2012. október 28., vasárnap

Eszterházy- torta, házassági évfordulóra :)




A férjem imádja ezt a tortát. Már régebben egyszer megsütöttem. Ma ismét elkészítettem, a házassági évfordulónkra.
Nagyon- nagyon finom lett. :)






Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 tojásfehérje
  • 18 dkg. cukor
  • 20 dkg. darált dió
  • 4 dkg. liszt
  • csipetnyi só

A krémhez:
  • 4 dkg. liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 3,5 dl. tej
  • 25 dkg. margarin
  • 10 dkg. cukor

A mázhoz:
  • 12 dkg. fehér csokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 5 dkg. étcsokoládé.






Elkészítés:

A tojásfehérjét  a sóval félig felvertem, majd két adagban hozzákevertem a cukrot, így vertem tovább kemény habbá.
A tészta többi hozzávalóit óvatosan belekevertem a habba.
Sütőpapírra kirajzoltam 5 db. 23 cm. átmérőjű kört, és a papírokra kentem a tésztát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem őket egyenként.
A sütőből kivéve picit vártam, és lehúztam róluk a papírt. A tésztákat kihűtöttem.
Közben elkészítettem a krémet.
A tojássárgákat a liszttel és kevés tejjel elkevertem csomómentesre, majd hozzáadva a cukrot és a maradék tejet is állandóan kevergetve sűrűre főztem. Kihűtöttem.
A margarint habosra kevertem, és két részletben hozzákevertem a kihűlt krémet is.
A tésztalapokat a krémmel megkentem, majd kevés krémet hagyva az oldalára is kentem belőle, és beszórtam darált dióval.
A tetejére a fehércsokit az olajjal mikróban megolvasztottam. Az étcsokit pici olajjal szintén a mikróban megolvasztottam, és zacskó segítségével köröket rajzoltam a fehér csokira. Fogpiszkálóval középről kifelé haladva megmintáztam.
Érdemes néhány órát állni hagyni, mielőtt felszeleteljük.

A fehércsoki nagyon hamar megkötött, ezért nem igazán sikerült szépre a mintázat.
:)








2012. október 22., hétfő

Turbó csokis kifli




A recept Limarától származik. Nagyon finom! Eredeti recept nála, nálam így készült.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 60 dkg. liszt
  • 1 tk. só
  • 5 dkg. fruktóz
  • 1 nagy tojás
  • 3 dl. langyos tej
  • 7 dkg. olvasztott margarin
  • 3,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
  • 12 dkg. étcsokoládé
  • 2 ek. cukrozott kakaópor
  • 5 dkg. fruktóz
  • 3 ek. sárgabarack lekvár
  
A lekenéshez:
  •  1 tojás.





Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben egy tk. cukorral felfuttattam.
A többi hozzávalóval lágyabb tésztát dagasztottam, majd kelni hagytam 15 percet.
Közben elkészítettem a tölteléket.
Késes aprítóba tettem a lekvár kivételével a hozzávalókat és megőröltem. Végül hozzáadtam a lekvárt, így kenhető masszát kaptam.
A közben a kissé megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és négy egyforma darabba vágtam.
Az egyik tésztát vékony, kör alakú lappá nyújtottam és megkentem a csokis töltelékkel. Rátettem egy másik vékonyra nyújtott tésztalapot.
Pizzavágóval tizenhat cikkre vágtam, feltekertem és sütőpapíros tepsire tettem.
A másik két lapból is elkészítettem ugyanezt.
A kifliket egy felvert tojással lekentem.

200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sültek meg.



Jó étvágyat! :) 

2012. október 21., vasárnap

Tejlepény




Nagyon gyors, nagyon finom. Kicsit nekem tovább kellett volna még sütni, de így is elfogyott. TücsökBogár konyhájából hoztam a receptet. :)


Hozzávalók:
  • 1 l. tej
  • 20 dkg. liszt
  • 10 dkg. cukor
  • 3 db. tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipetnyi só.

Elkészítés:

Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsintatésztát keverünk.
Kivajazott 25x25 centis tepsibe öntjük.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Akkor jó, ha a teteje aranybarnává válik. 
A tészta sütés közben felhólyagosodik, de miután kivesszük a sütőből visszaáll és simává válik a teteje.
Langyosan tálalható.







2012. október 19., péntek

Nutellás csiga




 Hozzávalók:

A tésztához:
  • 5 dkg. élesztő
  • 0,75 dl. tej
  • 10 dkg. margarin
  • 30 dkg. liszt
  • 2 ek. porcukor
  • 2 db. tojás
  • csipetnyi só
  • + 1 db. tojás a lekenéshez

Töltelék:
  • 10-15 dkg. mogyorókrém.


 

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük. majd kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
A margarint a liszttel összemorzsoljuk és az összes hozzávalóval tésztát dagasztunk.
Lisztezett deszkán kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a mogyorókrémmel, és feltekerjük.
A tekercset 20 szeletre vágjuk.
Muffinpapírba ültetjük őket, és egy konyharuhával letakarva kb. 1 órát kelesztjük meleg helyen.
A sütőt 220 C fokra előmelegítjük.
A csigákat a felvert tojással lekenjük és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve kihűtjük.






Jó étvágyat! :)


2012. október 14., vasárnap

Mákos- citromos sütemény




Edónál bukkantam erre a sütire. Kicsit kétkedve fogadtam, hogy a mák nincs ledarálva, de Ő megnyugtatott, és én hittem neki. Működik a dolog! Azt nem mondom, hogy itt- ott nem ropogott  a fogunk alatt, de a sütemény állaga, íze, ezt simán feledtette velünk. Köszi a receptet, nagyon- nagyon finom!! :)
A cukor helyett fruktózt használtam, mázat nem tettem a tetejére. Nekünk nem hiányzott róla. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 16 dkg. margarin
  • 16 dkg. porcukor
  • 5 tojássárgája
  • fél cs. sütőpor
  • kevés tej
A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg. mák (őröletlen)
  • 20 dkg. porcukor
  • 1 citrom
  • 5 tojásfehérje
A mázhoz:
  • 10 dkg. porcukor
  • 2 ek. kakaó
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. forró víz
  • savanykás lekvár (nálam sárgabarack).


Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, a tejet szükség szerint adagolva.
3 részre osztjuk, majd kevés ideig hideg helyen pihentetjük.
Egy részt közepes méretű tepsibe nyújtunk, villával megszurkáljuk és megkenjük a lekvárral.
A második részből rudakat sodrunk, sorba rakjuk a tésztalapon.
A tojásfehérjéket habbá verjük, lassan adagolva hozzá a porcukrot. Beletesszük a mákot, a citrom levét és reszelt héját (ha túl nagy a citrom, nem kell az egész lé).
A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal.
180 fokos sütőben pirosra sütjük, kb. 30 perc.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd megkenjük vele a kihűlt süteményt.








2012. október 13., szombat

Fűszeres csirke




Némi változtatással a kedvenc csirkecombos kajánk. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Most egész csirkét daraboltam, csontjából fincsi leves készült.


Hozzávalók:
  • 1 egész csirke feldarabolva vagy csirkecombok
  • 3 púpozott ek. liszt
  • őrölt feketebors, pirospaprika, só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg. reszelt sajt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dl. tejföl
  • 4 ek. olaj
  • margarin a tepsi kikenéséhez.


Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk.
A lisztbe belekeverjük a fűszereket. A fokhagymát apróra vágjuk, a liszthez keverjük.
A húst meghempergetjük a fűszeres lisztben, majd a kikent tepsibe egymás mellé rakjuk.
Hagymakarikákat teszünk a húsok tetejére, megszórjuk reszelt sajttal.
A tejfölt összekeverjük az olajjal, és a maradék lisztet is beleszórjuk.
Ráöntjük a sajtos húsra.
Alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük, majd a fóliát levéve még pirítjuk, hogy szép színe legyen.




Jó étvágyat! :)

2012. október 12., péntek

Mákos tekercs Barbitól :)




Ezt a finomságot már egy hete elkészítettem, de csak most értem rá a közzétételére.
Barbinál leltem rá, azonnal megtetszett. Köszi a receptet Barbi!! Imádjuk! :)))
Nálam kis só is került a tésztába.


Hozzávalók:

A tésztához, 4 kis rúdhoz:

  • 50 dkg. liszt
  • 25 dkg. puha margarin
  • 17,5 dkg. tejföl
  • csipet só

A töltelékhez:
  • 25 dkg. darált mák
  • 3 evőkanál lekvár (lehet szilva, barack, eper stb.)
  • 1 ek. méz
  • 3 ek. xilit
  • annyi tej, hogy sűrű kenhető masszát kapjunk, fontos hogy ne folyjon (nálam 3 ek.)

A lekenéshez:
  • 1 tojássárgája. 







Elkészítés:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a tejföllel összegyúrjuk.
Fél órára tegyük hűtőbe, de nem muszáj.
A töltelékhez valókat a tej kivételével összekeverjük és, ha úgy érezzük, hogy száraz akkor tehetünk bele pici tejet, hogy kenhető legyen. Arra vigyázzunk, hogy kis adagonként adjuk hozzá a tejet. Ha mégis túl hígra sikerül, akkor darált háztartási keksszel korrigálhatjuk a hibát.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát 4 részre osztjuk, a darabokat egyesével kinyújtjuk és megtöltjük a mákkal majd feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, és lekenjük tojássárgával.
Kb. 30 perc alatt megsül, ne várjuk, hogy nagyon piros legyen a teteje, mert igazán nem pirul meg, viszont könnyen kiszáríthatjuk.
Bőven szórjuk meg porcukorral.






2012. október 7., vasárnap

Málnás- fehércsokis brownie




Ez a brownie ennek a sütinek a testvére. Gyors, egyszerű és nagyon finom. :)
Rachel Allen süti.


Hozzávalók:
  • 20 dkg. étcsokoládé
  • 15 dkg. margarin
  • 22 dkg. cukor (nálam édesítő)
  • 3 tojás
  • 15 dkg. liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • 12,5 dkg. fehércsokoládé
  • 12,5 dkg. málna.


Elkészítés:

Vízgőz fölött lassan megolvasztjuk az étcsokit, és a margarint, majd a tűzről levéve belekeverjük a cukrot is.
Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindet alaposan keverjük el.
A lisztbe beletesszük a sütőport, és a csokoládés masszához adjuk.
Óvatosan beleforgatjuk az apró darabokra vágott fehércsokoládét és a málnát is.
Egy kisebb tepsit vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, ebbe simítjuk a masszát.
175 C fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30-35 percig.
A vége felé nagyon figyelni kell, mert könnyű túlsütni, kiszárítani!






2012. október 4., csütörtök

Vaníliás keksz




Szeretek kekszet sütni, mert kis időráfordítással nagyon fincsi omlós, vagy éppen ropogtatni való kekszecskék készülhetnek. Ezt a receptet Latsiától hoztam. Ő karácsonyra ajánlja. Nagyon finom.





Hozzávalók:
  • 14 dkg. margarin
  • 17,5 dkg. liszt
  • 5 dkg. xilit
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • porcukor a szóráshoz.




Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat és kb. 2 cm-es darabkákat csipkedve a tésztából, golyókat formázzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Villával lenyomogatjuk és előmelegített 170 C fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt megszórjuk porcukorral.

25 db. kisebb méretű keksz lett belőle.