2011. december 5., hétfő

Mákos- diós patkó



A receptet a Meglepetés mostani karácsonyi számából másoltam ki. :)
Beírom, ahogy eredetileg van. Én csak mákosan készítettem, és diónyi golyókat formáltam belőle. Mondjuk nekem elég volt bele a máktöltelék, hogy ez hogy lehet azt még nem értem. :)))  
Nagyon finomra sikerült, a tésztával könnyű volt dolgozni.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 dkg. liszt
  • 9 dkg. margarin
  • 4 dkg. zsír
  • 2,5 dkg. porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 0,6 dl. tej
  • csipet só
A máktöltelékhez:
  • 27 dkg. mák
  • 15 dkg. cukor
  • 3-4 dkg. méz
  • 1 dl. tej
  • mazsola, citromhéj, vaníliás cukor
A diótöltelékhez:
  • 25 dkg. dió
  • 17 dkg. cukor
  • 1 dl. tej
  • mazsola, fahéj, narancshéj, vaníliás cukor
  • + 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Először gyúrjuk össze a tésztát: morzsoljuk el a liszttel a margarint meg a zsírt, szórjuk hozzá a porcukrot, jöhet a tojássárgája,a  só, és a tejben felfuttatott élesztő.
Gyúrjuk egyneművé, osszuk egyenlő darabokra, és görgessük golyókká.
Takarjuk le, és pihentessük hűtőben egy óra hosszat.
Addig elkészíthetjük a töltelékeket. 
Forraljunk fel két edényben 2x1 dl. tejet, a cukorral és a mézzel, szórjuk az egyikbe a mákot, és minden hozzávalót, a másikba a diót, és a hozzávalókat.
A tészta golyókat nyújtsuk 2 mm vastag ovális alakúakra (lisztezett felületen).  A közepükre tegyük a töltelékeket, kenjük el de ne teljesen a széléig, aztán tekerjük fel, és formázzunk belőlük patkókat. Ügyeljünk arra, hogy az illesztés az aljára essen, mert így nem nyílik majd ki sütés közben.
Kenjük meg a tetejüket tojásfehérjével, és tegyük a hűtőbe kissé  megszáradni. 
Másodjára a tojássárgájával kenjük meg, szurkáljuk meg és a 160 fokos sütőben süssük aranybarnára.




Közben megvilágosodtam! Jobb később, mint soha. :))) Tehát mákos- diós, vagyis gondolom mindkét töltelékből fele- fele kellett volna, és úgy felcsavarni?, ahh mindegy, a lényeg, hogy így mákosan finom volt! :D

6 megjegyzés:

  1. Ismerős az adventi "koszorú", megcsodáltam már! Most meg a kifliket. Muszáj lesz süssek, legfeljebb keveset s egy hétig rájárok:-)

    VálaszTörlés
  2. Imádomimádomimádom! Nagyon jól néznek ki! Az adventi koszorúddal együtt még egyszer is! :DD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták, de szívesen megkóstolnám most! Csak ebből keveset nem lehet sütni, sok meg még elfogy!:-))

    VálaszTörlés
  4. Biztos, hogy a sok is elfogy!!! Nagyon dizájnos az adventi sorod :) tetszik!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki:) Imádjuk mi is, karácsonyra mindenképpen pozsonyi kiflit szeretnék sütni. Jó sok tölteléket tettélbele, én pont így szeretem:) Az adventi díszed is nagyon klassz lett, a fehér és az arany nagyon elegáns.

    VálaszTörlés
  6. Gerdi!
    Köszi! Nagyon finom volt. :)

    Barbi!
    Énisénisénis!! Ha lehetne folyton mákost, vagy túróst ennék. :DDD

    Éva!
    Köszi, teljesen igazad van, ebből nem lett annyira sok, ahogy én készítettem 27 db. Se perc alatt elfogyott. :)

    Vicuska!
    :) köszi, a helyszűke, és az adott anyagok alkották. :)

    Trollanyu!
    Köszi! Nem spóroltam a mákkal, az egyszer biztos, de inkább repedjen szét, minthogy csak a tésztát együk. :)))

    VálaszTörlés