2013. június 14., péntek

Levendulás keksz




Már tavaly óta készülök valami levendulás sütit, kekszet sütni, akkor vettem is három csokor Levendulát. Megszárítottam, azóta vár a sorára. Most eljött az ideje keksz formájában. Eredeti recept itt található. Egyszerű, hamar elkészíthető (na jó, igaz este kell elkészíteni a tésztát), de nagyon- nagyon finom omlós, picit mégis ropogós. Megéri kipróbálni.

Megtelt a kekszes doboz. :)




Hozzávalók:
  • 30 dkg. sima liszt
  • 2 dkg. kukoricaliszt
  • 25 dkg. margarin
  • 8 dkg. porcukor
  • 1 közepes tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1,5 tk. szárított levendulavirág
  • + a végén a forgatáshoz (levendulás) porcukor.



Elkészítés:

Habosra keverjük a puha margarint a porcukorral, majd az egész tojással.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a margarinos keverékhez adjuk.
Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra evőkanállal halmokat rakunk.
A folpack segítségével kb. 4cm átmérőjű hengert formázunk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 C fokon 8-10 percig sütjük.
A kész lapocskákat még forrón (levendulás) porcukorba megforgatjuk és kihűlés után dobozba tesszük.

Két rudat készítettem nekem kb. 3 cm. átmérőjűek lettek a rudak, így tettem hűtőbe. Sütéskor minimálisan terül. Olyan kb. 2- 3 mm. vastagra szeleteltem fel. 10 percet sütöttem kicsit mikor széle- alja barnult akkor vettem ki. Levendulás porcukrot nem készítettem, sima porcukorba forgattam  a kekszeket. Kukoricalisztem most nem volt réteslisztet használtam helyette. 
Pontosan nem számoltam, de kb. 60 db. kisebb méretű kekszem lett.


15 megjegyzés:

  1. Nyami...:-P Mond csak, meddig volt tele az a kekszes doboz? :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól látod a helyzetet! Pont addig... :P Köszi! :)

      Törlés
  2. Ó, hát itt is vagy:-) Én is forgatom a fejemben levendulás keksz sütését, kíváncsi vagyok olyan-e az íze is, mint az illata?
    Anyósom kertjében virágzik a levendula, megdézsmálom, s jövök a receptér!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Olyan, érezni lehet benne kívül- belül. :) Rendben bátran vidd csak!

      Törlés
  3. Nagyon fincsi lehet, olyan szépen bevonja a porcukor,hogy nyelek nagyokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, ez már a második sütés. :) Ha készítettem volna levendulás porcukrot, huhh, az feltette volna az i-re a pontot. :)

      Törlés
  4. Baracklekvárba tettem levendulát, nagyon ízletes lett tőle a lekvár. Ki kell próbálnom kekszbe is, nagyon guszták...és az én kekszes dobozom üres:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lehet a lekvárba. Ez előtt nem tudtam volna elképzelni, hogy milyen lehet, de most már igen. :) Ezek a kekszes dobozok... ha ez vigasztal, már a miénk is üres. :)

      Törlés
  5. Nagyon tetszik a recept, nálunk is rendszeresen tölteni kell a kekszes dobozt:) Használtam már sokszor levendulát, óvatosan kel vele bánni, de nagyon finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Még csak ezzel próbáltam, de most már bátrabb leszek én is.

      Törlés
  6. Ó, de nagyon jól néz ki azon az utolsó képen (is)! :) Most a mi dobozunk is üres, lehet, sütik is egy adagot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Nagyon finom! :) Nyáron azért nálunk is sokkal gyakrabban üres a doboz ám.

      Törlés
  7. Látszik, hogy omlós és ropogós is egyben. Régóta készülök én is levendulás sütit/kekszet készíteni, de egyelőre még levendulám nincs, csak receptjeim. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a recept már megvan, az fél siker. :) Nekem a levendula volt meg előbb. Száríts levendulát, ha van rá mód, és próbáld ki valamelyik recepted. Kíváncsian várom. :)

      Törlés
  8. Mónika! Írtál nekem, hogy kitetted a blogodra a játékomat, köszönöm! De a kérdéseket is megválaszoltad? nem látom azt a bejegyzés...:(

    VálaszTörlés