2013. január 24., csütörtök

Svéd gyömbéres keksz




Stahl recept. Finom. :)



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 10 dkg. cukor
  • 10 dkg. puha margarin
  • 5 ek. méz
  • 2 púpos kk. őrölt gyömbér
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors

A kenéshez:
  • 1 tojásfehérje.



Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 190 C fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db. 30x40 cm-es tepsibe. 
A tésztához a lisztet a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és két kávéskanál híján az egész cukrot. A maradék cukor a kekszek tetejére kerül majd.
Ezután beledaraboljuk a puha margarint, és összegyúrjuk.
Amikor ez megvan, hozzákanalazzuk a mézet, és tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
A kész masszát megfelezzük, és mindkét részből kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Az első adagot egymástól 4-4 cm-re elrendezzük az egyik tepsiben, a másodikat ugyanígy a másikban, majd egy pohár aljával 1 cm vastag korongokká lapítunk minden golyóbist. (Na ez itt nekem nem ment, pedig próbáltam lisztezni is a pohár alját, így csak egyszerűen kézzel lenyomogattam a tésztagolyókat).  

Enyhén felverjük a tojásfehérjét, vékonyan megkenjük, vele a korongokat, és arányosan rájuk hintjük a félretett cukrot.
8-12 perc alatt megsütjük őket. 30-35 darab keksz lesz belőle.





3 megjegyzés:

  1. De jól hangzik! Nagyon finom ropogtatni való kekszecske! :-))

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó kis karácsonyi illatú-hangulatú kekszecske, nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Gionetta, Hankka!
    Nagyon finom, ropogós. :) Köszi! :)

    VálaszTörlés