2011. augusztus 3., szerda

Zöldborsóleves

Hozzávalók:
  • 30-40 dkg. zöldborsó
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 4-5 db. közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olaj
  • só, pirospaprika.

Elkészítés:

Megtisztítom és feldarabolm a zöldségeket, a hagymát egészben teszem bele. 
Az olajon egyszerre dinsztelni, kezdem a zöldségeket. 
Amikor színesedni  kezd, teszek rá pirospaprikát, sózom, és felöntöm vízzel.
Puhára főzöm. Majd főzök bele tésztát, csurgatott tésztát, grízgaluskát, vagy csipetkét. 

Vagy mirelitből, vagy friss borsóból készítem. Régebben 1 ek. lisztet szórtam rá a párolás után, ma már nem teszem, "sűrűre" csinálom a levest inkább, bőven teszek bele zöldséget.

A grízgaluska: 

1 tojást felverek, csipet sóval, annyi búzadarát keverek hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen, kb. 5-10 percig hagyom állni, majd beleszaggatom a levesbe.



 

2 megjegyzés: