A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A muffinformába papírt teszünk. A banánt villával összetörjük. A tojást fellazítjuk egy villával, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, olajat, tejet, majd az összetört banánt. A száraz alapanyagokhoz hozzákeverjük a nedveseket. A kész masszát formába töltjük, és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a muffint.
Almához kerestem receptet. Meg is találtam Citromhab oldalán. Nagyon- nagyon finom!! Hozzávalók: A tésztához:
50 dkg. finomliszt
20 dkg. cukor
25 dkg. margarin
egy csipet só
3 tojás sárgája
1 cs. sütőpor
reszelt citromhéj
3-4 ek. tejföl
A töltelékhez:
3 dkg. margarin
1,5 kg. alma
10 dkg. cukor
1/2 cs. vaníliás pudingpor
3 tojás fehérje.
Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen. A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük. Nem kell teljesen megfagyasztani, bár az sem baj, lényeg, hogy amíg a töltelék elkészül, megdermedjen annyira, hogy le tudjuk reszelni. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a margarinon a cukorral félpuhára pároljuk. A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük, és besűrítjük. Langyosra hűtjük. A tojásfehérjét borotvahab keménységűre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk az almát. A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, elnyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük. Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük. 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg picit meg nem pirul a teteje.
Langyosan szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
A tepsi mérete: 24x36 cm-es.
Ez az a tészta amely remekül variálható, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ha éppen nincs gyümölcs, akkor a kettévágott tésztát lekvárral megkenve nagyon finom és gyors süteményt kapunk.
Hozzávalók:
5 db. tojás
25 dkg. margarin
25 dkg. cukor
25 dkg. liszt
1 cs. sütőpor
0,5 dl. tej
1 kk. rum aroma (elhagyható)
50 dkg. gyümölcs.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot. A cukrot a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük. A sütőporos lisztet és (az aromával összekevert) a tejet felváltva hozzákeverjük a margarinos krémhez, majd végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát, gyümölccsel kirakjuk a tetejét. Kb. 30- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk. Fagyasztott meggyel készítettem (most ez 50 dkg. volt), simán elbírt volna még majdnem ennyit. Kiolvasztottam a meggyet, lecsöpögtettem, liszttel kicsit megszórtam, így potyogtattam a tészta tetejére. Tepsim mérete: 25x 35 cm.