Sütöttem egy tortát magamnak! Imádom!! :) Még tegnap délután megtöltöttem, estére ráöntöttem a mázat, de(nagy-nagy önuralommal) csak ma vágtam fel! :D
A receptet az Ízes étkek blogon találtam. Nagyon- nagyon finom! Köszönöm a receptet!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 18 ek. liszt
- 13 ek. cukor
- 4 db. tojás
- 10 dkg. margarin
- 1 cs. sütőpor
- 2 dl. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- citromhéj
Kell még hozzá:
- baracklekvár
A cukorsziruphoz:
- 20 dkg. cukor
- 2 dl. víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- narancshéj, citromhéj
- nagyon kevés piros színezék
- 1dl. rum vagy 2 ek. rum aroma
A cukormázhoz:
- 20 dkg. porcukor
- kevés citromlé
- lehet színezni szörppel vagy piros színezékkel.
Elkészítés:
A piskótához a vajat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük.
A vajas krémhez hozzáöntjük a lisztet, a tejet és összekeverjük.
Végül kanalazva hozzáadjuk a habot.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát.
Előmelegített sütőben 3-as gázfokozaton fokon készre sütjük.
Ha kész kihűtjük.
A cukorsziruphoz a cukrokat, a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.
Majd hűtjük, a végén beletesszük a rumot és a színezéket.
A piskótáról levágjuk a tetejét félretesszük. A piskótát kibelezzük és a tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét, oldalát és alját kikenjük lekvárral.
A cukorsziruphoz a cukrokat, a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.
Majd hűtjük, a végén beletesszük a rumot és a színezéket.
A piskótáról levágjuk a tetejét félretesszük. A piskótát kibelezzük és a tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét, oldalát és alját kikenjük lekvárral.
Vissza tesszük a tortaformába, és rátesszük a kapcsos oldalát.
A tálba tett tésztát(ha szükséges) egy kicsit összetörjük és ráöntjük a szirupot meg 1-2 ek. lekvárt, ezt óvatosan összekeverjük, és visszatesszük a piskóta belsejébe.
A piskóta tetejének belső felét is lekenjük lekvárral és rátesszük.
Sütőpapírt teszünk a tetejére és rárakunk 1-1kg. lisztet súlynak kb.2-3 órára.
A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citromlével és pár csepp színezékkel.
Ezt a süteményre öntjük(hagyjunk egy nagyon keveset) és késsel elkenjük, hagyjuk száradni.
Mikor megszáradt a maradék cukrot a tetejére csurgatjuk össze-vissza.
Az oldalára lehet darált diót,mandulát,mogyorót tenni.
Hűtjük.
Sütőpapírral béleltem ki a formát. Nagy tortaformát használtam, nem lett túl magas, de az íze kárpótol a magasságáért. Nem tudom, hogy mennyi a 3-as fokozat gázsütőn, én 180 C fokon sütöttem, és kb. 50 percig. A mázhoz ételfestéket használtam, és egy közepes citrom leve kellett a porcukorhoz. Adagolva kevertem ki. Rum aromám volt csak itthon, abból tettem bele, ízlés szerint.
Micsoda önuralmad van, hogy bírtál vele várni máig!
VálaszTörlésNagyon guszta lett a torta!
Tényleg óriási önuralmad volt!! Néha nekem is sikerül. :)))
VálaszTörlésImádom a puncsos sütiket, már többször kinéztem a puncstortát magamnak, de sosem sütöttem. Valahogy ez a belezés olyan macerásnak tűnt eddig, pedig most így ahogy leírod, már nem is annyira az! Bitang jól néz ki!! :)
Nagyon guszta! Imádom! :)))
VálaszTörlésHa a fényposta működne... :)))
Marisz57!
VálaszTörlésKöszi! Most volt. :)))
Barbi!
Köszi! Én is nagyon imádom, és azt hittem sokkal macerásabb, de nem! A belseje is pikk- pakk kijött. :)))
Farci!
:))) Akkor küldenék... :)))
Igazi tavaszias színekben pompázó torta:-) Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi, és nagyon finom! :)
TörlésMilyen szép! És különleges, na meg finom is lehet! Megkívántam rendesen:)
VálaszTörlésKöszi Emi! Nagyon finom! Személy szerint imádom! :)
TörlésCsilla, ez annyira szép! Olyan kellemes színe van - mint ahogy Gerdi írja, tavaszias. :) Tudod, mennyire imádom az ilyen jellegű puncsos sütiket (tortákat)!? Most szívesen laknék a szomszédodban és kérnék szépen egy icipici szeletkét... ;-)
VálaszTörlésMentem a receptet feltétlenül.
Ja, még azt szeretném kérdezni, hogy hány centis kapcsos formába sütötted?
TörlésÖrülnék, ha a szomszédom lennél. :) A forma: 25 cm-es.
TörlésIlyen "kibelezéssel" sütöm a kedvenc eper- és málna tortánkat, Csilla- ez gyönyörű lett!!!
VálaszTörlésNagyon boldog névnapot kívánok, szeretettel, pussz!
VálaszTörlésHúú, Vicuska! fenn van a blogodon?? Megnézném. :))) Köszönöm szépen! :)
TörlésCsilla boldog névnapot, megérdemled a tortát és a nyereményt is! (ez milyen hülyén hangzik, hát persze, hogy megérdemled!!!)Gratulálok, legyen szép heted!
VálaszTörlésKedves Mági! Köszönöm szépen! :) Szép hetet Neked is! :)
TörlésTényleg meseszép, a színe, a díszítése, igazi csajos torta:) Boldog névnapot kívánok:) Akkor külön örülök, hogy nyertél nálam:)
VálaszTörlésKöszi szépen! Én jobban örülök! :)))
TörlésBoldog névnapot! a tortád nagyon szép, mert finomnak biztos, hogy az :)
VálaszTörlésKöszi szépen Márti! :)
TörlésBoldogságos névnapot kívánok!!! A torta cépcéges, olyan igaz csajos:)))
VálaszTörlésKöszi szépen! :)
TörlésIsten éltessen!:)
VálaszTörlésA tortád nagyon guszta!:)
Roza! Köszönöm szépen! :)
TörlésNagyon szép. Szeretem a puncstortát, isteni ízű tud lenni. Egyszer sütöttem, és nem is olyan macerás, mint ahogy kinéz, vagy le van írva. Nagyon ügyes vagy, és gyönyörűek a színek!:)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Nagyon szeretem én is, így már én is mondhatom, hogy nem macerás, pedig azt gondoltam. :)))
Törléshttp://vicuska13.blogspot.com/2011/06/kedvenc-epertortank.html
VálaszTörlésItt körformájú, de téglalapnak sütöm többnyire.
Kicsit megkésve, de Én is kívánok Nagyon Sok Boldog Névnapot, Csilla!
VálaszTörlésRemekül néz ki ez a torta! Valóban nagy önuralmad kellett legyen, hogy kibírd kóstolás nélkül! :) Én nem is hallottam még ilyen "kibelezős" sütiről! Finom lehet!
Nagyon boldog névnapot utólag is, és nagyon finom tortát sütöttél! Gyönyörű! :)
VálaszTörlésEz nagyon jóóóóóóó :) Gyerekkoromban születésnapomra mindig ilyen tortát kértem, annyira szerettem.
VálaszTörlésVicuska!
VálaszTörlésKöszi a linket, csodálatosan néz ki! :)
Marika!
Köszönöm szépen! :)
Hankka!
Köszönöm! :)
Juci!
:)))
Imádom a puncstortát, ugyhogy ezt a receptet hamarosan ki is fogom próbálni! Gyönyörű! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nagyon finom, kicsit macerás, de megéri elkészíteni. :)
Törlés