Nagyon finom!! A besamel nekem sűrű volt, én kicsit még hígítottam. A receptet itt találtam. Nálam a paradicsom és a mozzarella a tetejéről elmaradt.
Hozzávalók:
A bolognai szószhoz:
- 25 dkg. darált marhahús
- 25 dkg. darált sertéshús
- 1 közepes db. sárgarépa
- 1 db. nagyobb vöröshagyma
- 5 dkg. bacon (nálam elmaradt)
- 25 dkg. sűrített paradicsom
- 3 tk. oregánó
- 1 marék bazsalikom frissen vagy 2 tk. szárítottan
- 1 tk. só
- 1 kk. bors
- 2 ek. olívaolaj
- kb. 30 dkg. lasagne tészta
A besamelhez:
- 20 dkg. liszt
- 20 dkg. vaj
- 6 dl. tej
- 1 kk. szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi fehérbors
Elkészítés:
Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik.
Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük.
Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.
Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen!
Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdjük felönteni a tejjel.
Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.
Összeállítás: A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Egy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit. A jénai vagy tepsi alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, 1 réteg bolognai szósz, majd besamel és egy réteg tészta.
Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.
A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.
Jó étvágyat! :)