A recept Limarától. Már többször megsütöttem. Nagyon finom, puha, foszlós kalács. Rég lementettem már a receptet, de most, hogy belinkeltem látom, hogy nem az eredeti szerint készült nálam, valószínűleg amikor kinyomtattam elírtam, tehát az eredeti a fenti linken, nálam pedig így készül. :)
Hozzávalók:
- 2,5 dl. tejszín
- 2 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 50 dkg. liszt
- 2 dkg. élesztő
A lekenéshez:
- 1 tojás sárgája + egy kis tej.
Elkészítés:
Dagasztógépben szép hólyagos tésztát készítünk.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk.
Kétharmad részéből kb. 40 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtunk és megcsavarunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a közepébe egy nyújtófával mélyedést készítünk.
A tojássárgáját kevés tejjel elkeverjük és a mélyedést kikenjük vele.
A maradék tésztából három vékony hurkát sodrunk, megfonjuk és a mélyedésbe tesszük.
Ismét hagyjuk duplájára kelni.
Lekenjük az egészet a maradék tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig.
Ha szükséges félidőben letakarjuk a tetejét, hogy ne égjen meg.
Nagyon szép lett, ügyes vagy.
VálaszTörlésNagyon szép!! most egy harapást :-)))
VálaszTörlésNagyon szép, kívül-belül! Nem ártott neki az elírás:-)
VálaszTörlésSzuper! Elfogadnám holnap reggelimre!
VálaszTörlésHű, de guszta! Tényleg szép, foszlós belülről! :)
VálaszTörlésÉn is kérnék reggelire a kakaóm mellé! Gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett, imádom a kalácsokat:) Jön a húsvét, én is tervezgetek, olyat szeretnék, amilyet még nem sütöttem:)
VálaszTörlésCsodás, olyan "igazi":)) Hozzám is jöhetne Húsvétra egy ilyen, akár épen is!
VálaszTörlésGyönyörű a kalácsod. Most már illene hozzá látnom a sütésének, annyi szuper kalács receptet elmentettem,hogy Dunát lehetne rekeszteni vele.:))
VálaszTörlésMartinelli!
VálaszTörlésKöszi szépen! :)
Ibcsi!
Harapj bele nyugodtan. :)
Gerdi!
Nem olyan vészes az elírás szerencsére. :))) Köszi! :)
Bors and Pepper!
Küldök! :)))
Hankka!
Köszi! :)
Barbi!
Ha még nem késő, küldök, nyisd az ablakot! :D
Trollanyu!
Köszi! :) Van olyan amilyet még nem sütöttél?, na jó csak viccelek. Kíváncsivá tettél... :)
Emi!
Tényleg olyan "igazi", köszi. :)
Tücsi!
Köszi! :) Tényleg rengeteg féle kalácsrecept létezik. :)))
Hú, de jó így Húsvét előtt. Egyszer csak rászánom magam, bár nagy visszahúzó erő, hogy a szomszédban olyan finomat lehet kapni. :-) Gyönyörű piros lett a kalácsod!
VálaszTörlésÉn is rágóta tervezem a kalács sütést, eddig valahogy mindig elmaradt, de Erikánál (Dublin felett az ég blog szerzője) éppen játék van, így hamarosan ráveszem magam a sütésre. A Tied csodás szerintem nevezz vele a játékra..:)
VálaszTörlésSzépséges. Limarától csak is szuper receptek származnak. :))
VálaszTörlésNagyon szép lett! ;-) imádom kakaóval!
VálaszTörlésCsodálatos!
VálaszTörlésKakaó mellé reggelire... hmmm... nagyon fincsi, és gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett a kalácsod :-))))
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszíves:-)))))
Katucikonyha!
VálaszTörlésSzánd rá magad, nem fogod megbánni, és biztos, hogy a Tiéd még szebb lesz! :)
Lilla!
Köszönöm, és azt is, hogy felhívtad a figyelmem a játékra. :)
Petra!
Csakis! :)))
Csipike!
Köszi! Igen, mi is! :)))
Márti!
Köszönöm szépen! :)
Gabriella!
Köszi, nagyon finom, igazán remek recept. :)
Anikó!
Köszi!, jövök! :)
De csinoska!!
VálaszTörlésNagyon szép a kalácsod,kétszer vagy háromszor már én is sütöttem,és húsvétra ismét fogok,de előtte csinálok egy próbasütést!Most megennék néhány szeletet a Tiédből,vajjal lekvárral mézzel!
VálaszTörlésAnazar!
VálaszTörlésKöszi! :)
Mellissina2!
Köszönöm, nálunk van gyakran a fiam különösen szereti, és így lényegesen olcsóbb, mintha annyiszor vennék a boltba. :)