2013. április 22., hétfő

Sacher- torta... magamnak :)



 
 


Olyan, de olyan régóta készülök már megsütni, most megsütöttem magamnak. Átnéztem jó néhány receptet és végül Mamma blogján lévő utasításokat követve készítettem el. Nem tudom, hogy eredetileg milyennek kell lennie, de ez nagyon- nagyon- nagyon finom! Azért a díszítésen még van mit gyakorolni. Gyakorlatilag mindent szóról- szóra követtem. Nem kell megijedni, nem annyira bonyolult, mint amennyit írtam róla. :)
Íme a recept:


Hozzávalók:

 
A csokoládés piskótatésztához:
  • 6 db. tojás
  • 15 dkg. étcsokoládé (jó minőségű, min 60%, akár vegyesen is)
  • 12,5 dkg. vaj
  • 12,5 dkg. cukor
  • 15 dkg. lisztes keverék: ami áll: 5 dkg. búzalisztből (BL 55), 5 dkg. búza- vagy burgonyakeményítőből és 5 dkg. őrölt mandulából
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek. vanília kivonat

A rétegezéshez:

A csokoládémázhoz:
  • 4 ek. forró víz
  • 12 dkg. étcsokoládé (min 60%)
  • 12- 15 dkg. porcukor (csokoládé édességétől függően)
  • 1 ek. vaj.


Elkészítés:

A csokoládét darabokra tördeljük és a vajjal együtt egy kis lábasban felolvasztjuk vízfürdő felett.
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjét egy edényben kemény habbá verjük.
Egy nagy keverőtálban a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral,
A lisztet, keményítőt, mandulát, sütőport sót és vaníliát hozzákeverjük a tojásmasszához, majd a csokoládét és a tojáshabot is hozzákeverjük.
A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
Egy 28 cm-es kerek, kapcsos tortaformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a tésztát és 45 perc alatt megsütjük.
Ezután még 15 percig a sütőben hagyjuk, de az ajtót nem nyitjuk ki.
Ha letelt az idő, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
Közben a lekvárt homogénné keverjük, vagy botmixerrel pürésítjük (ez fontos!) és hozzáadjuk a rumot is.
Ha a tészta kihűlt, félbevágjuk (esetleg a tetejét le lehet vágni, hogy vízszintes legyen) és megkenjük a lekvár felével, rátesszük a tészta tetejét és azt is megkenjük.
A csokoládémázhoz egy edényben felmelegítjük a vizet és vízgőz fölött megolvasztjuk benne a csokoládét és elkeverjük a cukorral.
Óvatosan keverve felolvasztjuk, de csak 40 C fokra melegítjük, nem szabad túlhevíteni!
Utoljára adjuk hozzá a vajat és szobahőmérsékleten kevergetve lehűtjük.
A kész csokoládémázat egy vízbe mártott széles pengéjű késsel, vagy egy tortasimítóval egyenletesen rásimítjuk a süteményre és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon.
Mivel a csokoládémáz szinte légmentesen lezárja a tortát, ezért felvágás nélkül néhány napig hűvös helyen jól eltartható.

Margarint használtam vaj helyett. Nekem 26 cm.- es formám volt, azt kentem ki alul és oldalt is, majd szórtam be zsemlemorzsával. A lekvárt botmixerrel pürésítettem, és mikróban kicsit felmelegítettem, én 30 dkg.- ot használtam fel. Sütéskor azért 30 perc elteltével belenéztem a sütőbe, majd hagytam 45 percet sülni, viszont csak 10 percet pihentettem a lekapcsolt sütőben. A mázhoz a gázon melegítettem mindent össze, a margarint már úgy kevertem bele, hogy félrehúztam a lángról. Nagyon minimálisat púposodott csak fel, ezért mikor már épp, hogy csak langyos volt akkor pici lisztet szórtam a pultra és lefordítottam a piskótát rá. egyébként úgy is lehet, hogy levágjuk a púposodást, vagy a félbevágott lapot fordítva tesszük a lekváros rétegre, vagy egyszerűen csak megfordítva töltjük be. A torta alja mindig egyenes. :) A lekvárral megkenés után hűtőbe tettem, mikor valamelyest már lehűlt a lekvár rajta, akkor készítettem el a mázat, és kentem fel rá. A díszítést is némi dermedés után készítettem el ehhez félretettem a mázból. Csak másnap vágtam fel, ha fogyasztás előtt kicsit elővesszük a hűtőből, lágy és krémes állagú lesz. Meleg vizes késsel szeleteltem.




16 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog névnapot kívánok sok szeretettel!
    Csodás a tortád! Nekem is ez a torta tervezés alatt áll nagyon szeretném én is megcsinálni. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, tökéletes Sacher torta:) Boldog névnapot kívánok Neked én is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, kívül-belül egyaránt! :) És látszik a szeletképen is, hogy mennyire finomságos! :) Boldog névnapot szeretettel! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól tetted, hogy megsütötted magadnak, nagyon finom lehet! Nekem is van egy jól bevált Sacher receptem, nagyon szeretjük. Én ettem Bécsben eredetit is, de annyira nem voltam elájulva tőlem, nekem jobban ízlik az amit én sütök. De tetszik ez a recept is, teszek majd vele egy próbát.
    Isten éltessen sokáig a névnapodon! :)

    VálaszTörlés
  5. Boldog névnapot!
    Szuper lett a tortád! A fiam csokitortát kért a szülinapjára, de a habosakat nem szereti, egy ilyennek biztosan örülne. Köszi az ötletet! :-)

    VálaszTörlés
  6. Remek lett a tortád kívül-belül!
    Sok boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Boldog névnapot kívánok utólag is kedves Csilla! :)

    Szép torta, és látszik rajta, hogy nagyon finom... igazából majdnem beleharapok a képernyőbe. :)

    VálaszTörlés
  8. Ahhhhhhhhhh, de gyönyörű :-)

    Boldog névnapot - utólag is!!!

    VálaszTörlés
  9. A tortád gyönyörű és én nagyon szeretem! Utólag is Boldog Névnapot kívánok!:-))

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen!! Nagyon kedvesek vagytok!! Szép napot mindenkinek!! :)

    VálaszTörlés
  11. Én is már évek óta tervezem megsütni, de még nem sikerült. A tied nagyon guszta lett! :)
    Boldog névnapot utólag is. :)

    VálaszTörlés
  12. ...mert megérdemled:-) Ugye, kívánhatok utólag is boldog névnapot? Sokat, és igazán boldogat!

    VálaszTörlés
  13. Először én is féltem a hangzatos neve miatt, de tényleg egyszerű elkészíteni!

    VálaszTörlés
  14. Okki!
    Köszönöm szépen! Ajánlom, nagyon finom. :) Még második, harmadik nap is az volt, sőt! :)

    Márti!
    Köszönöm szépen!

    Gerdi!
    Csak természetes! Nagyon köszönöm!! (kicsit padlón vagyok, ne bőgess meg!) Úgy legyen!

    M@rti!
    Egyszerű, és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jól néz ki! Ügyes vagy! :) Én is most tervezem megsütni anya szülinapjára, de alig találtam 26-28 cm-es formához megfelelő receptet. Most már viszont semmi sem állíthat meg!

    VálaszTörlés