Mivel az aprósütik nagy részét elajándékoztam, ezért még melléjük két sütemény között vaciláltam. :))) Ez a recept győzött! A receptet Sütis néne oldaláról mentettem. Igazán fenséges sütemény lett belőle.
Nálam picit fakóbb lett a krém, mert a tojás sem volt igazán sárga..., de ennyi volt az összes hibája! Köszönöm a receptet!! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg. liszt
- 15 dkg.margarin
- 1 db. tojás
- 1 ek. ecet
- 1 dl. tejföl
- 1 csipet só
A vaníliás krémhez:
- 1 l. tej
- 4 db. tojás
- 25 dkg. cukor
- 2 db. Bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 13 dkg. liszt
A habhoz:
- 1/2 l. tejszín
A mázhoz:
- 1/2 kk. instant kávé
- 20 dkg. cukor
- 7 dkg. vaj
- 4-5 ek. tej.
Elkészítés:
A tészta elkészítésével kezdjük a munkát.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, utána könnyebb lesz vele dolgozni .
A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk.
A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük - melyre előzőleg sütőpapírt tettünk, villával megszurkáljuk, és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Míg sülnek, vagy, ha már megsültek, elkészítjük a krémet.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor felével.
A tojás sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát állandóan kevergetve, szépen besűrűsödik. Ezután nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát állandóan kevergetve, szépen besűrűsödik. Ezután nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot.
Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük.
El is készült a vaníliás krémréteg.
Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc
Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.
Ezután következik a máz elkészítése.
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat.
El is készült a vaníliás krémréteg.
Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc
Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.
Ezután következik a máz elkészítése.
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat.
Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb. 1 perc alatt.
Rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így, darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra.
Rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így, darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra.
A tepsi hátulját zsíroztam, nem sütőpapírt használtam. 20%- os ecetet tettem a tésztához.
Hogy én ezt hogy szeretem! Csak az a baj, hogy lehetetlen kultúráltan megenni!))
VálaszTörlésMost nyugodtan tudom nézni, annyira nem izgat fel. Ez a ronda dolog mikor eltelik az ember a sok édességgel! Nagyon guszta és finom lehet a süteményed!
VálaszTörlés1 hét múlva már biztosan másképpen fogalmaznék, ácsingóznék itt !:-))
Azért engem még ilyenkor is felizgat, mert nagyon guszta:) Valamikor az új esztendőben majd kipróbálom:)
VálaszTörlésez a bármikor jöhet, mert megesszük kategória.
VálaszTörlésRánézésre levett a lábamról:-) Az külön tetszik, hogy nem hajtogatós a lapja, ezt megjegyzem magamnak.
VálaszTörlésSajnos engem is izgat, olyan guszta! És egye fene, így, fakóbban is jöhet! A mérlegre meg már rá sem merek állni! :)
VálaszTörlésJuj ez nagyon csábitó...:D én kérhetek egy kisebb szelettel belőle amig lesz alkalom kipróbálni a receptet? és köszi:)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésRánéztem és egyből híztam egy kilót. :D Krémes élvezet... hmmm!
VálaszTörlésCsaládom minden tagja imádja a francia krémest, de eddig még nem szántam rá magam, hogy elkészítsem... Nagyon szép lett a Tied! Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésBOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK NEKED! :))
Tea!
VálaszTörlésEzt csakis kúltúrálatlanul lehet!! Két pofára bezabbantani! :DDD
Éva!
Így van ezzel az ember! Eltelik a sütikkel, de aztán hamar újra bírna enni, legalább is mi így vagyunk vele. :)
Trollanyu!
Kíváncsian várom! :)
4Gyerek!
Ahogy mondod! :)))
Gerdi!
Köszi! Van fenn egy krémes receptem szerintem annak a tésztája is jó lenne hozzá. :)
Hankka!
Látod, nemek ezért nincs itthon mérlegem. :)))
Anikó!
Természetesen, de ha majd kipróbálod, számolj be róla kérlek! :)
Szabina!
Akkor mi jártunk jobban, mert mi megettük, és attól híztunk. :)))
Gabriella!
Köszönöm szépen! Boldog Új Évet kívánok!! :)