2011. november 6., vasárnap

Dagasztás nélküli kenyér



azaz: DNK. 
Már olyan régóta tervezem kipróbálni, rengeteg blogon láttam már, sőt videó is található az elkészítéséről, a youtube- on  csak mindig elfelejtettem, hogy előző este kell bekeverni. :) Na, de tegnap este eszembe jutott, és nekiálltam.
Ma sütöttem. Mit mondhatnék, egyszerűen remek. :)

Hozzávalók:
  • 3 csésze liszt
  • 1,5 tk. só
  • 1/4 tk. szárított élesztő
  • 1,5 csésze víz

Elkészítés:

A hozzávalókat, beleszórtam egy tálba, hozzáöntöttem a vizet, fakanállal összekevertem egy kissé. Nem kell nagyon ám. Letakartam, kelesztettem reggelig, ez kb. 13 óra volt.
Másnap reggel még mindig a tálban bőven lisztezve egymásra hajtogattam a négy szélét, mintegy cipót formázva belőle.
Ismét kelesztettem kb. 2 órát.
Sütőt előmelegítettem 220 C fokra (nekem ennyi a max., eredetileg 250 C fokon kell sütni előmelegített lábasban), majd egy papírral kibélelt lábasba borítottam a tésztát, és lefedve 30, majd fedetlenül kb. még 20 percet sütöttem.

A csésze 2,5 dl.
Estére kicsit sűrűbb állagú lett, de igazán finom volt még így is. Olyan van mibe harapni kenyér. :)))
Ki fogom majd próbálni BL80-as lisztből is.








16 megjegyzés:

  1. Nem mondod, ennyi az egész és ilyen gyönyörűség lesz belőle? Ez több, mint csábító :)

    VálaszTörlés
  2. Ennivalóan jól néz ki, guszta! Szeretem az ilyen lyukacsos kenyereket!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett! Már én is sok helyen láttam ezt a kenyeret, de még nem került sorra. Na majd most!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos, nagyon egyszerű és tökéletes lett:) De én szeretek dagasztani:) Azért ki fogom próbálni, mert nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  5. Hát azt hiszem ezt nekem is el kell készítenem, olyan ennivalóan finom, ahogy Éva mondta. Vittem a receptet, csak nekem is jusson eszembe időben.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett a kenyered, milyen lyukacsos könnyű a tésztája:-)) Mentettem:))

    VálaszTörlés
  7. De szép lyukacsos lett a belseje! Akkor meg minek dagasztani? Ez próba, csak este le ne felejtesem megkeverni...

    VálaszTörlés
  8. Adél!
    Ennyi bizony! Kicsit azért voltak fenntartásaim, de sikerült! :)))

    Éva!
    Köszi, mi is szerettük nagyon! :)))

    Kreatív konyha!
    Köszönöm, ugye?, valahogy én is így voltam vele, majd egyszer...

    Trollanyu!
    Igen, tudom, hogy szeretsz, de ez mellett van idő, bedagasztani valami mást! :)))

    Mrita!
    Vidd nyugodtan. :) Előbb- utóbb látod nekem is eszembe jutott. :)))

    VálaszTörlés
  9. Nem hiszed el, de pont kenyér gondom van. A jó kovászos háziért semmi humorom elvándorolni. Ez elég pofásnak tűnik, és még holnapra időben is vagyok. Ez 55-ös lisztből van? Mivel feded le sütés közben? Bocsi, életemben nem sütöttem kenyeret.))

    VálaszTörlés
  10. Neked is, mint sok másnak sikerült. Én nem vagyok az eddigi 2 próbálkozásommal megelégedve. de még nem adtam fel.

    VálaszTörlés
  11. Nekem hosszadalmasabb receptem van, de nagyon megéri kivárni, mert azon kívül, hogy dagasztani sem kell, nagyon-nagyon finom állagú és ízű kenyeret kapunk. Elő kell keresnem a receptjét, mert mostanában nem sütöttem kenyérféléket. Jól tetted, hogy belevágtál, mert látszik a textúráján, hogy jól sikerült! :)

    VálaszTörlés
  12. Teakert!
    Igen 55-ös. Ezt egy mezei fedővel fedtem le. Amikor beletettem a lábas feléig ért kb. a tészta, de amúgy se lett nagyon magas. :) Szerintem alufóliával is simán jó lefedni. :)

    4Gyerek!
    Nálad mi volt a gond, mivel nem voltál megelégedve?

    Vicuska!
    Ettől hosszadalmasabb?? Ha megcsinálod, feltennéd, kíváncsivá tettél. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  13. Vagy 2 éve le is fotóztam, de nem találom, hova került, de a recept meg van, lehet, beírom fénykép dokumentáció nélkül, bár úgy nehéz elképzelni, milyen a kinézete...

    VálaszTörlés
  14. Mindig hitetlenkedve nézem, hogy ilyen egyszerűen lehet ILYET sütni. De ki fogom próbálni, mostmár "hótziher" :D

    VálaszTörlés
  15. Vicuska!
    Majd meglátod, Te felteszed, mi kipróbáljuk! :)))

    María!
    Hidd el, én is hitetlenkedve néztem, szegény tésztámat, és azt gondoltam, hogy " na ebből meg mi lesz"??, és ez lett, egy próbát megér. :)))

    VálaszTörlés