Pontos receptet nem tudok mondani, mert sose aszerint készítettem, hanem csak úgy érzésre. Azért mégis összeszedem és leírom, a hozzávalókat, és a készítését. :D
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg. főtt burgonya
- kb. 50 dkg liszt
- kb. 1 ek. zsír
- ízlés szerint só.
- 1-2 ek. olaj
- zsemlemorzsa
- szilva
- kevés fahéj, és cukor.
Elkészítés:
A krumplit megpucolom, összevágom, és bő sós vízben megfőzöm.
Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, és zsírral összetöröm.
Meg kell várni, míg kihűl, azután annyi lisztet hozzágyúrni, hogy rugalmas, de ne kemény tésztánk legyen.
Kinyújtom, összevágom kockára, megtöltöm. A szilvára(vagy barackra) mindig teszek kristálycukrot, egy kis fahéjjal.
Bő forró vízben megfőzöm. Egy- két alkalommal megkeverem óvatosan. Ha feljönnek a víz tetejére kiszedem őket tésztaszűrővel, lecsöpögtetem, és zsemlemorzsában(vagy darált mákban) megforgatom.
A nudlit is ugyanezzel a tésztával készítem, csak begyúrás után kisodrom, és felvagdosom.
Jó étvágyat! :)
Nagyon guszta a gombócod! Imádom a szilvásat, és már ma két helyen is láttam, összefogtatok ellenem, csak mutogatjátok és senki nem ad egy kis kóstolót?:-))
VálaszTörlés:) Én adok szívesen, a mákos már elfogyott, de a prézlisből még van!! Nyisd az ablakot, mint Mézgáéknál! Tudod?! :D
VálaszTörlésMár évak óta nem ettem gombócot. De most fogok, mert nagyon megkívántam:) Anyukám is mindig kétfélét csinált, mákosat és prézliset meg nudlit is, sőt néha még derelyét is. Ipari mennyiségben:)
VálaszTörlésEz valahogy nálunk is így volt régen, bár akkor a mákost még nem ettük, csak a hagyományos prézlist, és tényleg! még volt derelye is. :) Még régebben én is ipari mennyiséget csináltam, egyszer megszámoltam kereken 100 db. lett. :) Lehet annak idején azért készítettem ritkábban mert egy fél napot csak ezt gyártottuk. :D
VálaszTörlésDE guszta! Mákosan még nem készítettem, de úgy is nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésHa szereted a mákost, próbáld ki először csak néhány darabbal, meglátod, nagyon finom úgy is. :)
VálaszTörlés