2013. február 24., vasárnap

Semla- édes zsemle




Ahol én megláttam az Gionetta blogja volt. Ő GasztroManónál találta. Eredetileg ez egy svéd húsvéti sütemény zsemléje. Az eredeti receptet végigolvasva egy nagyon finom sütemény lehet. :)
Gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Köszönöm a receptet!



Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 2 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 7,5 dkg. margarin
  • 5 dkg. cukor
  • 1 tk. kardamom
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 35 dkg. liszt

Az átgyúráshoz:
  • 5 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor

A lekenéshez:
  • 1 tojás.



Elkészítés:

A langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a kardamomot, a megolvasztott vajat, tojást, sót és a felfuttatott élesztőt.
Összekeverjük.
Egy lágy, fánkszerű tésztát kapunk, amit addig verjünk, míg egynemű nem lesz a tésztánk. 
Fél óráig állni hagyjuk.
Ezután hozzágyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet és 12 darabot formálunk belőle. Kb. 60-65 g. legyen egy zsemle. Hagyjuk még fél óráig kelni.
Tojással megkenjük és 220 C fokos sütőben 5 percig sütjük. A hőt 200 C fokra mérsékeljük és a zsemléket 10- 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nálam robotgép keverte. Csak 8 darabba gömbölyítettem, így szép nagyra megnőttek. Vajjal és baracklekvárral ettük.










Jó étvágyat! :) 

2013. február 22., péntek

Csokoládés- csokicseppes muffin




A muffin és a keksz ami mostanság belefér az időmbe. Szerencsére mindkettőt könnyű összeállítani, hamar kész, és mindenki szereti nálunk. Ez Nigella receptje. Akárcsak ő én sem csináltam az elkészítéséből túl nagy ügyet. :) Nagyon finom!



Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. kakaó
  • 17,5 dkg. cukor (fele xilit)
  • 15 dkg. csokicsepp (ebből kb. negyedét elvesszük, majd a muffin tetejére)
  • 2,5 dl. tej
  • 0,9 dl. olaj
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. vanília aroma


Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 200 C fokra.
A muffinsütő formát kibéleltem papírral.
A száraz hozzávalókat belemértem a mérleg edényébe, és hozzáadtam a csokicsepp 3/4 részét. Összekevertem.
Habverővel a nedves hozzávalókat egy edényben elkevertem kissé.
Összevegyítettem a két anyagot. Csak annyi ideig kevertem, míg összekeveredtek!
Fagyiskanállal  beleadagoltam a formákba, megszórtam a csokicsepp maradékkal, majd 20 perc alatt készre sütöttem.


 





2013. február 21., csütörtök

Gnocchi paradicsomos szósszal





A fagyasztómban várt a sorára két csomag gnocchi. Bazsalikomos- paradicsomos szószt főztem hozzá. Fél óra alatt finom vacsora kerekedett belőle.


Hozzávalók:
  • 2 cs. gnocchi (1 kg.)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olaj
  • 7 dl. paradicsomlé (házi)
  • 2 tk. szárított bazsalikom
  • őrölt bors, só, két nagyobb csipetnyi cukor.


Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba felteszünk kevés sóval forrni vizet. Mikor forr beletesszük a gnocchit és megfőzzük. Amikor feljönnek a víz felszínére készen is vannak. Lecsepegtetjük.
Közben megpucoljuk a vöröshagymát, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük.
A fokhagymát megpucoljuk hozzáadjuk a hagymához, majd felöntjük a paradicsomlével.
Beletesszük a bazsalikomot, borsot, cukrot, sózzuk és sűrűre főzzük kb. 10 perc alatt.
A kifőtt, lecsepegtetett tésztára öntjük a szószt, majd forrón tálaljuk.
Tálaláskor reszelhetünk rá sajtot is.




Jó étvágyat! :)

2013. február 17., vasárnap

Magvas rozskenyér




Sütöttem már néhány kenyeret, volt köztük öregtésztás is. 
Régóta készülök rozsos kenyeret sütni, de mindig visszatartott, hogy majd sikerül-e lazább állagú kenyeret sütnöm belőle?, mert valljuk be az igazi, finom kenyérke pihe- puha, levegős, nem úgy, ha az rozslisztből készül.  A neten elég sok receptet átnéztem. Két esélyes maradt, az egyik a mostani: Limara oldalán találtam rá.
Szóval öregtészta. Azt hiszem, már nem mondok senkinek sem újat azzal, hogy az öregtésztával készült  kenyérnek sokkal jobb az állaga, mert lazítja a szerkezetet, főleg, ha az rozs, vagy éppen valamilyen más teljes kiőrlésű lisztből készül.
Nos az öregtésztás kenyér készítése kissé macerás nekem, de azért most nekiálltam. Nagy szerepe van ebben Gionettának, hihetetlen, hogy micsoda kenyerek kerülnek ki a keze alól. A blogján gyönyörűbbnél- gyönyörűbb kenyereket, péksüteményeket találhat az odalátogató. :) 

Összeállítottam az öregtésztát a következő hozzávalókkal:


Hozzávalók az öregtésztához:
  • 12,5 dkg. BL 80-as liszt (kenyérliszt)
  • 10,5 dkg. tk. liszt (nálam graham)
  • 1,5 dl. víz
  • 1/2 tk. cukor
  • 0,5 dkg élesztő

Robotgépem spiráljával néhány perc alatt összeállítottam a tésztát, majd letakartam.
Akkor a legjobb, ha keményebb lesz, mint a jól bedagasztott kenyértészta, mert a túlkelesztés alatt lágyulni fog. Egy teljes éjszakára a konyhapulton hagytam. A kenyérhez kivettem belőle 25 dkg.-ot, majd a már bedagasztott kenyérből kivettem, így kipótoltam ismét 25 dkg.-ra és egy műanyag dobozba betettem a hűtőbe a következő kenyérkéhez. :)


A kenyér hozzávalói:
  • 25 dkg. az öregtésztából
  • 20 dkg. BL 80 liszt
  • 15 dkg. tk. rozsliszt
  • 15 dkg. graham liszt
  • 1 tk. sikér
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 1,2 dkg. élesztő
  • 1 tk. barnacukor
  • kb. 3,2- 3,4 dl víz
  • 1,5 ek. magkeverék (napraforgó, szezám, len, )


Elkészítés:

A magok kivételével az összes hozzávalót belemértem a dagasztógép edényébe. Bedagasztottam a tésztát, ami kicsit ragacsosabb, mint a fehér lisztes.
A dagasztás vége felé hozzáadtam a magokat. 
Letakartam, majd kb. egy óra alatt duplájára kelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam, majd megformáztam.
Sütőpapírral kibélelt nagyobb formába tettem.
Ismét hagytam kelni, kb. egy órát.
Közben a sütőt előmelegítettem 220 fokra.
A megkelt tésztát  bemetszettem pengével, majd vízzel lepermeteztem.
Magokkal megszórtam, azokat is bőven lepermeteztem. 
Gőzös sütőben sütöttem 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon még kb. 35 percig.
Rácsra tettem hűlni.

A formázáshoz Gionetta blogján találtam segítséget.
Szükségem volt a 3,4 dl. vízre. A sütő melegítése előtt egy tepsibe vizet tettem a sütő aljába, így lett gőzös sütőm. A sütési idő kb. felénél le kellett takarnom a kenyér tetejét alufóliával, majd így sütöttem tovább.

Nagyon- nagyon finom kenyér lett a végeredmény! 










Jó étvágyat! :)

2013. február 16., szombat

Szilvalekváros csavart fánk




A receptet a TV Paprika, Ízőrzők- Penyige című műsorából mentettem. Némi gyakorlatot igényel az elkészítés, de hamar bele lehet jönni a feltekerésébe. Az eredeti receptet én megfeleztem, így is lett 22 nagyobb méretű fánkom a leírt hozzávalókból. Nagyon finom a tésztája, még másnap is!


Hozzávalók:


A tésztához:
  • 1 kg. liszt
  • 10 dkg. margarin
  • 0,5 l. tej
  • 25 dkg. kristálycukor (nálam 12 dkg. fruktóz+ 10 dkg. cukor)
  • csipetnyi só
  • 1,5 tojás (beleraktam 1 nagyobb és egy kisebb tojást)
  • 5 dkg. élesztő

A töltéshez:
  • 6 púpos ek. szilvalekvár (amennyiben cukor nélküli akkor + hozzá cukor, és ha nagyon sűrű akkor kevés víz)
  • porcukor a szóráshoz
  • a sütéshez zsír, vagy étolaj.






Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt.
Megdagasztjuk a tésztát. Laza, jól kidolgozott, hólyagos tésztát készítünk.
Ezután liszttel megszórjuk, letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg megkel. (Közben a szilvalekvárt ha sűrű a cukorral, és 1-2 dl vízzel elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen).
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel széthúzzuk.
A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk.
10-15 centi hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon belőle a sütés során.
Két végét összefogjuk, megfonjuk.
Ismét kicsit kelesztjük amíg a zsírt, vagy olajat hevítünk.
Forró zsiradékban mindkét oldalát aranyló barnára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyorsan sül. Sülés után én papírra szedtem, kicsit lecsepegtettem.









Egy kis videós segítség az elkészítéséhez:





Jó étvágyat! :)

2013. február 12., kedd

Csokoládékrémes szelet gabonagolyókkal




Nagyon gyors, ronda, de finom sütemény. :) A golyóból kevesebbet is lehet rászórni nyugodtan, de ez csak az én véleményem. Így utólag, az újságban lévő képen sincs szerintem annyi... Forrás: Nők lapja konyha.


Hozzávalók:
  • 10 dkg. cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg. liszt
  • 10 dkg. étcsokoládé
  • 8 dkg. margarin
  • 1 dl. tejszín
  • 10 dkg. gabonagolyó



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
A cukrot és az egész tojásokat keverjük habosra, amíg kifehéredik. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd habverővel keverjük el.
Béleljünk ki egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral és süssük készre a piskóta alapot 15 perc alatt. Tűpróba!
Hűtsük ki.
Közben vízfürdő felett olvasszuk meg a margarint és a csokoládét, majd adjuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt.
Kenjük a csokikrémet a kihűlt piskótára, majd szórjuk rá a gabonagolyót, enyhén nyomkodjuk bele.
Tegyük hűtőbe a krém szilárdulásáig, majd szeleteljük.




2013. február 10., vasárnap

Sajtos- tejfölös sült csirke




A héten egyik kolléganőm evett ilyen husit, ő vele sütötte a hússal a krumplit is. Nagyon guszta volt, így ez készült nálunk most.
Ahogy nálam készült:
 

Hozzávalók:
  • 2 egész csirkemell filé
  • 3 csirkecomb
  • 6 púpozott ek. tejföl
  • 25 dkg. reszelt trappista sajt
  • só, őrölt bors, kevés kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsír a tepsi kikenéséhez.













Elkészítés:

A combról lehúztam a bőrét, a csont mellett néhány helyen bevagdostam.
A mellfilét felszeleteltem, megmostam, lecsepegtettem a húsokat, kicsit kiklopfoltam.
Egy tepsit kikentem zsírral beleraktam a húsokat egymás mellé szép sorban.
Megszórtam a fűszerekkel, rászórtam az apróra vágott fokhagymát, lefedtem alufóliával, és 200 C fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt puhára sütöttem (a combot ellenőriztem).
Majd levettem róla a fóliát, bőven megkentem tejföllel, megszórtam a reszelt sajttal.
Fólia nélkül sütöttem még a sajt pirulásáig. Kb. 20-25 perc.
Zöldséges rizzsel tálaltam.






Jó étvágyat! :)

2013. február 9., szombat

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal




Rachel Allen recept. Szeretem a műsorait és a receptjeit, szeretem a stílusát, egyszerű, mégis elegáns, könnyedén meggyőz minket, hogy a sütés- főzés gyerekjáték. Ez a kenyér is példa rá, igen hamar elkészíthető. Bár ez a kenyér kicsit sűrűbb, nem a megszokott puha, laza kenyér, azért nagyon finom lett.


Hozzávalók:
  • 20 dkg. teljes kiőrlésű liszt (nálam Graham)
  • 7,5 dkg. simaliszt
  • 7,5 dkg. magkeverék valamint 2 ek . amivel megszórjuk a tetejét
  • 5 dkg. zabpehely
  • 2,5 dkg. korpa (nálam kimaradt, helyette lisztet tettem bele)
  •  1 tk. só
  • 350- 400 ml. meleg víz
  • 1 ek. méz
  • 1,5 dkg. élesztő vagy 7 g. száraz élesztő
  • 1 ek. olaj.


Elkészítés:

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a magokat, a zabpelyhet és a sót.
1 dl. vízbe belekeverjük a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
60 ml. víz kivételével hozzáadjuk a vizet a liszthez, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat.
Fakanállal alaposan elkeverjük. A keverékek nedvesnek, és lazának kell lennie, ha mégsem adjuk hozzá a maradék 60 ml. vizet is.
A kenyérformát béleljük ki papírral, tegyük bele a tésztát és a tetejét szórjuk meg a 2 ek. maggal.
Lefedjük, majd meleg helyen addig hagyjuk kelni, amíg a teteje el nem éri a forma peremét.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Amikor elkészült kivesszük a formából és ellenőrizzük. Ha elkészült kongó hangot ad ki amikor megkopogtatjuk az alját. Ha még nem készült el tegyük vissza a sütőbe további 5- 10 percre,
Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

Én a lefedésnél, kelesztésnél a konyharuha alá tettem folpackot is. Alapból 400 ml. vizet mértem ki, de nem volt szükség a félretett 60 ml. vízre. Sűrű "nokedliszerű" állaga van, mikor összekeverjük. Kb. 30 perc alatt megemelkedett és elérte a forma peremét.






Jó étvágyat! :)

2013. február 3., vasárnap

Currys csirkemell




Hozzávalók:
  • 60 dkg. csirkemell
  • 1 db. közepes répa
  • 1 db. közepes alma
  • 1 db. közepes hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ketchup
  • 1 húsleveskocka
  • curry, só
  • 5 dl. víz
  • 1 ek. liszt
  • 3 ek. tejszín.






Elkészítés:

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Megmossuk, a vizet lecsöpögtetjük róla.
A húst megsózzuk, 1 kk. curryporral  meghintjük, és az olajban előpirítjuk, majd félretesszük.
Késes robotgépben aprítjuk a répát, a hagymát és az almát.
Az olajban világosra pirítjuk őket.
Hozzáadjuk a ketchupot, a vizet és a húsleveskockát. Ízesítjük 3 kk. curryporral és néhány percig főzzük.
Visszatesszük bele a csirkemellet és kb. 15 percig pároljuk. 
Ha a hús megpárolódott, a lisztből és tejszínből habarást készítünk, néhány evőkanálnyit kiveszünk a forró szószból, jól elkeverjük vele, és hozzáöntjük, majd összeforraljuk.
Rizzsel tálaljuk. 




Jó étvágyat! :)

2013. február 2., szombat

Csokis- pillecukros- zabpelyhes muffin




A receptet Emitől hoztam, elég régóta készülök megsütni. Nálam némileg módosultak a hozzávalók, és a tetejére se került krém, csak egy kis tejszínhabot nyomtunk rá, úgy ettük. 12 darab muffin lett belőle.


Hozzávalók:
  • 12 dkg. liszt
  • 10 dkg. nagyobb szemű zabpehely
  • 3 dkg. kakaó
  • 11 dkg. cukor
  • 1 ek. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 2,5 dl. tej
  • 5 dkg. csokicsepp
  • 2,5 dkg. pillecukor.


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A száraz hozzávalókat összekavarjuk, belekavarva a csokit és a pillecukrot is. Ha nagyobb darabos pillecukrot használunk azt vágjuk apróra.
A tojásokat külön felverjük és hozzáadjuk a tejet.
A kettőt összetöltjük és épp csak annyira kavarjuk, hogy összeálljon a massza.
A muffin formát kapszlikkal kibéleljük, 3/4-ig megtöltjük a tésztával úgy, hogy mindegyikbe jusson csoki és pillecukor is.
Kb. 20 percig sütjük. Tűpróba!
Rácsra szedve kihűtjük.




2013. február 1., péntek

Fahéjas keksz




Szepytől mentettem le a receptet. Nagyon gyors, és nagyon finom. 


Hozzávalók

A tésztához:
  • 2 nagy tojás
  • 20 dkg. barna cukor
  • 20 dkg. margarin
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 2 tk. sütőpor
  • 60 dkg. liszt
  • 1/2 tk.
  • 1 tk. őrölt fahéj


A hempergetéshez:
  • 2 ek. fahéj
  • 4 ek. kristálycukor





Elkészítés:

Eldolgozzuk a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliakivonatot, a sütőporral vegyített lisztet, a sót és a fahéjat. A hempergetéshez kis tálban összeforgatjuk a kristálycukrot és a fahéjat.
180 C fokra előmelegítjük a sütőt.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit.
Diónyi darabokat veszünk a tésztából. Minél kerekebbre formázzuk és a cukros fahéjban meghempergetjük a darabokat.
Egymástól 3-4 cm-re a tepsibe helyezzük lenyomogatjuk őket, és néhány perc alatt készre sütjük.
Sütési ideje függ a méretétől.