Ahol én megláttam az Gionetta blogja volt. Ő GasztroManónál találta. Eredetileg ez egy svéd húsvéti sütemény zsemléje. Az eredeti receptet végigolvasva egy nagyon finom sütemény lehet. :)
Gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Köszönöm a receptet!
A tésztához:
- 2 dl. tej
- 2,5 dkg. élesztő
- 7,5 dkg. margarin
- 5 dkg. cukor
- 1 tk. kardamom
- 1 tojás
- csipet só
- 35 dkg. liszt
Az átgyúráshoz:
- 5 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
A lekenéshez:
- 1 tojás.
Elkészítés:
A langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a kardamomot, a megolvasztott vajat, tojást, sót és a felfuttatott élesztőt.
Összekeverjük.
Egy lágy, fánkszerű tésztát kapunk, amit addig verjünk, míg egynemű nem lesz a tésztánk.
Fél óráig állni hagyjuk.
Ezután hozzágyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet és 12 darabot formálunk belőle. Kb. 60-65 g. legyen egy zsemle. Hagyjuk még fél óráig kelni.
Tojással megkenjük és 220 C fokos sütőben 5 percig sütjük. A hőt 200 C fokra mérsékeljük és a zsemléket 10- 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.Nálam robotgép keverte. Csak 8 darabba gömbölyítettem, így szép nagyra megnőttek. Vajjal és baracklekvárral ettük.
Jó étvágyat! :)
Jaj de szépek! A régi oldalamon van egy édes zsemle recept. Szerintem hasonló. Nagyon guszták!
VálaszTörlésKöszi szépen! :)
TörlésEz nagyon-nagyon jól néz ki! :) Nem olyasmi mint amit puffancs néven árulnak?
VálaszTörlésKöszi! :) De olyasmi, ez talán picit édesebb. Bár már nem is emlékszem a bolti puffancsra, nagyon rég ettem. :)
TörlésSzuper jól néz ki! Recept mentve.
VálaszTörlésKöszi! Örülök, ha tetszik. :)
TörlésElső ránézésre a hamburgerzsemlére emlékeztettet, de aztán végignéztem a receptet. Nagyon szépek. :)
VálaszTörlésAkár annak is jó, kardamom nélkül. :) Köszi! :)
TörlésAjj, de szépek lettek Nálad is! Csak az az egy baj van vele, hogy rettentően fogy! :-))
VálaszTörlésKöszönöm! :) Na, igen egy darab maradt csak belőle, de az se maradt meg sokáig. :) Nagyon finom volt! :)
TörlésDe szépek, mosolygósak lettek! :) És belülről is gyönyörűséges! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! Pihe- puha, finom zsemlécskék voltak. :)
TörlésOlyan szépek, és olyan jó pihe-puhának látszanak... :P
VálaszTörlésKöszi, ajánlom kipróbálásra. Nagyon finom, és pihe- puha. :)
TörlésAmit még tudni kell, hogy a tetejét levágják, mandulamasszával megtöltik és tejszínhabbal tálalják.
VálaszTörlésMinden évben újítanak valamit, egy újabb változatot találnak ki...
Isteni finom!