2011. december 17., szombat

Mézes puszedli




Ez a recept évekkel ezelőtt végigsöpört az Nlc sütis fórumán, Bilonka tette közzé. Azóta gyakorlatilag minden karácsonyra megsütöm.  Az idén annyit változtattam rajta, hogy a habot gőz fölött vertem fel keményre, és ecsettel kentem meg jó vastagon a puszikat. Ettől nem a klasszikus tetejű lett, hanem inkább olyan "havas", habcsókos beütést kapott.  :)))

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 3 tojás sárgája 
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg. porcukor
  • 25 dkg. méz
  • 5 dkg. zsír
  • 4 ek. tejföl
  • 2 tk. vaníliás cukor
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
  • 0,5 tk. őrölt gyömbér
  • 60 dkg. liszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
A mázhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg. porcukor.

Elkészítés:

A tojás sárgáját és az egész tojást kikeverjük a porcukorral. 
A mézet és a zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Hozzáadjuk a tojásos cukorhoz.
Belekavarjuk a tejfölt és a fűszereket. 
Majd a liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, és ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe, legalább egy éjszakára. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz.
Másnap golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. 
Előmelegítjük a sütőt, és 160-170 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.
A 3 db tojásfehérjéből habot verünk, majd tovább verjük a porcukorral.
A forró puszedlikat beleforgatjuk a habba, sütőpapírra szedjük, és szárítjuk.

A mázba tehetünk: kakaót, kókuszreszeléket, fahéjat, reszelt citromhéjat.
Mély, de kis alapterületű tálkában könnyebb a forgatás.
A zsírt, és mézet mikróban olvasztottam össze. A fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is. Egy teljes éjszakán át száradt rá a mázam. :)






A kimaradt habból habcsókot sütöttem. Sajnos nekem a sütőm nagyon alacsony hőfokra nem állítható, azért nem marad fehér a habcsókom, de az íze, valami isteni. :)



6 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a havas csókjaid!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki a csókjaid! Én még soha nem sütöttem, de előbb-utóbb rászánom magam. Anyukám hamis mézescsókot sütött nekünk, mikor kirándulni mentünk, az volt hasonló.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz lett ezzzel a havas jelleggel:) Még én is szeretnék egy adagot sütni, csokimázasat, mert már elfogyott, amit sütöttem. De majd meglátom, már nnyi mindent terveztem a jövő hétre.

    VálaszTörlés
  4. Csiperke!
    Köszi! :)

    Gerdi!
    Szánd rá magad, ha szeretitek, nem nehéz elkészíteni. :)

    Trollanyu!
    Köszi! :) Nekem mondod?? Én is annyi mindent szeretnék még sütni, mert mikor megyünk valahová az ünnepek alatt mindig viszek sütiket is. :))) Én még csokimázasat nem csináltam, de ki fogom majd próbálni, mert biztos úgy még finomabb. :)

    VálaszTörlés