Már tavaly óta készülök valami levendulás sütit, kekszet sütni, akkor vettem is három csokor Levendulát. Megszárítottam, azóta vár a sorára. Most eljött az ideje keksz formájában. Eredeti recept itt található. Egyszerű, hamar elkészíthető (na jó, igaz este kell elkészíteni a tésztát), de nagyon- nagyon finom omlós, picit mégis ropogós. Megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
- 30 dkg. sima liszt
- 2 dkg. kukoricaliszt
- 25 dkg. margarin
- 8 dkg. porcukor
- 1 közepes tojás
- 1 tk. sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- 1,5 tk. szárított levendulavirág
- + a végén a forgatáshoz (levendulás) porcukor.
Elkészítés:
Habosra keverjük a puha margarint a porcukorral, majd az egész tojással.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a margarinos keverékhez adjuk.
Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra evőkanállal halmokat rakunk.
A folpack segítségével kb. 4cm átmérőjű hengert formázunk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 C fokon 8-10 percig sütjük.
A kész lapocskákat még forrón (levendulás) porcukorba megforgatjuk és kihűlés után dobozba tesszük.
A kész lapocskákat még forrón (levendulás) porcukorba megforgatjuk és kihűlés után dobozba tesszük.
Két rudat készítettem nekem kb. 3 cm. átmérőjűek lettek a rudak, így tettem hűtőbe. Sütéskor minimálisan terül. Olyan kb. 2- 3 mm. vastagra szeleteltem fel. 10 percet sütöttem kicsit mikor széle- alja barnult akkor vettem ki. Levendulás porcukrot nem készítettem, sima porcukorba forgattam a kekszeket. Kukoricalisztem most nem volt réteslisztet használtam helyette.
Pontosan nem számoltam, de kb. 60 db. kisebb méretű kekszem lett.
Pontosan nem számoltam, de kb. 60 db. kisebb méretű kekszem lett.
Nyami...:-P Mond csak, meddig volt tele az a kekszes doboz? :-D
VálaszTörlésJól látod a helyzetet! Pont addig... :P Köszi! :)
TörlésÓ, hát itt is vagy:-) Én is forgatom a fejemben levendulás keksz sütését, kíváncsi vagyok olyan-e az íze is, mint az illata?
VálaszTörlésAnyósom kertjében virágzik a levendula, megdézsmálom, s jövök a receptér!
Igen. Olyan, érezni lehet benne kívül- belül. :) Rendben bátran vidd csak!
TörlésNagyon fincsi lehet, olyan szépen bevonja a porcukor,hogy nyelek nagyokat!
VálaszTörlésNagyon finom, ez már a második sütés. :) Ha készítettem volna levendulás porcukrot, huhh, az feltette volna az i-re a pontot. :)
TörlésBaracklekvárba tettem levendulát, nagyon ízletes lett tőle a lekvár. Ki kell próbálnom kekszbe is, nagyon guszták...és az én kekszes dobozom üres:-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet a lekvárba. Ez előtt nem tudtam volna elképzelni, hogy milyen lehet, de most már igen. :) Ezek a kekszes dobozok... ha ez vigasztal, már a miénk is üres. :)
TörlésNagyon tetszik a recept, nálunk is rendszeresen tölteni kell a kekszes dobozt:) Használtam már sokszor levendulát, óvatosan kel vele bánni, de nagyon finom:)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Még csak ezzel próbáltam, de most már bátrabb leszek én is.
TörlésÓ, de nagyon jól néz ki azon az utolsó képen (is)! :) Most a mi dobozunk is üres, lehet, sütik is egy adagot! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! Nagyon finom! :) Nyáron azért nálunk is sokkal gyakrabban üres a doboz ám.
TörlésLátszik, hogy omlós és ropogós is egyben. Régóta készülök én is levendulás sütit/kekszet készíteni, de egyelőre még levendulám nincs, csak receptjeim. :)
VálaszTörlésHa a recept már megvan, az fél siker. :) Nekem a levendula volt meg előbb. Száríts levendulát, ha van rá mód, és próbáld ki valamelyik recepted. Kíváncsian várom. :)
TörlésMónika! Írtál nekem, hogy kitetted a blogodra a játékomat, köszönöm! De a kérdéseket is megválaszoltad? nem látom azt a bejegyzés...:(
VálaszTörlés