2014. március 2., vasárnap

Vajas- marcipános kelt sütemény




A receptet egy ideje nézegetem már az egyik letöltött szakácskönyvemben.
Jól tettem, hogy nem nézegettem tovább, hanem elkészítettem. Igazán finom, ízletes kelt sütemény lett belőle. A két réteg tészta közötti marcipán tölteléktől különlegesen finom! Ugyan a megadott liszt mennyisége nagyon kevés volt, így addig pótoltam hozzá, míg a megfelelő állagot elérte a tésztám. Eredeti receptben 40 dkg. liszt kell a tésztához. A tepsibe sütőpapírt tettem.
 


Hozzávalók:


A tésztához:
  • 5 dkg. élesztő
  • 15 dkg. vaj/ margarin
  • 2,5 dl. tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg. cukor
  • 1/2 kk. só
  • 60 dkg. liszt

A töltelékhez:
  •  20 dkg. marcipán
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. víz

 A vajkrémhez:
  • 15 dkg. vaj/margarin
  • 8 dkg. porcukor
  • 1 kk. vaníliás cukor
  • + 1 db. tojás a lekenéshez
  • tetejére: szeletelt mandula.



Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl. tejben a cukorral felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk majd a tészta hozzávalóiból sima, ruganyos tésztát gyúrunk.
Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30 percig.
Közben elkészítjük a mandulás tölteléket: lereszeljük a marcipánt, majd hozzákeverjük a porcukrot és a vizet.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük.
A tésztát meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd kettéosztjuk.
Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kb. 30x 40 cm-es tepsibe fektetjük.
A mandulás tölteléket rákenjük.
A tészta másik felét téglalappá nyújtjuk, rákenjük a vajkrémet, és hosszanti irányban feltekerjük, és 30 egyforma szeletre vágjuk.
A csiga alakú szeleteket a vajkrémre fektetjük és ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.
A tészta tetejét a simára  kevert tojással megkenjük, majd mandulával megszórjuk.
A sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, vagy addig amíg aranybarna nem lesz.
30 darabra vágjuk, konyharuhával letakarjuk és kihűtjük.

Így néz ki a tepsiben sütés előtt:





Így pedig megsülve, készen:








8 megjegyzés: