A receptet egy ideje nézegetem már az egyik letöltött szakácskönyvemben.
Jól tettem, hogy nem nézegettem tovább, hanem elkészítettem. Igazán finom, ízletes kelt sütemény lett belőle. A két réteg tészta közötti marcipán tölteléktől különlegesen finom! Ugyan a megadott liszt mennyisége nagyon kevés volt, így addig pótoltam hozzá, míg a megfelelő állagot elérte a tésztám. Eredeti receptben 40 dkg. liszt kell a tésztához. A tepsibe sütőpapírt tettem.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dkg. élesztő
- 15 dkg. vaj/ margarin
- 2,5 dl. tej
- 2 tojás
- 2 dkg. cukor
- 1/2 kk. só
- 60 dkg. liszt
A töltelékhez:
- 20 dkg. marcipán
- 2 ek. porcukor
- 2 ek. víz
A vajkrémhez:
- 15 dkg. vaj/margarin
- 8 dkg. porcukor
- 1 kk. vaníliás cukor
- + 1 db. tojás a lekenéshez
- tetejére: szeletelt mandula.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl. tejben a cukorral felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk majd a tészta hozzávalóiból sima, ruganyos tésztát gyúrunk.
Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30 percig.
Közben elkészítjük a mandulás tölteléket: lereszeljük a marcipánt, majd hozzákeverjük a porcukrot és a vizet.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük.
A tésztát meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd kettéosztjuk.
Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kb. 30x 40 cm-es tepsibe fektetjük.
A mandulás tölteléket rákenjük.
A tészta másik felét téglalappá nyújtjuk, rákenjük a vajkrémet, és hosszanti irányban feltekerjük, és 30 egyforma szeletre vágjuk.
A csiga alakú szeleteket a vajkrémre fektetjük és ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.
A tészta tetejét a simára kevert tojással megkenjük, majd mandulával megszórjuk.
A sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, vagy addig amíg aranybarna nem lesz.
30 darabra vágjuk, konyharuhával letakarjuk és kihűtjük.
Így néz ki a tepsiben sütés előtt:
Így pedig megsülve, készen:
Húh, nagyon guszta sütemény! Tetszetős recept! :)
VálaszTörlésAtyaég, de gyönyörű! Biztos, hogy csodálatos az íze is :-))
VálaszTörlésCsodásan néz ki! Az a foszlós tészta... igencsak csábító!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, és milyen szép!! Kapok egy gurigát a délutáni teám mellé? :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lányok! :) Nagyon finom, könnyű, puha lett a tészta. :)
VálaszTörlésHmmmm, ez nagyon-nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon finom!!! :) Köszi, hogy itt jártál! :)
Törlés租賃當代儲存庫收費表柴灣貨倉獨立主機虛擬主機最平主機中國web design租賃葵涌文件櫃主機中文佔用
VálaszTörlés