2011. november 7., hétfő

Almás rizskocka



Az elmúlt hetekben több helyen is láttam gyümölcsrizst. Eszembe jutott, hogy nekem is van egy kedvencem, az egyik szakácskönyvemből, amit elég régen készítettem már. Egyszerű, és finom.

Hozzávalók:
  • 20 dkg. rizs
  • 1 l. tej
  • 5 dkg. vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • cukor ízlés szerint
  • 4 tojás
  • 1 kg. alma
  • pici só
  • 2 ek. lekvár.

Elkészítés:

A rizst tejben megfőzzük, a vajat melegen belekeverjük. Egy csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. Majd belekeverjük a tojássárgákat.
Közben meghámozzuk, lereszeljük az almákat, majd kinyomjuk a levét.
Kivajazott tűzálló tálba lerakjuk a rizs egyik felét. Rátesszük a fahéjas cukorral megízesített almareszeléket, és letakarjuk a rizs másik felével.
Kemény habot verünk a tojásfehérjékből, és a gyümölcsízzel lágyan elkeverjük.
A habbal beborítjuk a rizst.
Előmelegített sütőben, takaréklángon kb. 20 percig sütjük.

A tojássárgákat cukorral ki szoktam keverni, úgy adom a rizshez. nem teszek a habhoz lekvárt. Ennek az adagnak legalább a másfélszeresét szoktam elkészíteni.




19 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és milyen jó krémes:) Azt nem szeretem, ha kiszárad. Mentem a receptet, bár már van egy rizses süti receptem, ami várakozik egy ideje:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, én is mentem a receptet, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomság! De szívesen belapátolnám. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon bejön ez a sütemény!!!! Azt szeretném kérdezni, hogy a fent leírt adag kb. mekkora tepsibe elegendő? Gondolom akkor szép, ha magasabb a süti.

    VálaszTörlés
  5. Almáspite tejberizzsel:-) Nagyon fincsi lehet, nem hagyom ki.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta lett! Elmentettem!

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu!
    Imádom! :))) Kiszáradva én se szeretném, némi csalás megengedhető, egy kicsit több tej hozzá, és már is nem lesz száraz. :)

    Feketepillangó!
    Köszi szépen! :)

    Mrita!
    Én köszönöm! :)

    Éva, Petra!
    Köszi! :)

    Kreatív konyha!
    Szép az laposan is. :) Jénaiban szoktam készíteni, most 26x22cm-es, de ebben magas lett. Sütöttem már kerek jénaiban, abban laposabb, tortaszeletként vágtam fel, némi hülés, és állás után. De én másfélszeres, ill. dupla adagnál alább nem adom. :)

    Gerdi!
    Nagyon finom! :)))

    Flóra!
    Köszi! :)

    VálaszTörlés
  8. Ilyen megoldással most találkozom először- tetszetős! Ünnepi a külseje, a fahéjas alma meg ad neki egy kis pikantériát.

    VálaszTörlés
  9. Hű de jól néz ki, biztosan nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  10. Ilyet se ettem még soha, de nagyon kínálja magát:)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska, Katucikonyha, Kati! :)
    Köszönöm, finom, mi nagyon szeretjük. :)))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta, ahogy az a vastag krém kínálja magát! Ezt a változatot nem ismerem, de hasonló a rizskoch-hoz, máglyarakáshoz. Imádjuk:):)

    VálaszTörlés
  13. hat ez nagyon jol nez ki mentem is...egyszer en is kiprobaltam valami hasonlot de a receptem sajna oda lett az is nagyon izlett de ez meg jobban nez ki...:)

    VálaszTörlés
  14. Tücsi!
    Köszi, mi is imádjuk! :)

    Anikó!
    Köszi! :)

    VálaszTörlés