2012. május 17., csütörtök

Lekváros piskótatekercs




Már elég rég sütöttem, így keresnem kellett valami gyors, de finom sütikét. Lekváros piskótatekercset is ettem volna egy ideje, bár nem erősségem a tekercs készítése, így gondoltam körülnézek.
Ezen az oldalon meg is találtam a nekem megfelelőt. Nagyon jól sikerült, és a házi baracklekvár csak megkoronázta a piskótát. Amilyen gyorsan kész lett, olyan gyorsan el is fogyott. :)


Hozzávalók:

A piskótához:
  • 6 db. tojás
  • 6 ek. cukor (nálam fele édesítő)
  • 6 ek. liszt
  • 3 ek. víz

A töltelékhez:
  • 35-40 dkg. lekvár.  


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy jókora tepsit béleljünk ki sütőpapírral (gáztepsi).
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét.
Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Persze közben folyamatosan keverjük. Kb. 6-7 perc elteltével 3 ek. vizet is keverjünk bele, majd alacsony fokozaton apránként a lisztet is adjuk a masszához.
Keverjük simára az egészet. Akkor végeztünk jó munkát, ha apró buborékok jelennek meg a massza tetején.
Egyenletesen oszlassuk el a masszát az előkészített tepsiben, majd toljuk az előmelegített sütőbe.
Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összeesik a tészta.
Kb. 15 perc alatt szép aranybarna lesz a piskóta teteje. Tűpróba!
Sima felületre terítsünk tiszta konyharuhát, enyhén szórjuk meg porcukorral (kakaós piskótánál kakaóporral), erre borítsuk (fejjel lefelé) a piskótánkat.
A sütőpapírt óvatosan húzzuk le róla, majd hosszabbik oldala mentén - még melegen - szorosan tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.
Aztán szépen göngyöljük ki, töltsük meg a lekvárral, majd ismét szorosan tekerjük fel, kis időre hagyjuk pihenni.
Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.




20 megjegyzés:

  1. Gyönyörű,mi lett volna ha erősséged:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) fejlődőképes az ember, ha sokat gyakorol. :)

      Törlés
  2. Szép lett a piskótád! ;-) én is szeretem, meg a rokonság is :-)

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó hogy mindkettőnk postja egyszerre össze jött. Nagyon guszta, szép és finom a piskóta tekercsed a házilag készült lekvárral. Nekem a lányom sütötte a piskótat, vendég postnak, és használta az én házilag készitett mango dzsemet amit mult évben készitettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyönyörű lett a lányod piskótája! Megnéztem. :) A mangó dzsem isteni lehet!

      Törlés
  4. Gyors és finom, ahogy mondod!

    VálaszTörlés
  5. A klasszikus, megunhatatlan, örök kedvenc lekváros piskóta tekercs! Ráadásul nagyon jól néz ki a maga egyszerűségével:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megunhatatlan, ahogy mondod! Annyira jó, hogy hamar készen van! :)

      Törlés
  6. Kedves Csilla! Ne légy szerény, nagyon szép tekercset készítettél Te is! Én ebből most is képes lennék megenni pár szeletkét... :P

    VálaszTörlés
  7. El is hiszem,hogy gyorsan elfogyott,remekül néz ki:))

    VálaszTörlés
  8. Ha látná a férjem a képeket, azonnal piskótatekercset kérne! Egyébként is a kedvenc sütije, ráadásul annyira guszta lett nálad! :)

    VálaszTörlés
  9. +csináltam még hűl de biztos finom lett Köszi a recept
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit! Nagyon örülök, és köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés