2011. augusztus 20., szombat

Fehér kenyér

A recept Limarától természetesen. :)))
Köszönöm Limara! :) 

Hozzávalók:
  • 2,7 dl. víz
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg. öregtészta
  • 50 dkg.  BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg. friss élesztő.


Elkészítés:

A tésztát kenyérsütő gépben dagasztatom. Ügyelni kell rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztassuk. 
Mikor kész, kissé átgyúrom.
Kelesztőtálba duplájára kelesztem. 
Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, és megformázom. 
A sütőformát sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve ismét kelesztem, hogy jó duplájára keljen. 
Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A sütőforma tetejét belülről jól bespriccelem vízzel,  majd a sütőt előmelegítem 220-230 fokra, és kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. 

Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt, ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy cserepesedik. :)


Nekem fém kacsasütőm van hozzá, abban sütöm. Van amikor jobban kicserepesedik, ami (még) fogalmam sincs, hogy mitől függ. :)
Általában kitámogatom a tésztát oldalról, amikor a  sütőben kelesztem, mert volt már, hogy kicsit elterült. 






Ez pedig egy régebbi sütés :)



13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett, méltó az ünnepre:) Limara receptjei mindig jó válaszásnak bizonyulak, tuti siker:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett. Nálam éppen most kel. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett a kenyered! Friss ropogós!

    VálaszTörlés
  4. Hát nagyon guszta a kenyered!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett! Lassan én is rászánom magam az első kenyerem megsütésére... :))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen Mindenkinek a kedves hozzászólásokat! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű kenyeret sütöttél, gratulálok :)!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól sikerült a kenyered,a bélezete is tökéletes.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép a kenyered, igaz már nincsen aug.20.,
    de így is érezni, ahogy beleharapunk a ropogós héjába:):):)

    VálaszTörlés
  10. Ami a bosszantó, hogy a cserepesedés titkát Limara nem igazán osztotta meg.
    Amikor volt a bejátszás a Marcsival pont az a rész nem lett bemutatva.
    Én a véletlenekben nem hiszek...

    VálaszTörlés