2012. december 23., vasárnap

Diós- mákos- szilvalekváros kuglóf- Boldog Karácsonyt minden kedves olvasómnak!!




Nagyon finom kuglóf, bár kissé időigényes. :) Karácsonykor is megállja a helyét az asztalon. A diótölteléket nyugodtan lehet duplázni elfér benne.  Forrás: Vidék íze.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 1,2 dkg. élesztő
  • 3 ek. fruktóz (eredetileg 4 ek. cukor)
  •  2 dl. langyos víz
  • csipetnyi só
  • 1 dl. langyos tej
  • 4 dkg. margarin

A máktöltelékhez:
  • 20 dkg. darált mák
  • 10 dkg. xilit
  • 1 dl. tej

A diótöltelékhez:
  • 10 dkg. darált dió
  • 5 dkg. xilit
  • 0,4 dl. tej

Lekváros töltelékhez:
  • 20 dkg. sűrű szilvalekvár

  •  + zsír a forma kikenéséhez, porcukor a tetejére.





Elkészítés:

A dagasztótálban  összekeverünk 15 dkg. lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl. langyos vízzel.
Letakarjuk, és  szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, fruktózt (cukrot) csipet sót, és bedagasztjuk. A dagasztás vége felé hozzáadjuk a langyos margarint is. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A máktöltelékhez lábasban alaposan összemelegítjük a hozzávalókat, aztán teljesen kihűtjük.
A dióshoz ugyanígy járunk el, illetve a diót a ledarálás előtt száraz serpenyőben megpörkölhetjük halványan. Kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két nagyjából egyformára, és egy kisebbre.
A cipókat vékony téglalappá nyújtjuk.
A legkisebbet megkenjük a lekvárral, és lazán feltekerjük, mint a bejglit. 
Alaposan kizsírozzuk a kuglóf formát, az aljába körben belefektetjük a lekváros tekercset.
A következő cipót is kinyújtjuk, megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, feltekerjük, karikában ezt is szépen ráfektetjük a lekváros tésztára.
Utolsó réteg a mákos.
Letakarva hagyjuk megkelni.
Előmelegítjük a sütőt 220 C fokra, így kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva
csökkentjük a  hőmérsékletet 200 C fokra, aztán még tovább 170 C fokra. Át kell sülnie, ha esetleg nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral, vagy alufóliával.
Ha kész, kivesszük a sütőből. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy még forró legyen a forma, de már meg tudjuk kézzel fogni.
Rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.


 
  


Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok!! :) 

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól nèz ki!
    Minden jòt kívánok sok szeretettel!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos a kalácsod!!! :) Boldog karácsonyt kívánok Neked és Családodnak!!! :) Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a kalácsod, Boldog Karácsonyi ünnepeket, Neked és a Családodnak! Szeretettel: Mrita

    VálaszTörlés
  4. Kedves Csilla, boldog karácsonyt nektek is! A kalácsod nagyon szép....

    VálaszTörlés
  5. Boldog karácsonyt Nektek is, Csilla! A kuglof mennyei lehet!:)

    VálaszTörlés
  6. Áldott ünnepeket kívánok :-)

    Csodálatos a kuglófod!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű!!!
    Áldott, Békés Ünnepeket kívánok én is Nektek!

    VálaszTörlés
  8. Már hogyne állná meg a helyét az ünnepi asztalon, csodaszép, és nagyon finom is lehet! :) Boldog, meghitt karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
  9. Mesés kuglóf:) Kedves Csilla, békés, meghitt ünnepeket kívánok Neked és a Családodnak:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép kuglóf!
    Boldog, békés karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  11. A kuglóf csodás!
    Az angyalok ma táncra kelnek, csengőn-bongón énekelnek, szeretet tölti be az utcát, teret, kellemes, boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés
  12. Békés, boldog örömteli karácsonyt kívánok! :)))

    VálaszTörlés
  13. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok! :)

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen Mindannyiótoknak!! A kuglóf nagyon finomra sikeredett. :)

    VálaszTörlés