azaz: DNK.
Már olyan régóta tervezem kipróbálni, rengeteg blogon láttam már, sőt videó is található az elkészítéséről, a youtube- on csak mindig elfelejtettem, hogy előző este kell bekeverni. :) Na, de tegnap este eszembe jutott, és nekiálltam.
Ma sütöttem. Mit mondhatnék, egyszerűen remek. :)
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt
- 1,5 tk. só
- 1/4 tk. szárított élesztő
- 1,5 csésze víz
Elkészítés:
A hozzávalókat, beleszórtam egy tálba, hozzáöntöttem a vizet, fakanállal összekevertem egy kissé. Nem kell nagyon ám. Letakartam, kelesztettem reggelig, ez kb. 13 óra volt.
Másnap reggel még mindig a tálban bőven lisztezve egymásra hajtogattam a négy szélét, mintegy cipót formázva belőle.
Ismét kelesztettem kb. 2 órát.
Sütőt előmelegítettem 220 C fokra (nekem ennyi a max., eredetileg 250 C fokon kell sütni előmelegített lábasban), majd egy papírral kibélelt lábasba borítottam a tésztát, és lefedve 30, majd fedetlenül kb. még 20 percet sütöttem.
A csésze 2,5 dl.
Estére kicsit sűrűbb állagú lett, de igazán finom volt még így is. Olyan van mibe harapni kenyér. :)))
Ki fogom majd próbálni BL80-as lisztből is.
Nem mondod, ennyi az egész és ilyen gyönyörűség lesz belőle? Ez több, mint csábító :)
VálaszTörlésEnnivalóan jól néz ki, guszta! Szeretem az ilyen lyukacsos kenyereket!
VálaszTörlésGyönyörű lett! Már én is sok helyen láttam ezt a kenyeret, de még nem került sorra. Na majd most!
VálaszTörlésCsodálatos, nagyon egyszerű és tökéletes lett:) De én szeretek dagasztani:) Azért ki fogom próbálni, mert nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésHát azt hiszem ezt nekem is el kell készítenem, olyan ennivalóan finom, ahogy Éva mondta. Vittem a receptet, csak nekem is jusson eszembe időben.
VálaszTörlésNagyon szép lett a kenyered, milyen lyukacsos könnyű a tésztája:-)) Mentettem:))
VálaszTörlésDe szép lyukacsos lett a belseje! Akkor meg minek dagasztani? Ez próba, csak este le ne felejtesem megkeverni...
VálaszTörlésAdél!
VálaszTörlésEnnyi bizony! Kicsit azért voltak fenntartásaim, de sikerült! :)))
Éva!
Köszi, mi is szerettük nagyon! :)))
Kreatív konyha!
Köszönöm, ugye?, valahogy én is így voltam vele, majd egyszer...
Trollanyu!
Igen, tudom, hogy szeretsz, de ez mellett van idő, bedagasztani valami mást! :)))
Mrita!
Vidd nyugodtan. :) Előbb- utóbb látod nekem is eszembe jutott. :)))
Tücsi, Gerdi!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Nem hiszed el, de pont kenyér gondom van. A jó kovászos háziért semmi humorom elvándorolni. Ez elég pofásnak tűnik, és még holnapra időben is vagyok. Ez 55-ös lisztből van? Mivel feded le sütés közben? Bocsi, életemben nem sütöttem kenyeret.))
VálaszTörlésNeked is, mint sok másnak sikerült. Én nem vagyok az eddigi 2 próbálkozásommal megelégedve. de még nem adtam fel.
VálaszTörlésNekem hosszadalmasabb receptem van, de nagyon megéri kivárni, mert azon kívül, hogy dagasztani sem kell, nagyon-nagyon finom állagú és ízű kenyeret kapunk. Elő kell keresnem a receptjét, mert mostanában nem sütöttem kenyérféléket. Jól tetted, hogy belevágtál, mert látszik a textúráján, hogy jól sikerült! :)
VálaszTörlésTeakert!
VálaszTörlésIgen 55-ös. Ezt egy mezei fedővel fedtem le. Amikor beletettem a lábas feléig ért kb. a tészta, de amúgy se lett nagyon magas. :) Szerintem alufóliával is simán jó lefedni. :)
4Gyerek!
Nálad mi volt a gond, mivel nem voltál megelégedve?
Vicuska!
Ettől hosszadalmasabb?? Ha megcsinálod, feltennéd, kíváncsivá tettél. Köszi! :)
Vagy 2 éve le is fotóztam, de nem találom, hova került, de a recept meg van, lehet, beírom fénykép dokumentáció nélkül, bár úgy nehéz elképzelni, milyen a kinézete...
VálaszTörlésMindig hitetlenkedve nézem, hogy ilyen egyszerűen lehet ILYET sütni. De ki fogom próbálni, mostmár "hótziher" :D
VálaszTörlésVicuska!
VálaszTörlésMajd meglátod, Te felteszed, mi kipróbáljuk! :)))
María!
Hidd el, én is hitetlenkedve néztem, szegény tésztámat, és azt gondoltam, hogy " na ebből meg mi lesz"??, és ez lett, egy próbát megér. :)))