Van már egy Mézes kókuszkocka recept a blogomon, de én a nagymamámtól sima piskótával tanultam, és így is szoktam inkább készíteni. A mázhoz másfélszeres mennyiséget készítettem, mert tapasztalatból tudom, hogy ennyi kell egy nyolc tojásos vizes piskótához, a hozzávalókat már így is írom be. :) Nyolc tojásból egy nagy tepsinyi piskóta lesz.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 8 ek. víz
- 16. ek. cukor (fele xilit)
- 16 ek. liszt
- 1 cs. sütőpor.
A csokimázhoz:
- 37 dkg. cukor (fele xilit)
- 4,5 ek. kakaó
- 15 dkg. margarin
- 3 tk. liszt
- 4,5 dl. tej.
A forgatáshoz:
- 25 dkg. kókuszreszelék.
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 170 C fokra.
Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem, majd belevegyítem a lisztet és a sütőport, és óvatosan a habot is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és kb. fél óra alatt megsütöm. Tűpróba!
Én az első 20 percben sohasem nyitom ki a sütő ajtaját!
A megsült piskótát kihűtöm, majd felkockázom.
A máz hozzávalóiból, állandó keverés mellett, nem túl sűrű krémet főzök, ami annyit jelent, hogy csak néhányat rottyantok rajta.
Ha mégis sűrűnek gondolom, kevés tejet szoktam hozzá önteni. (Előfordul, hogy félúton a mártogatásnál felmelegítem a mázat).
A piskótaszeleteket belemártom a forró krémbe, majd kókuszreszelékben megforgatom.