Klasszikus, mindenki szereti édesség. Gyors és nagyon finom. A kókuszgolyó elkészítését a nagymamámtól lestem el. Ő majdnem mindent úgy készített, hogy öntötte- öntötte a hozzávalókat, sosem mért, mégis annyira finom sütik kerültek ki a keze alól. Itt most két receptet teszek közzé. Az egyik az "ellesett" ami tejjel készül a tejet óvatosan adagoljuk, de, ha lágy lenne, se essünk kétségbe, tegyünk még hozzá darált kekszet. A másik receptet pedig már rég szerettem volna kipróbálni abba margarin is került. Meggyet pedig fele- fele arányba töltöttem a golyókba. Van ám egy harmadik változat, mikor lekvárt keverhetünk a kekszhez, egyszer az is sorra fog kerülni.
Hozzávalók:
25 dkg. darált háztartási keksz
10- 15 dkg. porcukor (ízlés szerint)
2 ek. kakaópor
kb. 1,5- 2 dl. tej
rumaroma
kókuszreszelék.
Hozzávalók:
25 dkg. darált háztartási keksz
10- 15 dkg. porcukor (ízlés szerint)
10 dkg margarin
2 ek. kakaópor
kb. 1 dl. tej
(rumos) meggy
kókuszreszelék.
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat a kókuszreszelék, és persze a meggy kivételével. A margarinost nem árt fél órára hűtőbe tenni! Golyókat formázunk, aminek a közepébe tehetünk tetszőlegesen meggyet. Kókuszreszelékben megfogatjuk. Tálaljuk.
Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Vajazzuk ki, vagy béleljük ki a muffinformát. A lisztet, a zabpelyhet keverjük össze a sütőporral, szódabikarbónával és a sóval. Egy másik tálban keverjük össze habverővel a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejjel, az olajjal és dolgozzuk össze a lisztes keverékkel. Forgassuk bele a magozott meggyet, reszeljük hozzá a citromhéjat és óvatosan ismét keverjük át. Töltsük a muffinformába, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. Mikor megsült még hagyjuk kb. 5 percet a formában, majd rácsra téve hűtsük ki.
Ezt a receptet az egyik kolléganőm receptje alapján készítettem. Aki szereti a húst gyümölccsel kombinálni, annak bátran ajánlom, nagyon finom! A hozzávalókat tetszés szerint lehet növelni, vagy csökkenteni. Nálam ilyen adagban készült:
Hozzávalók:
1 db. csirkemell filé
6 db. natúr kockasajt
só, bors
kevés olaj, margarin
3 db. őszibarack
reszelt sajt.
Elkészítés: A csirkemellet megmostam, felszeleteltem, lehet picit klopfolni is. Sóztam, borsoztam, picit állni hagytam. Addig előkészítettem az őszibarackot (lehet kompótot is használni hozzá) lehúztam a héját, kimagoztam. Egy kisebb jénait kicsit kikentem margarinnal. A húst kevés olaj és margarin keverékén mindkét oldalán egy serpenyőben megsütöttem. Ahogy sültek szép sorban beletettem őket a jénaiba egymás mellé. Mindegyik közepére ültettem egy kockasajtot, rátettem egy fél őszibarackot, megszórtam bőven reszelt sajttal, majd az előmelegített 190 C fokos sütőben készre sütöttem, míg a sajt szépen rásült és megpirult.