekbe szedem.
Egy nagy dobozt kibélelek pléddel, bele az üvegek, letakarom még egy pléddel, és ebben a száraz dunsztban kihűtöm. Kb. 2 nap.
Az, hogy mikor kellően sűrű így nézem: egy kistányérra kiszedek a lekvárból, kihűtöm, és megnézem, ha úgy ítélem meg, hogy jó, akkor tartósítom, és befejezem a főzését.


2012. július 17., kedd

Töltött rántott mángoldlevél




Szombaton piacon voltam és az egyik ismerős árus, akinél fűszernövényeket szoktam venni a kezembe nyomott egy zacskónyi mángold levelet. Már hallottam róla, hogy van ilyen növény, de, hogy mit lehet belőle főzni, meg hogy hogyan arról fogalmam sem volt. Körbenéztem a neten és találtam néhány ígéretes receptet. Hosszas tanakodás után választottam ezt. A családnak nem igazán nyerte el a tetszését, de nekem kifejezetten ízlett. :) A hozzávalók, és ahogyan nálam készült.



Hozzávalók:
  • 7 db. mángold levél
  • 2 db. nagyobb krumpli
  • 1 db. közepes vöröshagyma
  • 3 db. tojás
  • só, őrölt bors, pirospaprika

A salátához:
  • 2 db. nagyobb paradicsom
  • 1 db. lilahagyma
  • 1 db. paprika
  • 1 db. mángold levél
  • csipetnyi só, olaj.


Elkészítés:

Az alaposan megmosott leveleket pár pillanatig forrásban lévő vízbe mártottam, ettől kellően megpuhul, könnyű lesz vele bánni.
A levelek nagyságától függ, hogy hány darabból készítünk egy tekercset: nekem szép nagyok voltak egy darabot használtam egy tekercshez.
Apró kockára vágtam a krumplit olajban kisütöttem az apróra vágott vöröshagymával együtt. Nem kell megpirítani. Az olajból leöntöttem, csak egy kicsit hagytam alatta, ezután öntöttem rá a tojásokat.
A tojásokat felvertem, sóztam, borsoztam, szórtam rá pirospaprikát, majd ráöntöttem a krumplira, és megsütöttem őket együtt.
Halmokat tettem a krumplis rántottából a mángold levelekre és tekercseket készítettem belőlük.
Végül lisztbe, tojásba, morzsába forgattam, és forró olajban kisütöttem.

Köretnek salátát készítettem hozzá:
Paradicsomot, lilahagymát, paprikát és egy mángold levelet felaprítottam, sóztam és kevés olajjal leöntöttem.








Jó étvágyat! :) 

2012. július 14., szombat

Fordított cseresznyés csokoládétorta




Ezt a receptet Gizinél találtam. Egyszerű, és nagyon finom! Köszi a receptet! Amennyire csak lehetett diabetikusra vettem. :)


Hozzávalók:
  • 50 dkg. cseresznye
  • 15 dkg. liszt
  • 13 dkg. fruktóz
  • 2 ek. kakaó
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 15 dkg. margarin
  • 2 cs. vaníliás fruktóz
  • 2 db. tojás
  • 1 dl. tejszín.


Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaforma aljába tesszük.
A margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot(fruktózt) habosra keverjük.
Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk egyesével az egész tojásokat, majd belecsorgatjuk a tejszínt.
Ezután beleszitáljuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet és a kakaót, majd jó krémesre keverjük.
A tortaformában lévő cseresznyére rákanalazzuk a csokoládés masszát a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített 170 C fokos sütőbe tesszük, 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk egy tálcára. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.




2012. július 8., vasárnap

Ribizlis kocka + ajándékok, nyeremények




Kaptam egy nagy doboz ribizlit. Mivel a családot megosztja ez a savanykás süti, ennek a sütinek a sikerén felbuzdulva készült ez a másik, nagyon finom sütemény. Jól gondoltam, hogy süti formájában biztos elfogy majd a ribizli. :))) A receptet itt találtam.
 

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 4 db. tojás
  • 4 ek. cukor
  • 8 ek. liszt
  • 4 ek. víz
  • 1/2 cs. sütőpor

A krémhez:
  • kb. 30 dkg. ribizli
  • 20 dkg. porcukor
  • 20 dkg. margarin
  • 2 dl. tej
  • 2 csapott ek. búzadara
  •  vaníliás porcukor a tetejére.


Elkészítés:

Először megsütöttem a piskótát.
A fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját a cukorral és a vízzel habosra kevertem. Belekevertem a lisztet és a sütőport, majd óvatosan hozzáadtam a habot. 180 C fokon megsütöttem. Kihűtöttem, majd félbevágtam.
Míg hűlt, megfőztem a tejben a grízt, kihűtöttem.
Megpucoltam a ribizlit (legegyszerűbb egy villával. Megfogtam a szárát és a villa fokai közé téve lehúztam vele a bogyókat. (a netről tanultam :))
Habosra kevertem a margarint a porcukorral, és a kihűlt tejbedarához kevertem, majd óvatosan beleforgattam a ribizlit.
A két lap közé töltöttem a krémet, és hűtőbe tettem néhány órára.
Mikor jól lehűlt, kockára vágtam és megszórtam vaníliás cukorral.










--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Az ajándékaimat, nyereményeimet még nem mutattam be, pedig nem mostaniak. 
Ezt a gyönyörűséges blogos válogatást Ibcsi készítette mindenkinek, aki szerepelt a játékán. Érdekes volt látni a receptem és a képeim nyomtatott formában. Köszi Ibcsi!! :)))









Másik nyereményem egy könyvutalvány Trollanyu játékán nyertem. Mivel június közepétől Pestre járok dolgozni, gondoltam átveszem majd a könyveket személyesen, így spórolok a kiszállítási díjon. De a megrendelésnél ért a meglepetés. Az ajándékutalvánnyal vásárolt könyvek csak kiszállítással vehetők át. No, ha ezt tudtam volna, akkor nem húzom ilyen sokáig. :))) Mindegy is a lényeg, hogy itt vannak a szépséges könyvek, természetesen szakácskönyvek, mi mások! :) Köszi Trollanyu még egyszer! :)





 

2012. július 7., szombat

Citromos álom




Azt hiszem ezt az édességet már nem kell bemutassam senkinek. Nagyon finom, hűsítő süti, tökéletes ilyen nagy melegben. Sütés nélkül készül. :)
Az nlc-ről mentettem évekkel ezelőtt Illéskrisz tette közzé anno.


Hozzávalók:
  • 25 dkg. babapiskóta
  • 1/2 l. tejföl
  • 1/2 l. tejszín
  • 2 db. citrom
  • 12 ek. cukor (nálam édesítő).

Elkészítés:

A tejfölt habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.
Egy tál, vagy tortaforma alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


2012. július 3., kedd

Gerzemürze




Legalább is ezen a néven mentettem igen nagyon régen az nlc-ről. Ilyenkor nyáron, mikor ennyire meleg van, el szoktam készíteni, ronda, de nagyon finom kategória, igaz, hogy állnia kell a hűtőben, na de azután... :)))
Ja!, és nem kell sütőt kapcsolni hozzá!! Nem lehet kifejezett diabetikusnak titulálni, de legalább csökkentettem a cukortartalmon. :)


Hozzávalók:
  • 1 cs. babapiskóta
  • 20-30 dkg. fagyasztott! gyümölcs (nálam eper)
  • 1 db. nagy tejföl
  • 4-5 ek. cukor (nálam édesítő)
  • 1 tk. vaníliás cukor.


Elkészítés:

A babapiskótát összetördeljük egy tálba.
A tejfölt az édesítővel (cukorral), vaníliás cukorral kikeverjük.
Leteszünk egy sor piskótát, rádobálunk a gyümölcsből, majd mehet rá a tejföl.
Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg van a hozzávalókból. Tetejére tejföl kerüljön.
Hűtőbe tesszük kb. fél nap/ egy éjszaka. Ezalatt a fagyasztott gyümölcs felolvad, annak a leve a tejfölös cukorral valami isteni krémmé változik, a piskóta megpuhul és onnantól nem lehet neki ellenállni. :)
Akár tejszínhabbal is tálalható.