2011. november 25., péntek

Burgonyás pogácsa



Már túl vagyok néhány recepten, de még nem találtam meg a hozzám közelállót. :)
Minap leltem rá erre a receptre Max oldalán. Figyelmeztetett, hogy hosszú az elkészítése, de ez nem szegte kedvem, azonnal nekiálltam délután, estére kész lett. 
Nálunk is ízlett mindenkinek, meg is örökítem itt, de azért én még keresem az "igazit". :)))
Köszönöm a receptet Max! 

Hozzávalók:
  • 25 dkg. főtt burgonya
  • 75 dkg. sima liszt
  • 15 dkg. zsír
  • 2,5 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 tojás
  • 1 ek. só
  • 1 kk. cukor
  • a kenéséhez egy egész tojás.


Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát.
A langyos tejjel, és a cukorral futtassuk fel az élesztőt
A zsírt olvasszuk meg, a burgonyát pedig törjük össze. 
A liszthez adjuk hozzá a tojást, az élesztőt, a tört burgonyát, a langyos, olvasztott zsírt, a sót és dagasszunk belőle lágy, puha tésztát. 
Letakarva hagyjuk pihenni egy órát.
Pihenés után a tésztát gyúrjuk át, nyújtsunk belőle, 1,5-2 cm magas tésztalapot. 
A tetejét egy éles késsel rácsozzuk be, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. 
A szaggató méretének kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a tészta a duplájára fog megkelni.
A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük két órát. 
Közben melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, a pogácsa tetejét kenjük le a felvert tojással és süssük szép pirosra.


10 megjegyzés:

  1. Kedves Csilla,mi tudjuk, hogy az igazit már megtaláltad !!! :)) Csaba

    VálaszTörlés
  2. :)) Ez így igaz!! :), de a burgonyás pogik között még keresem. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük a krumplis pogit:) Mindig örülök, ha van maradék krumplipüré, mert akkor ilyet szoktam sütni.

    VálaszTörlés
  4. Szia Csilla!
    Próbáld meg az enyémet is (kb. 35 éve sütöm, abszolút megelégedésére mindenkinek) - a recept a dédnagymamámtól származik.
    20 dkg krumpli
    15 dkg Ráma - az eredeti receptben 10 dkg zsír
    40 dkg liszt
    2 dkg élesztő
    1 tojás
    1 kk só
    pici bors
    kb 1 ek tejföl az összeállításhoz

    A krumplit megfőzöm, förrón áttöröm.
    Az élesztőt kevés tejben csipet cukorral felfuttatom.
    A lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a sót, a borsot, a felfuttatott élesztőt, a tojást, a hidegre hűtött kruplit és összegyúrom. Ha szükséges, tejfölt adok hozzá - nem mindig kell, a krumplitól függ.
    Meleg helyen duplájára kelesztem, kinyújtom, tojással lekenem (lehet rá reszelt sajtot hinteni),szaggatom, 10 percet pihen és lehet forró sütőben megsütni.
    Kb. 50 féle más krumplispogácsát próbáltam ki, de mindenki azt mondja, ez a legjobb.
    Üdvözöllek:
    Márti néni

    VálaszTörlés
  5. Én is a maradékkal sütöm, frissen különösen imádnivaló!!!

    VálaszTörlés
  6. Nekünk is nagy kedvencünk, egy nagyon régi bejegyzésemben már fent van, és én is rögtön megsütöm, ha marad egy kis krumplipürém! :) Guszták nagyon! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett! Kedvenc minálunk is kb. olyan a receptem mint amit Márti néni írt le ! De ez is amit csináltál biztosan finom!

    VálaszTörlés
  8. Én nagyon szeretem a pogikat, újabban talán jobban, mint az édeset. Szerintem ez sem okozna csalódást:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretjük mi is! Én Macikonyha receptje alapján sütöm. :)

    VálaszTörlés
  10. Trollanyu!
    Ezt most mi is szerettük, még a férjem is, pedig Ő nem egy pogirajongó. :)))

    Márti néni!
    Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni, lehet ez lesz a nyerő! :)

    Vicuska!
    Ez másnap se volt rossz, de frissen valóban nagyon finom. :)

    Barbi!
    Köszi! Megnézem a Te recepted is. :) Nálunk még eddig sosem maradt meg püré, de jó ötlet a maradékot így felhasználni. :)))

    Éva!
    Köszönöm, finom volt. :) Eddig tényleg nem jártam túl nagy sikerrel a burgonyás pogik között. :)

    Gerdi!
    Biztos, hogy nem! :))) Azért én maradok inkább az édeseknél... :)))

    VálaszTörlés