2012. április 16., hétfő

Montenegró szelet



Egy hihetetlenül remek oldalt találtam a minap az Ani- culinaris-t, ahol gyönyörű képekkel, és diétás receptekkel kápráztat el minket a blog tulajdonosa. Tőle ez a recept. :)
Már próbálkoztam párszor a piskóta diabetikus változatával, eddig nem túl nagy sikerrel.
Jelentem, most sikerült! Nagyon finom, nagyon krémes, egyszerűen tökéletes sütemény lett a végeredmény.


Hozzávalók: 

A piskótához:
  • 5 db. tojás
  • 4 tk. folyékony édesítőszer
  • 1 cs. diétás vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 ek. étolaj
  • 5 ek. (tk.) liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek. kakaópor

A cukorsziruphoz:
  • 10 ek. víz
  • 4 lapos ek. gyümölcscukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 citrom reszelt héja

A krémhez:
  • 25 dkg. margarin
  • 2 lapos ek. szőlőcukor
  • 4 cs. vaníliás pudingpor
  • 8 tk. folyékony édesítőszer
  • csipetnyi só
  • 1 l. tej

A csokoládébevonathoz:
  • 20 dkg. diétás étcsoki vagy tortabevonó
  • 3 ek. olaj


Elkészítés:

A piskótához, habosra keverjük a tojásokat az édesítővel és a vaníliával, majd hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a sütőport és a kakaót.
A masszát beleöntjük a margarinnal kikent, lisztezett tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig (tűpróbáig) sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a cukorszirupot.
A vizet a gyümölcscukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, kb 5 percig forraljuk. Ha elkészült a piskótánk, a meleg tésztán, egy ecset segítségével eloszlatjuk a még meleg szirupot, és félretesszük hűlni.
A krémhez, a tejből, a pudingporból és az édesítőszerből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon.
A margarint a szőlőcukorral ás a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt pudingot, és simára keverjük.
A krémet rákenjük a piskótára, majd bevonjuk olvasztott csokoládéval.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük és hűtve tálaljuk.

Sütőpapíros tepsiben sütöttem. Nem állt egy éjszakát, délelőtt készült, estére már fel is vágtam, viszont ami megérte a másnapot, az ha még fokozható még finomabbnak tűnt. :D Tepsi mérete: 30x20 cm. A csoki a tetején tortabevonó, és úgy kb. 14 dkg., de elég volt ennyi is szerintem.




23 megjegyzés:

  1. Júj! Ez csuda jól néz ki!Gondolatban belel haraptam az egyikbe :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon csábitó... valahol már hallottam erről a sütiről de még sosem kerestem rá a neten...köszi a receptet,hogy megosztottad:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt nevezem! Már a süti neve is felkelti a kíváncsiságot, de a látványa... Egy időre elegem lett a sütikből, de ebből most simán megennék egy szeletet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépséges lett:) Krémes habos finomság, az ilyeneknek mindig sikere van nálunk:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Csilla,
    Az informátorom szerint nagy finom lett:)) Bár egy kicsit korán készitetted el ezt a sutit, mert csak jovoheten érkezek haza:) De nem szomorkodom, mert ugy is készultem hozzátok látogatoba, és akkor....hátha....:))) Csaba

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikus süti!!! Köszi az oldalt! :))

    VálaszTörlés
  7. Maryenne!
    Köszönöm! :)

    Juci!
    Köszi! Harapj bele nyugodtan, nem fogod megbánni. :)))

    Anikó!
    Én köszönöm! Nagyon finom! :)

    Gerdi!
    Csak egy szeletet?? Hidd el, képtelenség abba hagyni. :)

    Trollanyu!
    Bizony, ezzel különösen teljes volt a siker nálunk is! :)

    Szia Csaba! :)
    Egyébként teljesen azt hittem, hogy a héten érkezel, de ez addig sajnos nem tart ki. Bocsi! :))) Valami majd csak készül akkor is, amikor itthon leszel. :)

    Anazar!
    Köszi! :)

    Barbi!
    Köszi! :) Ugye, milyen jó kis oldal én is nagyon megörültem neki. :)

    VálaszTörlés
  8. Csodásan jól mutat ez a sütemény! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  9. Csilla gyönyörű lett,biztos isteni finom is lehet!:)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű, és még ráadásul diabetikus is! :) Viszem a receptet anyukámnak, apukám miatt mostanában épp ilyen recepteket keres! :)

    VálaszTörlés
  11. Szépet sütöttél.
    Kedves Csilla, írj nekem egy email címet és válaszolok a kérdésedre. szeretetrehangoltan@gmail.com

    VálaszTörlés
  12. Annyira csodálatosan gyönyörű! Nem bírom levenni róla a szemem!

    VálaszTörlés
  13. Bár én nem bírom rávenni magam a diétás ételek/sütik elkészítésére (valahogy nehéz lenne átállni egy más életmódra), de ez a süti nagyon-nagyon szuper! Tökéletes úgy, ahogy van! ...és milyen precízen szeletelsz mindig! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon kreativ, és gyönyörüen mutató, persze az ize nagyon finomnak hangzik. De szeretnék egy szeletet belőle!

    VálaszTörlés
  15. Szia Csilla! Sok szeretettel köszöntelek az oldalamon, igaz még gyermekcipőben jár (ahogy én a főzéssel), de reménykedem, hogy tudok számodra is valami érdekeset mutatni. Én már többször jártam "nálad", nagyon bejön...:d

    VálaszTörlés
  16. Juj ez nagyon bejön....ne!!!! Megkérdezném, Te pengével vágod a sütiket??? Fantasztikusan néz ki!!!

    VálaszTörlés
  17. Húúú, ez nagyon jól néz ki!!!! sajnos azonban nehezen tudom elképzelni, amit el kéne..., hogy ilyen ízesítős cukorpótlós valamikkel csináljam meg!:( Pedig utolsó perces vagyok a hízást illetően...:( Muszáj lesz és ez nagggyon csábító...Hmmm

    VálaszTörlés
  18. Csodaszép!!! Ezek a szeletek!!! Lézerrel vágod???

    VálaszTörlés
  19. Éva, Ditta!
    Köszönöm! Isteni finom volt. :)

    Hankka!
    Nézz körül az oldalon, csupa remek recept, sok diabetikus sütivel. :)

    Mági!
    Köszönöm!

    Emi!
    Köszi, abbahagyni se lehetett annyira finom volt. :)

    Gabriella!
    Nagyon nehéz átállni, de ahogy mondani szokták: a muszáj nagy úr. Na ez van nálunk is.

    Elisabeth!
    Ugye milyen szép, bocsánat, de nekem is tetszik. :)

    Eracska!
    Szia! Szeretettel köszöntelek, örülök, a látogatásodnak, és köszönöm a hozzászólást. :)

    Tücsi! Vicuska!
    Köszönöm! Se nem pengével, se nem lézerrel. Késsel. :)))

    Tiffanylda!
    Köszi, itt a lehetőség, ha megnézed az ajánlott blogot, ott még szebbeket találsz. Hátha elcsábulsz... :)

    VálaszTörlés
  20. Szia Csilla! Mint ahogy azt már a blog hozzászólásomban említettem, gyönyörűségesre sikeredett a sütemény, szebb lett mint az enyém! ;-) A kép láttán annyira megkívántam, hogy némi módosítással, tegnap én is elkészítettem. A sziruphoz gyümölcscukor helyett, most nádcukrot használtam, mely egy kissé karamellesebb állagot és ízhatást adott eredményezett. Gondolva a fogyókúrázókra és a candida diétásokra, a margarin helyett kókuszzsírt, a szőlőcukor helyett pedig xilitet tettem a krémbe. Természetesen mindkét verzió tökéletes süteményt eredményez, ezért a recept módosításakor megadtam a választási lehetőséget, kinek-kinek ízlése és diétája szerint! ;-) További szép napot és sütögetést kíván: ani-culinaris

    VálaszTörlés
  21. Ez valami csodalatos! De szerinted megpróbalhatnam elkészíteni sima cukorral, nem édeítőszerrel. Akkor hogyan valtoznak a mennyiségek?
    Előre is köszönöm

    VálaszTörlés