Szóval az úgy kezdődött, hogy kacsingattak rám a szilvák a fáról szemben az utcán. :)
Nekiálltam és kerestem egy szilvás receptet, olyat szerettem volna, ami azért nem száraz, hanem inkább szaftosabb. Megtaláltam! :)
Az eredeti recept itt, de ide is bemásolom.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 késhegynyi só
- 1.3 dl. tej
- 2.5 dkg. élesztő
- 1 ek. cukor
- 8 dkg. lágy vaj/margarin.
Tetejére:
- 1 kg. kimagozott szilva
- 2-3 ek. cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 2 dl. tejszín
- 2 dl. joghurt
- 1 ek. étkezési keményítő
- 2-3 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert folyadék felébe morzsoljuk, tetejét meghintjük liszttel, és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a maradék folyadékot, végül a lágy zsiradékot keverjük hozzá.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a maradék folyadékot, végül a lágy zsiradékot keverjük hozzá.
Amikor a tál falától elválik, és egyenletes tésztát kapunk, letakarjuk, és kb. 30 perc alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, egy kikent, liszttel meghintett gáztepsibe igazítjuk úgy, hogy pereme legyen.
A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, egy kikent, liszttel meghintett gáztepsibe igazítjuk úgy, hogy pereme legyen.
A tészta felületét villával megszurkáljuk.
A felezett szilvákkal kirakjuk a vágott felükkel felfelé, megszórjuk fahéjas cukorral, és további 20 percet kelesztjük.
A tejszínt, a joghurtot, a cukrokat és a keményítőt csomómentesen elkeverjük, és a szilvák tetején elosztjuk úgy, hogy a mélyedésekbe is jusson.
Előmelegített, 200 °C-os sütőbe tesszük, levesszük a hőt 180 °C-ra, és 30-35 perc alatt kisütjük.
A felezett szilvákkal kirakjuk a vágott felükkel felfelé, megszórjuk fahéjas cukorral, és további 20 percet kelesztjük.
A tejszínt, a joghurtot, a cukrokat és a keményítőt csomómentesen elkeverjük, és a szilvák tetején elosztjuk úgy, hogy a mélyedésekbe is jusson.
Előmelegített, 200 °C-os sütőbe tesszük, levesszük a hőt 180 °C-ra, és 30-35 perc alatt kisütjük.
Cukorból 3-3 evőkanálnyit használtam hozzá. Fontos a nagy tepsi, és hogy mindenhová egységesen jusson a folyékony részből. A szilvát nem mértem, bőségesen tettem rá. :)
Nagyon guszta, ezt a joghurtos öntetet rásütve, tényleg jó szaftos lehet. Egy rugóra jár az agyunk. Pont tegnap készítettem kelt szilvás rétest. :)))
VálaszTörlésNagyon finom lehet.
VálaszTörlésMindent imádok ami szilvás! ezt is szívesen megkóstolnám:)
VálaszTörlésNagyon guszta szívesen megkóstolnám:-)
VálaszTörlésNagyon guszta, imádom a szilvás sütiket, bár nem tudok sok receptet vele!A szilvalekvárt is nagyon szeretem a jó házi lekvárt! Ahogy jönnek sorba a gyümölcsök érésük szerint úgy múlnak a hónapok el!
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésJó szaftosra sikerült. :) A kelt rétes is nagyon finom, bár én még nem készítettem, de a nagymamám sokszor!
Aleda!
Finom lett. :) Valahogy a kép nem adta vissza a színét sajnos, sötétebb lett. Egyszerre volt édes, és savanykás. :)
Márti, Ditta!
Szívesen adnék, ha volna még belőle. :) Nem tudom, másnál ez hogy van, de nálunk semeddig nem tart egy tepsi süti :D
Ditta! Köszöntelek a blogomon!, örülök, hogy itt vagy! :)
Éva!
Köszi, én is nagyon szeretem a jó házi lekvárt! :) Sajnos, mindjárt vége a nyárnak...
Nagyon guszta és finom kinézete van a szilvás sütidnek. Én nagyon szeretem, ami szilvából készül!
VálaszTörlésTücsi!
VálaszTörlésKöszi! :)))
Én is szeretem a szilvát bármilyen formában. :)